Kürdistan Bölgesi pazarı Türkiyeli yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor

22-04-2024
Rûdaw
Etiketler Erbil Türkiye-Kürdistan Bölgesi ticaret hacmi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi pazarında Türkiye’den gelen ürünler daha fazla tercih ediliyor. Türkiye'nin 2023 yılında Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne ihracatı 12 milyar 786 milyar dolar oldu. Erbil’de Türkiye’den gelerek iş kuran çok sayıda yatırımcı bulunuyor.

Yatırımcılar Kürdistan Bölgesi’nde iş imkanının Türkiye’den farklı olmadığını belirtiyorlar.

Erbil'de Urfa yemekleri yapan bir restoranda ikisi Türk, dördü Türkiyeli Kürt ve diğerleri Güney Kürdistanlı olmak üzere 18 kişi çalışıyor. Restoran sahibi Hacı Muhammed Güzel 16 yıldır Erbil’de işletmecilik yapıyor.

Rûdaw muhabiri Bahtiyar Qadir'e konuşan Hacı Muhammed Güzel şunları söyledi:

“Erbil’in memleketimizden bir farkı yok. Yeter ki buraya gelsin, güvenlik konusunda, alt yapı konusunda bir sıkıntı bulunmuyor. Çalışma süreüsünce herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadık. Buranın bir insanı gibi bana saygı duyuyor ve seviyorlar. Yemeklerimizi seviyorlar. Müşterilerimiz buraya kendi evleriymiş gibi gidip-geliyorlar.”

Erbilli market sahibi Saman Şexani ürünlerinin yüzde 40’ının Türkiye malı olduğunu belirterek, “10 bin ürünün 4 binden fazlası Türkiye'den geliyor. Vatandaşların Türk mallarına rağbeti yüksek.  Çünkü İslami bir ülke olmasından kaynaklı vatandaşlar ürünlerine güveniyor. Ayrıca ürünleri kaliteli” ifadelerini kullandı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi Türkiye ile en çok ticaret hacmi bulunan üçüncü büyük ülke konumunda. Irak ve Kürdistan Bölgesi pazarında, en çok akaryakıt, inşaat malzemeleri, elektrik ve ev eşyaları alanlarında Türkiye’den ithal edilen ürünler satılmakta.

Bir Türk şirketinin Erbil temsilcisi Muhammed Şefik, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile komşu olması, Türkiye’den gelen ürünlerin gümrükten geçirilirken sağlanan kolaylıkların pazarın canlanmasında önemli bir faktör olduğunu belirterek,  “Türkiye'nin bize yakın bir mesafede olması önemli bir avantaj. Şirketler ile yakın ilişki içerisindeyiz. Uluslararası sınır kapısından geçirilen ürünler, hızla bize ulaşıyor. Yüksek kaliteli ürünleri var. Fiyatları uygun olduğu için Kürdistan Bölgesi pazarında rağbet görüyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ticaret ve Sanayi Odasının verilerine göre Türkiye'nin 2023 yılında Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne ihracatı 12 milyar 786 milyar dolar oldu. Ticaretin yüzde 80'i Kürdistan Bölgesi üzerinden yapılıyor.

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Basın Sözcüsü Abdulwahab Taha, “Kürdistan Bölgesi'nin Türkiye'ye sanayi hammaddeleri ve yeniden sanayileşme amaçlı eski mallar da dahil olmak üzere yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde ihracatı bulunuyor. Ve yıllık 7 milyar dolarlık petrol satışı yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Irak ve Türkiye son yirmi yıldır ekonomik alandaki ilişkilerini geliştirdi. Bu büyümenin anahtarı Erbil ile Ankara arasındaki iyi ilişkiler sayesinde oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli