Kürdistan Bölgesi'nde uyuşturucu ticareti ve kullanımında artış

26-06-2024
Etiketler Kürdistan Bölgesi Uyuşturucu ile Mücadele Uyuşturucu ticareti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürlüğü göre uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımından 400'ü bu yıl  olmak üzere toplam bin 386 kişi hüküm giydi. Binden fazla kişi de aynı suçlamalarla güvenlikli cezaevlerinde soruşturma altında tutulduğu kaydedildi.

Bugün 26 Haziran Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü.  Kürdistan Bölgesi’nde de uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığında önceki yıllara oranla artış yaşanıyor.

Kürdistan Bölgesi Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürü Rûdaw’a verdiği bilgiye göre Kürdistan Bölgesi cezaevlerinde 5 bin 476 hükümlü olduğunu bunun bin 386’sının uyuşturucu ticareti ve kullanıcısı suçlamasıyla hüküm giydiğini söyledi.

Suçların büyük çoğunluğu uyuşturucu kaynaklı

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürü İhsan Abdulrahman Baban "Kürdistan Bölgesi'nde uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı önemli ölçüde arttı. Bu durum suçların artmasına yol açtı" dedi.

Kürdistan Bölgesi Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürü şunları söyledi:

"Kürdistan Bölgesi'ndeki cinayetlerin, boşanmaların ve hırsızlıkların büyük çoğunluğu uyuşturucudan kaynaklanıyor."

İhsan Abdulrahman Baban, uyuşturucu madde ticareti ve kullanımından kaynaklı mahkumiyet oranlarında önceki yıllara oranla bu yıl büyük bir artışın olduğuna dikkat çekti:

"Geçmiş yıllarda yılda bir yılda en fazla 50 kişi uyuşturucudan hüküm giyiyordu. Bu yıl 6 aydan kısa sürede 400 kişi uyuşturucudan hüküm giydi. Dolayısıyla bu endişe verici bir istatistik. "

50 kadın uyuşturucu ticareti suçlamasıyla cezaevlerinde

Gözaltına alınanlar sadece erkeklerin olmadığını belirten Baban, çocuklar ve kadınların da uyuşturucu nedeniyle ceza aldığını söyledi.  Kürdistan Bölgesi Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürüne göre şu anda yaklaşık 50 kadın uyuşturucu ticareti suçlamasıyla cezalarını çekiyor.

Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürü, cezaevlerinde uyuşturucu kullanıcıları için rehabilitasyon merkezi açtıklarını, 6 aydan kısa sürede yaklaşık 80 uyuşturucu kullanıcısının sağlık durumunun  normale döndüğünü söyledi.

Merkez aracılığıyla uyuşturucu öncesi normal kullanıma dönenler, cezaları nedeniyle cezaları tamamlanana kadar tahliye edilmeyecek.

Uyuşturucu zanlıları güvenlikli cezaevlerinde

Cezaevleri Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürü, "çok sayıda" uyuşturucu kullanıcısı ve kaçakçısının güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını ve cezaevlerine gönderilinceye kadar davalarının sonuçlanmadığını sözlerine ekledi.

Kürdistan Bölgesel Güvenlik Teşkilatı Medya ve İletişim Daire Başkanı Albay Selam Abdulxaliq, Rûdaw'a şunları söyledi:

"Bu yıl, yalnızca Süleymani vilayetinde uyuşturucu suçlamasıyla 302'si uyuşturucu kullanımı ve geri kalanı kaçakçılıktan olmak üzere 585 kişi tutuklandı. Genel olarak bu yıl Kürdistan Bölgesi'nde 1000'den fazla kişi tutuklanmıştır. ".

Güvenlik güçleri tarafından tutuklananların çoğunluğunu yaşları 18 ile 30 arasında değişen "kullanıcılar"dan oluşurken uyuşturucu tacirlerinin yaşları daha büyük. yaşlı.

Uyuşturucu madde kullanmak ve ticareti yapmak suçlamasıyla güvenlik güçlerince tutuklanan kişiler, durumları sonuçlanıncaya kadar emniyet müdürlükleri ve karakollarda tutulmakta. Çıkarıldıkları mahkemede haklarında ceza verilirse, cezalarını çekmek üzere Kürdistan Bölgesi cezaevlerine gönderiliyorlar.

Kürdistan Bölgesi'nde Erbil, Süleymani ve Duhok'ta üç büyük hapishane ayrıca her üç şehirde de üç kadın ve çocuk ıslahevi bulunmaktadır.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli