‘Süleymaniye’den İran’a altın kaçakçılığı yapılıyor’

07-12-2023
Etiketler Kürdistan Bölgesi Altın Ticaret
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi İthalatçılar ve İhracatçılar Birliği Başkanı Şeyh Mustafa Abdurrahman, Süleymaniye'den İran'a altın kaçırıldığını öne sürdü. Adburrahman, nakliye şirketlerinin yüzde 95'inin gümrük sorunları nedeniyle Başmax Sınır Kapısı’nı terk ettiğini söyledi.

Rûdaw TV’de Nwêner Fatih’in sunduğu “Rûdawî Emro” programına konuk olan Şeyh Mustafa Abdurrahman, Kürdistan Bölgesi’nin altın ticaretinde bölgenin önemli merkezlerinden biri haline geldiğini belirtti.

Altın tüccarlarının Dubai'den getirdikleri kalıplar halindeki altını Süleymaniye ve Erbil havalimanları üzerinden ithal ettiğini belirten Abdurrahman, “Tüccarlar Kürdistan Bölgesi'ne iki tür altın ithal ediyor. Birincisi Dubai'den getirilen kalıp altınlar, diğeri ise külçe altınlar ki bunlar da Türkiye ve İran'dan geliyor. Her iki altın türü de Kürdistan Bölgesi'nden Irak'ın diğer kentlerine gönderiliyor" dedi.

“İran’a altın kaçakçılığı yapılıyor”

Kürdistan Bölgesi’nden dışarıya altın ihracatı da yapıldığını aktaran İthalatçılar ve İhracatçılar Birliği Başkanı Abdurrahman, “Resmi olarak Türkiye'ye altın ihraç ediliyor ve tüccarlardan kilogram başına 900 dolar ücret alınıyor” dedi.

Abdurrahman, “Ancak İran'a altın kaçırılıyor ve güzergah resmi olmadığı için bunun miktarı bilinmiyor” diye konuştu.

Altın fiyatlarının son günlerde dalgalandığını aktaran Abdurrahman, ons başına 2.145 dolara yükseldiğini ve ardından 2,026 dolara gerilediğini söyledi.

Bir altın tüccarı ise fiyatının gelecek yıl ons başına 2.300 dolara yükseleceği tahmininde bulunuyor.

“İç piyasada altına talep düştü”

Rûdaw Ekonomi bültenine katılan altın tüccarı Lokman Aziz de, "Dökme ve kalıp altına olan talep önemli ölçüde arttı ancak geleneksel iç piyasada kullanılan altına talep ise tersi yönde azaldı” dedi.

Toptan altın ticaretinin yeni meslek haline geldiğini belirten Aziz, “Artık işlemlerin yüzde 90'ı toptan altın satış işlemlerine bağlanmış. Günlük ortalama 500 ila 600 kilogram arasında altın Kürdistan’a ithal ediliyor” bilgisini paylaştı.

“Firmaların yüzde 95'i Başmax’ı terk etti”

İthalatçılar ve İhracatçılar Birliği Başkanı Şeyh Mustafa Abdurrahman, Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik durum ve maaşlarla ilgili problemler nedeniyle iç pazarın oldukça gevşediğini söyledi.

Abdurrahman, “Örneğin Süleymaniye’de pazarda alışveriş geçmişe oranla yüzde 25 azaldı. Bu da ihracat ve ithalatın da azalmasına neden oldu” dedi.  

Şeyh Mustafa Abdurrahman, piyasadaki yavaşlamanın yanı sıra gümrük işlemleri nedeniyle ticaret sektörünün gerilediğini belirterek, “Irak'ta özellikle Basra'da ithalatçılara kolaylık sağlanması, konteyner başına Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında gümrük farkının 3 bin dolardan fazla olması ve Irak'ta daha ucuz olması nedeniyle Kürt tüccarlar Irak gümrük kapılarına yöneldi. Ticari hareketin azalması ve Kürt iş insanlarının Irak’a yönelmesi nedeniyle nakliye taşımacılığı yapan firmaların yüzde 95'i Başmax Sınır Kapısı’nı terk ederek Basra'ya taşındı" diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli