Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nden Kürdistan Bölgesi aleyhine karar

25-01-2023
Rûdaw
Etiketler Irak Federal Yüksek Mahkemesi Kürdistan Bölgesi Mali haklar Para Bütçe
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Bağdat'ın, Kürdistan Bölgesi'ne mali haklar kapsamında aylık olarak yaptığı ödemelerin anayasaya aykırı olduğunu savunarak uygulamanın iptaline karar verdi.

Irak Parlamentosu, Kürdistan Bölgesi'nin federal bütçedeki payı konusunda aylarca süren görüşmelerin ardından Mart 2021'de bir bütçe yasasını kabul etmişti. Ancak, Erbil ve Bağdat'ın yasaya uymamakla birbirlerini suçlamasıyla yasa tam olarak uygulanamadı.

Bağdat, o zamandan beri birkaç kez Kürdistan Bölgesi’ne aylık 200 milyar (125 milyon dolar) Irak dinarı bütçeden pay gönderdi. Muhammed Şiya El Sudani başkanlığında kurulan yeni Irak kabinesi de geçen yılın Kasım ve Aralık ayları için Kürdistan Bölgesi’ne 400 milyar (250 milyon dolar) Irak dinarı göndermeyi onayladı.

Ancak bugün; Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 2021 bütçe kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle bekleyen ödemeler ile önceki ödemelerin aleyhine karar verdi. Karar, Wasit vilayeti Valisi Muhammed Mayahi ile  Irak parlamentosunun bağımsız üyesi Mustafa Sened'in şikayeti üzerine alındı.

Merkezi yönetimin Kürdistan Bölgesi’ne bütçe gönderme kararı hakkında Yüksek Federal Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulunan Iraklı bağımsız Şii milletvekili Mustafa Sened, yaptığı basın açıklamasında, açtığı davanın sonuçlandığını duyurdu.

Sened, Irak'taki en yüksek yargı kurumu olan Yüksek Federal Mahkeme'nin, merkezi yönetimin Kürdistan Bölgesi’ne bütçe aktarılması yönünde aldığı kararı anayasaya uygun olmadığı gerekçesiyle iptal ettiğini kaydetti.

Öte yandan Irak’ta 2023 bütçe yasasıyla ilgili görüşmeler sürüyor.

Bütçe, özellikle Kürdistan Bölgesi'nin ürettiği petrolü Türkiye üzerinden satma kararı almasından sonra, Erbil ile Bağdat arasında bir çekişme konusu olmaya başladı.

Kürdistan Bölgesi hükümeti kararla ilgili yayımladığı açıklamada, kararı reddettiklerini bildirdi ve Sudani kabinesini kararı uygulamamaya çağırdı. Açıklamada söz konusu kararın, son dönemde iyileşen Erbil-Bağdat ilişkilerine zarar vereceği ifade edildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli