Suriye Yüksek Öğretim Bakanı: İhtiyaç duyulursa, Kürtçe bölümlerin açılmasını memnuniyetle karşılarız

5 saat önce
Etiketler Abdülmunim Abdülhafız Suriye Geçici Hükümeti Yüksek Öğretimi Suriye Rojava
A+ A-

Suriye Geçici Hükümeti Yüksek Öğretim Bakanı Abdülmunim Abdülhafız Suriye’deki Üniversitelerde ihtiyaç duyulması halinde Kürtçe bölümlerinin açılmasını memnuniyetle karşılayacaklarını ifade ederek, “Bu konuyu yetkili kurumlar, ilgili bilimsel kurumlar ve üniversitelerdeki bilim kurulları değerlendirir. Eğer diğer üniversitelerde yeni bölümlerin açılması gerekiyorsa, biz bunu memnuniyetle karşılarız” dedi.  

Üniversitelerde tüm etnik ve dini grupların dillerinin ve kültürlerinin temsil edilmesi için çalışma yapacaklarını ve hiçbir grubun dışlanmayacağını aktaran Abdülmunim Abdülhafız, “Suriye, köklü bir medeniyet tarihine sahiptir ve üniversiteleri bilim ve kültür merkezi olmuştur. Tüm kültürlerin ve değerlerin eğitimde yer almasını sağlayarak geçmişteki bilimsel seviyemize ulaşmayı hedefliyoruz. Hiçbir grup dışlanmayacak” açıklamasında bulundu.

Abdülmunim Abdülhafız, eğitim müfredatında hiçbir ayrımcılık yapmayacaklarını vurgulayarak,”Daha önce belirttiğim gibi, hepimiz Suriyeliyiz ve eşit haklara sahibiz. Eğitim tüm gruplara eşit bir şekilde hitap etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.  

Üniversitede maaşların düşük olduğunu ve birçok çalışanın geçimini sağlamada zorlandığını söyleyen Abdülmunim Abdülhafız , “Hükümet, maaşları kademeli olarak iyileştirmek için bir plan oluşturdu. Yakın zamanda maaşlara yüzde 400 oranında bir artış yapılması planlanıyor” diye konuştu.   

Abdülmunim Abdülhafız, Rojava’da 2011-2024 yıları arasında kurulan Üniversitelerin Suriye Geçici Hükümeti tarafından tanınmasına ilişkin, “Suriye’nin tamamındaki tüm üniversiteler, ister kamu ister özel olsun, Suriye hükümetine ya da geçici hükümete bağlı Yükseköğretim Konseyi’ne bağlandı. İnşallah, tüm üniversiteler aynı şekilde ve aynı standartlarla değerlendirilecektir. Özellikle özel üniversiteler için akreditasyon şartları yerine getirildiği takdirde, kamu ve özel üniversiteler eşit muamele görecektir” dedi.       

Rûdaw Tv’de Zana Kayani’nin sunduğu haber bültenine katılan Suriye Geçici Hükümeti Yüksek Öğretim Bakanı Abdülmunim Abdülhafız soruları yanıtladı:           

Rûdaw: Suriye’deki üniversitelerde müfredat değişiklikleri yapacak mısınız?      

Abdülmunim Abdülhafız: Öncelikle, halkımıza ve dünyanın her yerindeki vatandaşlarımıza bu kutlu kurtuluşu tebrik ediyoruz. Zulümden kurtulduk ve inşallah ülkemizi inşa etmeye yönelik yeni bir sayfa açacağız. Yükseköğretim Bakanlığı ve onun müfredat planları açısından, dünya genelindeki üniversitelerde yaygın olan planlar geçerlidir. Ancak, her ülkenin durumuna uygun bazı farklılıklar ve değişiklikler yapılabilir. Temel ilkeler aynı kalır, fakat bazı yan unsurlar değiştirilebilir.    

Rûdaw: Müfredat değişiklikleri ne zaman başlayacak?

Abdülmunim Abdülhafız: Müfredatta köklü bir değişiklikten bahsetmiyoruz. Hâlihazırdaki üniversite müfredatları gözden geçirilip, Arap ve uluslararası üniversitelerdeki planlara uygun şekilde düzenlenebilir. Örneğin, "Sosyalist Ulusal Eğitim" dersi, içerik bakımından siyasi ideolojilerden arındırılarak kültürel bir ders hâline getirilebilir.

Rûdaw: Okul müfredatlarındaki değişiklikler protestolara neden oldu. Üniversite müfredatında nasıl düzenlemeler yapacaksınız?

Abdülmunim Abdülhafız: Eğitim Bakanlığına bağlı müfredatlar farklıdır, bildiğim kadar şu ana kadar büyük değişiklikler yapılmadı. Sadece önceki rejime referans veren bazı terimler ve unsurlar düzeltildi. Aynı şekilde Yükseköğretim Bakanlığı açısından, daha önce dediğim gibi genel müfredat aynı kalacak, ancak "Sosyalist Ulusal Eğitim" gibi derslerin içeriğinde küçük değişiklikler olabilir. Ancak müfredat ve ders programının genel biçimi ve yapısı aynı kalacaktır.

Rûdaw: Bu değişiklikler İdlib ve Suriye Kürdistanı bölgelerini de kapsayacak mı?

Abdülmunim Abdülhafız: Kurtuluştan sonra artık ne muhalefetin kontrol ettiği bölgeler ne de başka grupların kontrol ettiği yerler kaldı. Suriye’nin tamamı Suriyelilere ait oldu. Suriye, yeniden eski haline döndü; Arap dünyasında ve dünyada ağırlığı ve etkisi olan merkezi bir devlet haline geldi. Suriye, tüm Suriyelilerindir.

Suriye, çok köklü bir kültürel ve medeniyet tarihine sahiptir. Aynı zamanda birçok farklı bileşeni barındırır ve bu bileşenlerin tümü, modern Suriye’nin inşasında önemli bir role sahiptir. Bu ister Kürt bileşeni olsun, ister Suriye’de bulunan diğer bileşenler, hepimiz Suriye’de Suriyeliyiz. Hepimiz kardeşiz ve hepimizin ortak hedefi modern bir Suriye inşa etmektir, insanı inşa etmektir.

Önceki rejim döneminde yaşananlar, kültürel düzeyde bir tahribat ve var olan tüm düzeylerde yolsuzluk meydana getirdi. Aynı zamanda Suriye, önceki dönemlerde kültürel ve medeniyet rolünden de uzaklaşmıştı. Allah’ın izniyle artık yeni bir dönemdeyiz, yeni bir sayfa açıyoruz ve bu sayfa yalnızca Suriyeli toplumun tüm kesimlerinin ve bileşenlerinin yardımı ve katılımıyla inşa edilebilir.  

Rûdaw: 2011-2024 yılları arasında Suriye Kürdistanı ve muhalefet bölgelerinde birçok üniversite kuruldu. Bu üniversiteleri tanıyacak mısınız?       

Abdülmunim Abdülhafız: Evet, daha önce de söylediğim gibi, eski rejim tarafından sürgün edilen Suriyelilerin gittiği bölgelerde eğitim sürecini sürdürmek için üniversiteler kurulmuştu. Bu üniversiteler, Kurtuluş Hükümeti Yükseköğretim Konseyi tarafından tanınmıştı.

Şimdi ise Suriye’nin tamamındaki tüm üniversiteler, ister kamu ister özel olsun, Suriye hükümetine ya da geçici hükümete bağlı Yükseköğretim Konseyi’ne bağlandı. İnşallah, tüm üniversiteler aynı şekilde ve aynı standartlarla değerlendirilecektir. Özellikle özel üniversiteler için akreditasyon şartları yerine getirildiği takdirde, kamu ve özel üniversiteler eşit muamele görecektir.  

Rûdaw: Tüm Suriye üniversitelerinin rektörlerini bir araya getirecek bir konferans düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

Abdülmunim Abdülhafız: Kurtuluştan sonra özgürleştirilen üniversitelerde incelemeler yaptık, yönetimlerini düzenlemek için komiteler oluşturduk ve üniversite yönetim kurulları ile akademik ve idari kadrolarla toplantılar gerçekleştirdik. Ayrıca, bu üniversitelerin yönetim ve hizmet işlerini düzenleyen komiteler kurduk. Tüm süreçler Yükseköğretim Konseyi’nin gözetiminde ilerliyor.

Rûdaw: Şam’daki öğretim görevlilerinden bazıları maaşlarının yalnızca üç gün yettiğini söylüyor. Şu anda maaşlar ne kadar ve ne kadar artırmayı planlıyorsunuz?

Abdülmunim Abdülhafız: Maaşların düşük olduğunu ve birçok çalışanın geçimini sağlamada zorluk yaşadığını fark ettik. Hükümet, maaşları kademeli olarak iyileştirmek için bir plan oluşturdu. Yakın zamanda maaşlara yüzde 400 oranında bir artış yapılması planlanıyor.

Rûdaw: Bu yıl akademik takvim ve sınav tarihleri değişecek mi?               

Abdülmunim Abdülhafız: Bu yıl akademik takvim değişmeyecek, çünkü yılın ilk dönemi tamamlanmak üzere. İdlib Üniversitesi gibi bazı üniversitelerde üç sınav dönemi olan "modifiye dönemlik sistem" uygulanırken, diğer üniversitelerde iki sınav dönemi olan standart dönemlik sistem kullanılıyor. Bu farklılıklar, mevcut akademik yıl içinde birleştirilemez. Ancak, önümüzdeki akademik yıldan itibaren, tüm üniversitelerde eğitim sistemi birleştirilecek.

Rûdaw: Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) güçlerine mensup yabancı savaşçıların çocukları üniversitelerde okuyabilecek mi?

Abdülmunim Abdülhafız: Elbette, biz Yükseköğretim Bakanlığı olarak Suriye'de akademik ve bilimsel ölçülere dayanıyoruz. Mevcut öğrenciler, Yükseköğretim Bakanlığı'nın belirlediği kriterleri karşıladıkları sürece, hangi durumda olurlarsa olsunlar üniversitelere girebilirler. Suriye'de yaşayan ve burada lise diplomasını almış olan öğrenciler de dahil olmak üzere tüm öğrenciler için aynı kurallar geçerlidir. Eğer belirlenen şartları yerine getirirlerse, üniversitelere kabul edilmeleri mümkün olacaktır.    

Rûdaw: Almanya’nın Kalkınma Bakanlığı, eğitime ideoloji, ayrımcılık ve marjinalleştirmeden uzak bir şekilde destek vereceğini açıkladı. Tüm etnik ve dini grupların haklarını eğitim müfredatında nasıl garanti altına alacaksınız?

Abdülmunim Abdülhafız: Eğitim müfredatlarımızda hiçbir ayrımcılık yapılmamaktadır. Daha önce belirttiğim gibi, hepimiz Suriyeliyiz ve eşit haklara sahibiz. Eğitim tüm gruplara eşit bir şekilde hitap etmektedir.

Rûdaw: Bakanlığınıza destek vermek isteyen ülkelerin sayısı nedir?    

Abdülmunim Abdülhafız: Şu anda, üniversitelerin altyapı ihtiyaçlarını belirlemek için çalışıyoruz, idari ve hizmet açısından süreçleri yönetiyoruz. Çok şükür, şu an öğrenciler ve akademik kadrolar üniversitelere dönmeye başladı ve sınavlarını gerçekleştiriyorlar. Durum normale doğru ilerliyor, hamdolsun. Bazı ülkelerden gelen heyetlerle bir araya geldik. Bu ülkeler, bilimsel iş birliği yapmaya, konferanslara katılmaya ve bilimsel ve eğitimsel gelişime katkıda bulunmak için çalışmalar yapmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Bunun yanı sıra, diğer ülkelerle daha fazla iş birliği yapmak için yeni temaslar kurmamız da mümkün olabilir.

Rûdaw: Bahsettiğiniz bu heyetler hangi ülkelere ait?

Abdülmunim Abdülhafız: Türkiye’den, Amerika’daki Arap topluluklarından, ayrıca bazı Arap ülkelerinden de heyetler var. Şu anda tüm ülkeleri saymak ve bizimle bilimsel ve yükseköğretim alanında iş birliği yapmak için iletişime geçenlerin tam listesini vermek mümkün değil.

Rûdaw: Altyapı ihtiyaçlarınız nelerdir?

Abdülmunim Abdülhafız: Altyapı açısından, üniversitelerdeki laboratuvarların, dersliklerin ve binaların altyapısını yenilememiz gerekiyor, çünkü bunlarda büyük kusurlar, eksiklikler veya yıllardır bakım yapılmamış olanlar var. Ayrıca ihtiyacımız olan donanımlar arasında laboratuvar ekipmanları ve bu laboratuvarların ihtiyaç duyduğu malzemeler var, aynı zamanda teknolojik açıdan da, bilgisayarlardan diğer ekipmanlara kadar eksiklikler mevcut. Bilimsel laboratuvarlarda ve teknik fakültelerde de teknik eksiklikler ve cihaz eksiklikleri var. Bu eksiklikleri belirlemek için çalışmalar yapıyoruz, inşallah dostlarımızla işbirliği yapacağız, inşallah hem altyapı açısından hem de bu üniversitelerin gelecekte ihtiyaç duyacağı her şeyi onarmaya çalışacağız."

Rûdaw: Beşeri bilimler, medeniyet ve dil fakültelerinde tüm etnik ve dini grupların dillerinin ve kültürlerinin temsil edilmesi için ne tür planlarınız var?   

Abdülmunim Abdülhafız: Suriye, köklü bir medeniyet tarihine sahiptir ve üniversiteleri bilim ve kültür merkezi olmuştur. Tüm kültürlerin ve değerlerin eğitimde yer almasını sağlayarak geçmişteki bilimsel seviyemize ulaşmayı hedefliyoruz. Hiçbir grup dışlanmayacak.

Rûdaw: Kürtçe sadece Şam Üniversitesi’nde Kürt Eğitimi Bölümü olarak bulunuyordu. Suriye’nin ikinci en büyük etnik grubu olan Kürtler için Kürt diline yönelik planlarınız nedir?  

Abdülmunim Abdülhafız: Bu konuyu yetkili kurumlar, ilgili bilimsel kurumlar ve üniversitelerdeki bilim kurulları değerlendirir. Eğer diğer üniversitelerde yeni bölümlerin açılması gerekiyorsa, biz bunu memnuniyetle karşılarız. Bunların hepsi teknik konular, üniversite düzeyinde konulardır ve üniversite kurulları tarafından yürütülür. Yeni uzmanlık alanlarının veya yeni bölümlerin açılması konusundaki ihtiyaçları belirleyen de bu kurullardır.

Rûdaw: Bu konuda çalışmalar yürütecek misiniz?

Abdülmunim Abdülhafız: Şu anda üniversitelerin her açıdan düzenlenmesine odaklanıyoruz. Müfredatlar bu akademik yıl içinde gözden geçirilecek ve gerekli bazı değişiklikler yapılacaktır. Akademik kurullar ihtiyaç duyulursa yeni bölümler açabilir.

Rûdaw: Rojava Özerk Yönetim ile Rakka ve Suriye Kürdistanı’ndaki üniversiteler hakkında görüşmeler yapıyor musunuz?     

Abdülmunim Abdülhafız: Deyrezor'da Fırat Üniversitesi var, bu Üniversitenin şubeleri Rakka ve Kamışlı'da şubeleri mevcut. Üniversite Yüksek Öğretim Kurulu'na bağlıdır ve Fırat Üniversitesi'nin tüm fakülteleri, şubeleri ve bölümleriyle ilgili işlerini yürütmek üzere bir komisyon görevlendirilmiştir. Bu üniversite, Doğu Bölgesi'ndeki Yüksek Öğretim Kurulu'nun temel bir parçasıdır.

Rûdaw: Yani bu konuda hiç görüşme yapılmadı mı?

Abdülmunim Abdülhafız: Biz Yüksek Öğretim Bakanlığı olarak Özerk Yönetim ile bu tür herhangi bir iletişim veya görüşme söz konusu değildir. Sadece Yüksek Öğretim Bakanlığı'nın işleri ve üniversitelerin meseleleriyle ilgileniyoruz. Diğer konulara gelince, siyasi konularla ilgili meseleler varsa siyasi yönetimle görüşmeler olabilir. Biz Yüksek Öğretim Bakanlığı olarak ilgilendiğimiz şey, Suriye'nin farklı bölgelerindeki üniversitelerin varlığıdır ve Doğu Bölgesi bu bölgelerden biridir. Bu bölgede Fırat Üniversitesi var, birçok şubesi, çok sayıda fakültesi ve çeşitli enstitüleri vardır. Biz bununla ilgileniyoruz ve ayrıca Suriye'deki diğer üniversiteler gibi bunu da geliştirmeye çalışıyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi, bu üniversite Suriye'deki Yüksek Öğretim Kurulu'nun temel ve asli bir parçasıdır.      

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli