Suriye Askeri Operasyonlar Odası üyesi ve Ahrar El-Şam Hareketi Genel Komutan Yardımcısı Ahmed Dalati, federalizmin kendileri için kırmızı çizgi olduğunu söyledi.
Ahmed Dalati, federalizme karşı olmalarının nedenlerini, “Eğer bir grup için federalizmi kabul edersek, bildiğiniz gibi Suriye halkı etnik, dini ve mezhepsel olarak çeşitli gruplardan oluşmaktadır. Bu nedenle, bir grubun bağımsız yönetim kurmasına izin verilirse, diğer gruplar da aynı şeyi isteyecek ve böylece bölünmeye doğru gideceğiz” sözleriyle açıkladı.
Dalati, Ahrar El-Şam bünyesindeki Suriyeli olmayan silahlı güçlerin Suriye'de kalacağını belirtti. Dalati, “O halde neden YPG içindeki Suriyeli olmayan silahlı güçlere karşısınız?" sorusunu şöyle yanıtladı:
“Siyasi projeleri ve dış gündemlere olan bağlılıkları nedeniyle. Onlara dedik ki: Dış gündemlere olan bağlılığınızdan ve bağımsız bir Kürt devleti ya da federal hükümet kurma çağrılarından vazgeçin. Bu siyasi öneriler tüm Suriyelilerin kırmızı çizgisini ihlal ediyor ve bölgesel güvenliğe tehdit oluşturuyor."
Ahmed Dalati, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) hakkında, “DSG bir şey, Kürtler başka bir şey" diyerek şöyle devam etti:
“DSG’nin şu ana kadar tutumları net değil, yeni Suriye yönetimine doğru bir şekilde katılacaklar mı katılmayacaklar mı? DSG ile sorunumuz belli, ayrılıkçı bir siyasi projeye ve dış gündemlere bağlılar. DSG içindeki bazı gruplar farklı ve ayrı tutum ve gündemleri var. Bazıları bizimle anlaşıyor, bazıları anlaşmayı bozmaya çalışıyor. Şu anda Fırat'ın doğusundaki DSG'nin varlığını bitirmek için askeri çatışma kararı almadık."
Ahmed Dalati, Rûdaw TV sunucusu Nalin Hesen’in sorularını yanıtladı.
Rûdaw: Diyalogla başlayacağım. Ulusal diyalog konferansı ne zaman düzenlenecek?
Ahmed Dalati: Size ve tüm izleyicilerimize selamlar, teşekkürler. Başlangıçta, adı "Ulusal Diyalog" değil, "Ulusal Konferans"tır. Allah'ın izniyle önümüzdeki ay düzenlenecek. Şu anda Hazırlık Komitesi'nin duyurusuna yönelik hazırlıklar yapılıyor ki tüm Suriye halkı bileşenlerinin katılacağı çalışma programı düzenlensin ve konferans tarihi belirlensin. Bu ay içinde düzenlenecek.
Rûdaw: Kaç kişi katılacak?
Ahmed Dalati: Suriye halkının tüm bileşen ve kesimlerinin bu konferansta temsil edilmesi için çalışacağız ve binden fazla kişinin katılması bekleniyor.
Rudaw: Kürtler, Türkmenler, Çerkezler, Süryaniler, Asuriler, Aleviler ve Dürziler için özel kontenjanlar var mı?
Ahmed Dalati: Evet, tüm dinler, toplumsal kesimler ve Suriye halkının bileşenleri temsil edilecek.
Rûdaw: Siyasi partilerin ve silahlı grupların katılımı nasıl olacak?
Ahmed Dalati: Mevcut durumda gerçekten Suriye'de siyasi partiler yok, çünkü önceki rejim iktidarı tamamen Baas Partisi'nin çıkarı için ele geçirmişti. Silahlı gruplar için, Savunma Bakanlığı ilan edildi ve silahlı grupların kaldırılması ve Savunma Bakanlığı'na entegre edilmesi konusunda anlaşıldı, şu anda onun bir parçasılar. Şüphesiz, silahlı grupların temsilcileri konferansta olacak, böylece ülkenin kurtuluşuna katılanlar bu olayın bir parçası olacaklar.
Rûdaw: Suriye'de siyasi partiler yok dedin ama İlerici Ulusal Cephe partileri ve ayrıca Suriye Kürt Ulusal Konseyi altındaki partiler ve diğer partiler de var.
Ahmed Dalati: Ulusal Konferans'ın temel amacı, yeni yönetim çerçevesinde Suriye'yi yasal boşluklardan çıkmaktır. Önceki rejim dönemine yasal ve resmi olarak son verilmelidir. Suriye'de gerçek siyasi hayat yoktu, bu nedenle anayasayı tartışıp net formüllere ulaşacağımız ve sakin bir siyasi hayata başlayacağımız bir geçiş dönemine ihtiyacımız var. Suriye'nin durumu büyük bir krizde, Suriye halkının yarısından fazlası ülke dışına göç etti ve içeridekiler bile bölgelerinden göç ettiler. Ayrıca nüfus sayımı gibi büyük yasal sorunlar var. Bu nedenle, bu durumları çözmek ve toplumu bu konuları net bir şekilde tartışabilecek şekilde hazırlamak için bir geçiş dönemine ihtiyacımız var.
Rûdaw: Kürt Ulusal Konseyi ve DSG bu ulusal konferansa katılacak mı?
Ahmed Dalati: DSG için, şu ana kadar tutumları net değil, yeni Suriye yönetimine doğru bir şekilde katılacaklar mı katılmayacaklar mı? DSG ile sorunumuz belli, ayrılıkçı bir siyasi projeye ve dış gündemlere bağlılar. DSG bir şey, Kürtler başka bir şey. Kurtuluş savaşının başından beri, dış siyasi gündemlerinden vazgeçmeleri ve Suriye toplumunun bir parçası olmaları ve tüm bileşenlerin aynı haklara sahip olmaları için görüşmeler vardı ama şu ana kadar bu konuda son bir formüle ulaşamadık.
Rûdaw: Bu konferans, kurucu konferans mı yoksa geçici parlamento mu olacak?
Ahmed Dalati: Son formülasyon, çalışma programını ve konferans senaryosunu tartışacak olan Hazırlık Komitesi tarafından belirlenecek, ancak genel olarak, yasal ve anayasal açıdan, rejim dönemine net bir şekilde son vermeye çalışacağız, sonra anayasanın tartışılacağı ve Suriye'de siyasi, toplumsal ve tüm yaşam alanlarının uygulanmasına başlanacağı yeni bir geçiş dönemi yasallaştıracağız.
Rûdaw: Bu konferanstan ne tür kararlar çıkacak?
Ahmed Dalati: Bu konu Hazırlık ve Hukuk Komitesi'ne bırakıldı. Beklenen kararlardan bazıları: Baas Partisi'nin feshedilmesi, güvenlik kurumlarının ve eski bozuk sistemiyle ordunun feshedilmesi ve geçiş döneminin organizasyonlarıyla ilgili öneriler, uzman komitelerinin kurulması ve anayasa tartışması için ortamın hazırlanması gibi.
Rûdaw: Rejime karşı sizinle savaşan Suriyeli olmayan şahsiyetler katılacak mı?
Ahmed Dalati: Daha önce söylediğim gibi temsiliyet tüm Suriyeli kesimler için olacak.
Rûdaw: Ben Suriyeli olmayanlardan bahsediyorum.
Ahmed Dalati: Anlıyorum. Kurtuluş operasyonuna katılan askeri grupların temsilcileri konferansta temsil edilecek.
Rûdaw: Bu yabancı mücahitlerin Suriye silahlı kuvvetlerinde vatandaşlığa alınmasını ve görevlendirilmesini savunuyorsunuz. Nedeni nedir?
Ahmed Dalati: Neden çok basit, bu kişiler başından beri Suriye devrimine katıldılar, bizimle birlikte kurban verdiler ve davamızı kendi davaları yaptılar. Pratikte Suriye toplumunun bir parçası oldular ve şimdi onların temel ortaklar olarak Suriye'deki varlığı normal bir şey, devletin genel ulusal politikasına ve koyduğu çerçevelere bağlı kaldıkları sürece. Bu bizim için doğal bir şey.
Rûdaw: Peki, neden YPG güçleri içindeki Suriyeli olmayan silahlı güçlere karşısınız?
Ahmed Dalati: Siyasi projeleri ve dış gündemlere olan bağlılıkları nedeniyle. Onlara dedik ki: Dış gündemlere olan bağlılıktan ve bağımsız bir Kürt devleti ya da federal hükümet kurma çağrılarından vazgeçin. Bu siyasi öneriler tüm Suriyelilerin kırmızı çizgisini ihlal ediyor ve bölgesel güvenliğe tehdit oluşturuyor.
Rûdaw: Federalizm sizin için kırmızı çizgi mi?
Ahmed Dalati: Kesinlikle, şüphesiz.
Rûdaw: Neden?
Ahmed Dalati: Tekrar söylüyorum, eğer bir grup için federalizmi kabul edersek, bildiğiniz gibi Suriye halkı etnik ve ayrıca dini ve mezhepsel olarak çeşitli bileşenlere sahip. Bu nedenle, bir bileşenin bağımsız bir yönetim kurmasına izin verilirse, diğer bileşenler de aynı şeyi isteyecek ve böylece bölünmeye doğru gideceğiz. Ayrıca, bu doğal olarak dış proje ve gündemlerle bağlantılı ve bölgesel ve güvenlik krizine neden olacak.
Rejimin uyguladığı zulüm ve baskı dönemine ve bunun Suriye halkı üzerindeki etkilerine son vermek istiyoruz.
Suriye halkı yaralı, toplumsal ve insani sorunlar ve acılar çok derin ve geçmişte yaşanan her şeyin sonuçlarını çözebileceğimiz sakin ve güvenli bir ortama ihtiyaç var. Federalizm bunu sağlamıyor, aksine siyasi iç kriz ve diğer krizler yaratacak, bölgeyi tehdit edecek ve dış ülkelerin müdahalesi için bahane olacak, yani sağlıksız bir ortam oluşturuyor.
Rûdaw: Önceki gibi merkezi bir sistemi mi destekliyorsunuz?
Ahmed Dalati: Kesinlikle.
Rûdaw: Suriye merkezi mi olacak?
Ahmed Dalati: Merkezi kalacak, bu tüm Suriyelilerin çıkarına.
Rûdaw: Ama Kürtler Suriye'de ikinci en büyük millet, bu sorunu anayasal olarak nasıl çözeceksiniz?
Ahmed Dalati: Pratik olalım, etnik, ulusal ya da dini açıdan tartışmaya girmek yanlış bir yaklaşım. Onlar Suriyelidir ve hak ve sorumluluk sahibi olacaklar. Kürtler, tüm Suriye'nin çocukları gibi, Suriye rejimi tarafından ezildiler, onlara karşı suçlar işlendi ve temel haklarından mahrum bırakıldılar.
Onların büyük bir kısmı rejimi destekledi ve PKK'nın temsil ettiğini iddia ettiği yanlış durum, bölge için güvenlik krizlerine neden oldu. Rejimin Suriyelilere karşı işlediği suçlarda onlarla ortağız. Onlara bakış açımız şu: Onları Suriye toplumunun asli bir parçası olarak görüyoruz. Etnik veya dini perspektifle tartışmaya girdiğimizde, bölünme ve parçalanma senaryosuna doğru gidiyoruz, bu da hiçbir Suriyelinin çıkarına değil.
Rûdaw: Sizce Suriye'deki Kürt sorununun anayasal çözümü nedir?
Ahmed Dalati: Kürt sorunu ne anlamda?
Rûdaw: Hakları, siyasi sorun ve kültürel hakları.
Ahmed Dalati: Suriye halkı tarafından tartışılacak ve kabul edilecek yasa ve anayasa çerçevesinde her Suriyelinin sahip olduğu aynı haklara ve her Suriyelinin sorumluluklarına sahip olacaklar. "Kürtlerin hakkı nerede?", "Türkmenlerin hakkı nerede?", "Sünnilerin hakkı nerede?", "Hristiyanların hakkı nerede?" açısından tartışmaya girmek, bizi sonsuz bir tünele sokacak.
Rûdaw: Ama ben Suriye'nin ikinci en büyük milletinden bahsediyorum, örneğin Kürtçe dili?
Ahmed Dalati: Sen yine aynı noktaya dönüyorsun, sana açıkça cevap veriyorum: Onlar Suriyeli olacak ve aynı hak ve sorumluluklara sahip olacaklar.
Rûdaw: Kürtçeyi Suriye'de resmi dil olarak kabul edecek misiniz?
Ahmed Dalati: Bu konu anayasa tartışması sırasında ve anayasayı tartışacak komitelerde ele alınacak.
Rûdaw: Birleşmiş Milletler, Amerika ve Avrupa ülkeleri Kürtlerin ve diğer bileşenlerin de Suriye'nin yeni yönetimine katılması gerektiğini vurguluyorlar, buna nasıl bakıyorsunuz?
Ahmed Dalati: Bizim ülkemiz ve halkımıza karşı nasıl davranacağımızı bize söylemeleri için hiçbir iç veya dış gücü beklemeyeceğiz. Suriyeli olarak, tüm Suriyelilerin ortak olmasını istiyoruz. Bu, herhangi bir iç veya dış gücün siyasi meşruiyeti veya desteği için değil; çünkü bunlar bizim inançlarımız ve ülkemiz ile halkımız için olan anlayışımızdır.
Rûdaw: Federalizm ya da merkeziyetçilik, bu hem Suriye Kürdistanı'nda hem de Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde isteniyor. Suriye içinde federalizm ya da merkeziyetçilik talebi var. Bu konuda görüşünüz nedir?
Ahmed Dalati: Hayır, Dürzilerden hiç kimse ne federalizm ne de merkeziyetçilik istedi. Hiçbir şekilde federalizme ya da etnik, ulusal ve dini temelde hiçbir durumun meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz. Bu tüm Suriyeliler için kırmızı çizgidir. Umuyoruz ki diğer tüm bileşenler de sorumluluk sahibi olurlar ve varlıklarıyla ülkelerinin inşasına katılırlar. Kendilerine bağlı oldukları dini ya da ulusal perspektiften değil, tüm Suriye'ye birleşik bir coğrafya ve birleşik bir halk olarak bakarlar. Diyalog ve görüşme yoluyla, herkesin hak ve sorumluluklarda eşit olduğu, siyasi ve toplumsal yaşamı ifade etme hakkına sahip olduğu birleşik bir anayasaya ulaşalım. Tüm Suriyelilerin çıkarına olan budur. Başka bir yöntem üzerinde çalışanlar tüm Suriyelilerin çıkarlarına karşı çalışıyor demektir.
Rûdaw: Dışlanacak mı bunlar?
Ahmed Dalati: Suriye'nin iradesine karşı bir proje sunan zaten kendini bunun dışına çıkarmış olur. Bizim onu dışlamamıza gerek olmayacak.
Rûdaw: Türkiye'ye yakın Suriye Ulusal Ordusu gruplarının Tişrin Barajı ve Kobani'ye yönelik saldırıları devam ediyor, neden buna karşı tutumunuz yok?
Ahmed Dalati: Meydana gelen çatışmalar, özgürleştirmeden sonraki coğrafi durum değişikliğinin bir sonucudur. DSG içindeki bazı unsurlar farklıdır ve farklı tutum ve gündemleri vardır. Bazıları bizimle anlaşıyor, bazıları anlaşmayı bozmaya çalışıyor. Doğal olarak şu anda Fırat'ın doğusundaki sorun ve DSG’nin oradaki varlığını çözmek için askeri bir karşı karşıya gelme veya çatışma kararı almadık. Bunu diyalog ve müzakere yoluyla yapıyoruz ve bu konuyu takip ettiğimiz kanallar var.
Rûdaw: DSG içinde hangi taraf sizinle anlaşıyor?
Ahmed Dalati: DSG yönetimiyle özel kanallar aracılığıyla iletişim kuruyoruz.
Rûdaw: Yönetim sizinle anlaştı mı?
Ahmed Dalati: Görüşmeler ve diyalog gerçekleşiyor. DSG ve doğu bölgeleriyle ilgili sorunu çözmek için askeri çatışma değil, görüşme ve müzakereyle ilgili yöntemi kullanıyoruz.
Rûdaw: Ahmed Şera ile DSG yönetimi arasındaki son toplantıda ne üzerinde anlaşıldı?
Ahmed Dalati: Görüşmelerin ayrıntıları bende yok. Birçok toplantı yapılıyor ve resmi bir anlaşma olduğunda duyurulacak.
Rûdaw: Yani bu toplantılar devam ediyor?
Ahmed Dalati: İletişim devam ediyor.
Rûdaw: Gruplarınızı Ulusal Diyalog Konferansı'nda ya da Ulusal Konferans'ta feshedecek misiniz?
Ahmed Dalati: Evet, kesinlikle. Doğal olarak, bağlı olduğumuz Askeri Operasyonlar Yönetimi altındaki silahlı gruplar olarak, resmi olarak feshedileceğiz ve savaşçılar ve yetenekleri Savunma Bakanlığı çerçevesine girecek.
Rûdaw: Savaşçılarınızın sayısı ne kadar?
Ahmed Dalati: Savunma Bakanlığı'nın kurulmasından sonra, doğal olarak bakanlığın kendisi katılacak güçlerin sayısını açıklayacak.
Rûdaw: Çok teşekkürler sayın Ahmed Dalati, Şam'dan konuğumuz oldunuz. Çok teşekkür ederim.
Ahmed Dalati: Teşekkürler.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın