EFRİN - Türkiye destekli ‘Emşat’ arazilerini gasp etmek üzere köylülere boş kağıtlar imzalatıyor

Dün 01:04
Rûdaw
Etiketler Efrin Emşat Kaxur Köy Gasp Belge Kağıt Arazi Kürt
A+ A-

Xalid Cemîl Mihemed

Erbil (Rûdaw) – Türkiye destekli Süleyman Şah (Emşat) örgütünün Efrin'in Kaxur köyünde başlattığı abluka sürüyor.

Efrin'in Mabata ilçesine bağlı Kaxur köyü 4 gündür Emşat grubu tarafından kuşatılmış durumda. Örgütün, köylülerin mülklerine el koymak için boş kağıtlara zorla imza attırdığı belirtiliyor.

Efrin-Suriye İnsan Hakları Örgütü, dün Emşat grubunun köylüleri boş kağıtları imzalamaya zorladığını bildirdi.

Aynı kaynak, silahlı örgüt mensuplarının zorla imzalattıkları boş kağıtları diledikleri gibi doldurarak köylülerin ev ve arazilerini terk edip göç etmeye mecbur bırakmayı amaçladığını belirtti.

Efrin-Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün verdiği bilgiye göre şu ana kadar 9 Kürt vatandaş boş kağıtları imzalamaya zorlandı. Söz konusu vatandaşlar şunlar:

"Mihemed Fayîq Mistefa, Fadi Mistefa Mistefa, Îdrîs Edo, Cemîl Îbîş, Mihemed Hemreş, Şukrî Îso, Mihemed Ebdo, Ferzed Zeno, Mihemed Zeno."

Ses kaydı ortaya çıkmıştı

Öte yandan Emşat grubunun Kaxur köyünde hanelerin bahçelerine silahlar yerleştirdiği ve dükkanların kapalı olduğu da bildiriliyor.

Örgütün köydeki gasp uygulamasına farklı bir kılıf uydurmaya çalıştığı ve Kürt bir aile ile yerleşimci bir Arap aile arasında kavga çıktığına dair iddiayı yaydığı kaydediliyor. Ancak bu iddiayı çürüten bir ses kaydı ortaya çıkmıştı. Ses kaydında köy muhtarı halkı hazırlanan “belgeyi” imzalamaya çağıyordu.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Leman Xelîla da örgütün iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Ne olmuştu?

15 Eylül’de Emşat mensupları köylülerden "Vekaleten ellerinde bulunan akrabalarının tarlalarının Özerk Yönetim'in eski üyelerine ait olduğunu" iddia eden bir “belgeyi” imzalamalarını dayattı.

Ancak köylüler söz konusu kağıdı imzalamayı reddetti ve bunun ardından bazı köylüler Emşat tarafından alıkonuldu. Kadınlar da köy meydanında toplanarak örgütü protesto etti.

Emşat grubu, Melik el-Cesim liderliğindeki yaklaşık 300 silahlı kişiden oluşan bir kuvveti köye göndererek köylülere ateş açtı. Saldırıda aralarında kadınlarla çocukların da bulunduğu 20 kişi yaralandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli