Kürdistan Bölgesi, Irak bütçesini yargıya taşıdı

15-07-2023
Etiketler Irak Bütçe Kürdistan Bölgesi Irak Federal Yüksek Mahkemesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –Hükümet, Irak bütçesinde Kürdistan Bölgesi’ni ilgilendiren bazı maddelerde değişikliğe gidilmesi ile ilgili Irak Federal Yüksek Mahkemesine başvurdu.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak 2023, 2024 ve 2025 yılı bütçe yasalarındaki Kürdistan Bölgesi ile ilgili maddeleri yargıya taşıdı.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Xelil Doski, bu hafta içerisinde uygulanmaya başlayacak olan Irak bütçe yasasında Kürdistan Bölgesi aleyhine olan bazı maddelerin yasaya eklenmesine, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Maliye Bakanlığı'nın itirazda bulunduğunu söyledi.

Xelil Doski "Bütçedeki Kürdistan Bölgesi ile ilgili maddelerin çoğu, Kürdistan Bölgesi aleyhine ve siyasi amaçlı yapılmış, anayasaya aykırı ve yasadışı bir şekilde yeniden yazıldı. Dolayısıyla Kürdistan Bölgesel Hükümeti bütçe kanunundaki Kürdistan Bölgesi ile ilgili maddelere itiraz etmiştir" ifadelerini kullandı.

Doski, hükümetin Irak’ın 3 yıllık bütçesindeki 11, 12 ve 13. maddeleri  Irak Federal Mahkeme'sine taşıdığını söyledi.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Doski, itirazın Kürdistan’a bütçe gönderilme sürecini olumsuz yönde etkileyeceğini reddederek, "Çünkü dava, vilayetlerin bütçesini alma sürecini askıya alma emrini talep etmez. Federal Mahkeme, nihai kararı verene kadar tüm maddeler uygulanacaktır. Mahkeme gerekli kararı verirse, maddeler değiştirilecektir. onları askıya alma emrini talep etmiyor, ancak tüm maddeler uygulanacak. Sonra maddeler Kürdistan Bölgesi ile ilgili düzenlemeler yapılacaktır” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.