Bağdat’ın mührü, Kürdistan Bölgesi’ndeki nakliyeciler için sorun yaratıyor

02-04-2025
Etiketler Kürdistan Bölgesi Irak Ticaret Nakliye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Bağdat, Kürdistan Bölgesi'nden geçen malların gümrüksüz olarak Irak'ın diğer bölgelerine taşınmasına izin verme kararını askıya aldı ve geçişi engelledi. Bu durum, tüccarları depolarını Kerkük ve Ninova'ya taşımak zorunda bırakıyor.

1 Nisan 2025’te, Erbil ile Bağdat arasında, sınır kapılarından ithal edilen malları taşıyan nakliye araçlarının kod ve mühür sorununu çözmek için belirlenen süre sona erdi.

Bu mallar, Kürdistan Bölgesi’nden Irak’ın orta ve güney şehirlerine ulaştırılıyordu.

Gümrük uygulamaları ve yeni düzenleme

Rûdaw’a konuşan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Geylan Hacı Said, “Kürdistan Bölgesi’nden ithal edilen gümrüksüz malların Irak’ın orta ve güney bölgelerine geçişine engel konulmaya başlandı” dedi.

Malların geçişine ilişkin mühürleme işlemi, Irak Federal Hükümeti tarafından, ithal edilen malların ülkenin farklı bölgelerine dağıtımı sürecinde uygulanması zorunlu kılınan bir prosedürdür.

Bu mühürleme, Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ve İran ile sınır kapılarından ithal edilen mallarına uygulanıyor ve açılmasına izin verilmiyor.

Malların ancak federal hükümetin denetimindeki gümrüklere ulaşması halinde mühür kaldırılabiliyor.

Kürdistan Bölgesi İthalat ve İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Şeyh Abdurrahman, Rûdaw’a şu açıklamayı yaptı:

"Bu uygulama haksızdır, çünkü bazı ithalatçılar mallarının bir kısmını Kürdistan Bölgesi’nde tutup geri kalanını Irak’ın diğer bölgelerine gönderiyor. Eğer mühür kaldırılmazsa, bu mallar Bağdat hükümetinin denetimindeki gümrüklere giriş yapamayacak."

Tüccarlar Kerkük ve Ninova'ya taşinmak zorunda kalacak

11 Mart 2025’ten itibaren Merkez Bankası, resmi bir yazıyla sınır kapılarında QR kod kullanımını Kürdistan Bölgesi için de zorunlu kıldığını duyurdu.

Bu kod, malların gümrüklerden geçmesi için bir şart ve malların içeri girme tarihinden itibaren 72 saati aşmaması gerekiyor.

Birlik Başkanı Şeyh Abdurrahman, “Bu prosedür, Kürdistan Bölgesi’ndeki şirketleri depolarını Kerkük ve Ninova’ya taşımaya mecbur bırakıyor. Orada mallarını indirip, Kürdistan Bölgesi’ne geri dönmesi gereken kısmı tekrar oradan göndermek zorunda kalıyorlar” diye ekledi.

Mart ayının sonunda Rûdaw, Bağdat ve Erbil’den iki yetkili kaynaktan aldığı bilgiye dayanarak, her iki taraftan bir heyetin bu prosedürün uygulanması konusunda bir araya geldiğini ve 1 Nisan’a kadar uygulamanın askıya alınmasına karar verildiğini bildirmişti.

Bu süre, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin anlaşmazlık yaratan noktalar hakkında karar alması için tanınmıştı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden bir yetkili, Rudaw’a yaptığı açıklamada, “Bağdat’ın talep ettiği notlar hakkında henüz nihai bir karar verilmedi. Bu mesele, Ramazan Bayramı tatilinden sonraya kaldı” dedi.

Anlaşmazlık noktaları, Kürdistan Bölgesi’nin sınır kapılarından ithal edilen malların kodlarıyla ilgiliydi. Bağdat’ın şartları şunlar: İthal edilen malların detayları, kodda belirtilen bilgilerle uyumlu olmalı (malın ne olduğu ve değeri); Kürdistan Bölgesi’ne mal getiren nakliye aracı, aynı araçla orta ve güney bölgelerine sevkiyatı yapmalı; ve mühürlü kod, federal hükümetin idari sınırlarına ulaşana kadar açılmamalı.

QR koduna ilişkin sorun çözüldü

Yetkililere göre, Erbil ve Bağdat arasında QR koduna ilişkin sorunlar büyük ölçüde çözüldü.

Ancak, mühürleme konusundaki anlaşmazlık hala devam ediyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) Başkan Yardımcısı Hamdi Şengali

SOMO yetkilisi: Kürdistan’dan petrol ihracatının önünde büyük bir engel kalmadı

Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) Başkan Yardımcısı Hamdi Şengali, Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatının önünde büyük bir engel kalmadığını, mevcut duraksamanın teknik bir mesele olduğunu ve taraflar arasında anlayış birliğine varılması gerektiğini söyledi.