İran’ın Erbil Başkonsolosu: Düşen helikopteri İran Kızılayı buldu

22-05-2024
Etiketler Nasrullah Reşnudi İran İbrahim Reisi Neçirvan Barzani
A+ A-

İran’ın Erbil Başkonsolosu Nasrullah Reşnudi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ilk anından beri Kürdista Bölgesi’ndeki yetkililerin kendileri ile temasa geçerek üzüntülerini paylaştıklarını söyledi.

Reşnudi, yeni cumhurbaşkanının seçimlerle belirleneceğini ve seçimin de belirlenen takvime göre yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın vefatlarının İran’ın dış politikasını etkilemeyeceğini kaydeden Reşnudi, Kürdistan Bölgesi ve Irak’la her zaman iyi ilişkiler içerisinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

Reşnudi, düşen helikopterin İran Kızılayı tarafından bulunduğunu, bu konuda diğer açıklamaları esas almadıklarını kaydetti.

İran’ın Erbil Başkonsolosu Nasrullah Reşnudi, helikopter kazasına ilişkin Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi'nin Helikopter kazasıyla ilgili tutumuna ilişkin görüşünüz nedir?

Nasrullah Reşnudi: Yüce Allah’ın adıyla, çok teşekkür ederim. Öncelikle şehit Cumhurbaşkanımızın Dışişleri Bakanımız şehit Amir Abdullahyan ve heyetin diğer üyelerinin şehadetinden dolayı saygıdeğer İran halkı ve vatandaşlarına başsağlığı diliyorum, ayrıca Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen merasime katılarak hatıra defterine taziye mesajlarını yazanlara da teşekkür ederiz.  

Bugün İslam Cumhuriyeti'nin Erbil Konsolosluğu'nda şehitlerimiz için anma töreni düzenledik ve ilk saatlerde yetkililer, liderler, üniversite hocaları ve çeşitli şahsiyetler bizi ziyaret ettiler. Bugün Kürdistan Bölgesi'ndeki farklı konsoloslar katılabildi ve sabah 09.00'dan akşam 16.00'ya kadar üç gün sürecek bir törenimiz olacak. Bahsettiğiniz gibi bugünkü törenimizde Kürdistan Bölgesi Başbakanı Sayın Mesrur Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Sayın Kubat Talabani de hazır bulundu ve Sayın Fazıl Mirani başkanlığındaki bir heyet bizi ziyaret etti. İslami siyasi partilerin, İslami Hareketin, İslami İletişim Hareketinin ve diğer birçok partinin liderleri ziyarette bulundular. Türkmen grupları bizi ziyaret ederek taziyelerini ilettiler. Bu dostlarımızın gösterdiği dayanışmayı Kürdistan Bölgesi ile aramızdaki iyi ilişkileri gösteriyor. Helikopter kazasının yaşandığı ilk saatlerde içindekilerin şehit olup olmadığı henüz netleşmemişken olayın ilk saatlerinden itibaren Sayın Mesud Barzani başta olmak üzere Sayın Neçirvan Barzani, Sayın Mesrur Barzani ve KYB gibi diğer siyasi partiler bizleri arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Bu tutumlar iyi ilişkilerin bir göstergesidir.  

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi Başbakanı hatıra defterine ne yazdı? 

Nasrullah Reşnudi: Aslında ben orada duruyordum ama ne yazdığına bakmadım, çünkü malumunuz yanında duruyorken doğrudan yazdıklarına bakmam saygısızlık olarak algılanır. Bu yüzden bakmadım. Ancak yaşanan bu felaket karşısında bizimle dayanışma içerisinde olduklarını göstermiş ve tutumlarını açıkça ifade etmiştir. Biz de onların mutluluğuyla bunu telafi edebileceğimizi umuyoruz.

Rûdaw: Tahran'daki cenazeye Kürdistan Bölgesi'nden ve Irak'tan kimler katılacak? 

Nasrullah Reşnudi: Kürdistan Bölgesi'nden bir heyet Sayın Neçirvan Barzani başkanlığında törene katılacak. Ziyaret için hazırlık heyeti öncesinden gitti. İnşallah zamanında yola çıkarlar ve gerekli koordinasyon da sağlanır. Büyükelçilik Irak heyetinin koordinasyonunu yapıyor, benim bundan haberim yok çünkü bugün taziye için misafirleri ağırlıyordum.

Rûdaw: Dini Lider Tahran'daki törene katılacak mı?

Nasrullah Reşnudi: Bu tür cenaze törenlerinden kendileri ölenler için namaz kıldırıyor. Ancak İslam Konferans Salonu'ndaki şehitleri anma töreninde sayın Muhbir misafirleri ağırlayacak.

Rûdaw: İran Cumhurbaşkanının önümüzdeki günlerde Irak ve Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmesi planlanıyordu. Ancak yaşanan kaza buna engel oldu.

Nasrullah Reşnudi: Şehit Cumhurbaşkanımızın Irak'ı ziyaret etmesi bekleniyordu. Sayın Barzani, Tahran ziyareti sırasında kendisini davet etti ve Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmeyi kabul etti, dolayısıyla ziyaretin hazırlıkları da yapıldı. Önümüzdeki hafta gelmesi planlanıyordu, ancak malumunuz kaza ve kader bu ziyaretin gerçekleşmesine engel oldu. Planlanan bu ziyaretin sayın Muhammed Muhbir tarafından yapılıp yapılmayacağıyla ilgili şu anda netleşmiş bir şey yok. Irak ile İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler bu tür ziyaretler yapılıyor, belki sayın Muhbir döneminde gerçekleşir. Ya da yeni cumhurbaşkanı seçildikten sonra.  

Rûdaw: Bu olayın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişkileri üzerinde herhangi bir etkisi olacak mı?

Nasrullah Reşnudi: Elbette Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Sayın Dışişleri Bakanı’nın dış politikasının temel ilkelerinden biri komşularımızla ilişkilerin geliştirilmesiydi. Özellikle Irak'a ve bu bağlamda Kürdistan Bölgesi'ne özel önem veriyorlardı. Sınırımızın büyük bir kısmı Kürdistan Bölgesi’yledir. Birbirimizle kadim ve etkili ilişkilere sahibiz. Yeni dönemde bu ilişkiler yeniden gözden geçirilecek, hem Dışişleri Bakanlığı'nın hem de yürütme organının yeni denetiminin de bu politikayı sürdüreceğini umuyoruz. Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerimiz her zaman iyi oldu, organize ve istikrarlı bir ilişki olan Irak'la da bunu sürdürmeye çalışıyoruz.

Rûdaw: Dünden bu yana kazayla ilgili pek çok haber paylaşıldı. Yaşanan bu olayla ilgili İran tarafı olarak her hangi bir şüpheniz var mı?

Nasrullah Reşnudi: İlk belirlemeler bize kötü hava koşulları nedeniyle zor bir iniş gerçekleştirdiği yönünde ancak felaketin mahiyetinden emin olmak için Genelkurmay Başkanı bir komite kurulması talimatını verdi ve kaza kapsamlı bir şekilde araştırılacak. Kazanın farklı yönleri araştırılacak. Araştırmanın sonucunu saygıdeğer halkımız ile paylaşacağız.

Rûdaw: Helikopterin yerini ilk kim tespit etti?

Nasrullah Reşnudi: Ana arama ekibi, İran Kızılay Derneği Başkanı Sayın Kolivand'ın ekibi ilk olarak kaza yerini buldu. Arama-kurtarma çalışmaları onun himayesinde yapıldı. Kolivand'ın aktardığına göre Kızılay’a ait insansız hava araçları kaza yerini tespit etti.

Rûdaw: Yeni cumhurbaşkanı seçimleri 50 gün içinde yapılacak mı?

Nasrullah Reşnudi: İnşallah seçimler zamanında yapılacak. Gerekli adımların atılması için çalışmalar başlatıldı ben de bugün seçimlere hazırlanmamız gerektiğine dair bir mesaj aldım. Şimdiden seçim çalışmaları başlatıldı ve belirlenen zamanda seçim yapılacak.

Rûdaw: Reformistlerin ve ılımlıların aday çıkarmasına izin verilecek mi?

Nasrullah Reşnudi: İslam Cumhuriyeti çok taraflı bir hükümettir. Her biri anayasanın bu maddesini zamanında uygulamaya çalışıyor. Farklı cepheler arasında rekabet olabilir. Ancak birilerine müsaade edilip edilmeyeceği anlayışı anlatıldığı gibi değil. İslam Cumhuriyeti karar vericidir ve bu güne kadar hiçbir kararı ve seçimleri ertelenmemiştir. Son 45 yılda İslam Cumhuriyeti'nde hiçbir seçim bir gün bile ertelenmedi. Bu nedenle inşallah seçimler zamanında yapılacak halk da katılım sağlayarak buna karşılık verecektir.

Rûdaw: Komşularınızla ilişkilerinizi geliştirme stratejiniz bundan sonra nasıl olacak?

Nasrullah Reşnudi: Bu strateji bizim başka ülkelerle ilişki kurmayacağımız anlamına gelmiyordu. Hayır, Sayın Raisi'nin stratejisi komşu ülkelerle ve Orta Doğu ile ilişkiler kurmaktı. Bu politika uygulandı ve İslam Cumhuriyeti bu politikayı devam ettirecek. İnşallah buna devam edeceğiz.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın Tahran ziyaretinin etkisinden bahseder misiniz?

Nasrullah Reşnudi: Elbette her ziyaretin ve görüşmenin kendine has bir etkisi olacak ve Sayın Neçirvan Barzani'nin İran ziyareti ve İslam Cumhuriyeti'nin üst düzeyde karşılanması, aralarında uzun süredir devam eden ilişkileri gösteriyor. Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın da dediği gibi biz her türlü engelde birbirimizin yanında olduk ve devam edebiliriz. Umarım bu ilişki gelecekte istikrarlı bir şekilde de devam eder.  

Rûdaw: Türkiye tarafı helikopterin yerini bulduklarını söylüyor, olay onların anlattığı gibi miydi?

Nasrullah Reşnudi: Biz bu haberleri medyadan duyduk ancak Kızılay Derneği Başkanı ve arama ekibinden sorumlu olan Sayın Koliwand ne diyorsa biz onun sözlerine bel bağlıyoruz. Bu yüzden onun sözlerini dikkate almamız gerekiyor.

Rûdaw: Uçağı bulmak neden bu kadar uzun sürdü?

Nasrullah Reşnudi: Kötü hava koşulları ile bölgenin dağlık alan olmasının yanı sıra ormanlar ve yoğun sisin de etkisi oldu. Yoğun yağış nedeniyle helikopterdeki arama çalışmaları zaman aldı ve sabah 05.00'e kadar sürdü.

Rûdaw: İran'ın Erbil Başkonsolosu Sayın Reşnudi, bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ederiz.

Nasrullah Reşnudi: Bu günlerde çok çalıştığınız ve cenazemize katıldığınız için çok teşekkür ederim.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli