HDP’li Demir: Kayyımların iki amacı vardı

21-08-2021
Rûdaw
Etiketler Mehmet Demir Diyarbakır HDP Kayyım Zihniyeti İle Mücadele Atölyesi
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – HDP’li Mehmet Demir, belediyelere kayyımın iki amaçla atandığını belirterek, bunlardan birinin rant, diğerinin ise “Kürtlerin uluslaşmasını engellemek” amacı güttüğünü söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, Diyarbakır’da “Kayyım Zihniyeti İle Mücadele Atölyesi” adıyla bir konferans düzenledi.

Sur ilçesinde bulunan Demir Otel Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Hediye Karaaslan ile kentte bulunan sivil toplum örgütü temsileri katıldı.

Konferansın açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, AK Parti hükumetinin HDP’li belediyelere atadığı kayyımlarla Kürt halkının iradesini yok saydığını söyledi.

Bakırhan, “Bu halkın iradesi engellenemez. Çünkü biz haklı olanı savunuyoruz. Kayyum demek, Kürt halkının diline düşmanlık demektir, Kürt kurumlarının kapatılması demektir, kayyum demek halk olamamaktır. Birinci dönem kayyum atamalarından sonra kendi temsilcilerini atadılar. Ama halkımız tekrardan kendi iradesini ortaya koyarak belediyelerini geri aldılar. Fakat ikinci dönemde de halk iradesini tanımadılar. Bizler o dönemde belediyeleri borçla devraldık” diye konuştu.

STK temsilcilerine kayyumlara karşı birlikte mücadele çağrısında bulunan Bakırhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kayyumlar artık Kürtlerin sorunu değil, Türkiye’nin sorunudur. O zaman buna karşı mücadele etmemiz gerekiyor. Ben inanıyorum ki mücadele geleneği olan bu topraklar bu kayyum zihniyeti karşısında mücadele ederek sadece buradan değil, Türkiye’den de def edecektir. Bu toplantının amacı da budur. Bir yol bulma, yolda beraber yürümek ve bu zihniyeti sandığa gömmektir. Biz bu toplantılarımızı daha da derinleştireceğiz. Sizin bu önerileriniz üzerine bizler bir yol haritası hazırlayacağız.”  

Demir: Yeni bir sistem iddiasında bulunuyoruz

Yerine kayyım atanan Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir, konferansa ilişkin Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’a konuştu.

Kayyımın amaçlarına değinen Demir, “Kayyımlar iki nedenle atandı. Birincisi iktidar Kürt uluslaşmasının belediyeler, yerel yönetimler yolu ile etkili olduğunu gördü. İkincisi de belediyelerde büyük bir rant var. Kayyımların pratiğine bakın, milyarlarca liralık yolsuzluk yapıldığı görülüyor. Örneğin Mardin’de, Diyarbakır’da, Van’da büyük yolsuzluklar yapılıyor. Mesela Gever (Yüksekova) belediyesine bakın; önceki dönem kayyımın borcu  680 milyon TL borcu vardı. Ancak yapılan ihalelerin gideri 21 milyon TL. Peki bu kadar para, borç nereye gitti?” dedi.

Demir, konferansın amacının da kayyım politikasına karşı parti, STK’lar ve yerel yönetimler olarak daha derli toplu ve etkili bir mücadele yürütmek ve kayyımların politikalarını deşifre etmek olduğunu söyledi.

Konferansın bir benzerinin İstanbul’da da düzenleneceğini belirten Mehmet Demir, “Biz yeni bir sistem iddiasında bulunuyoruz. Yerel bir hizmet sistemi. En iyi hizmet yerinde yapılan hizmettir anlayışı ile hareket ediyoruz. Yine 90 yıldır Kürtlerin varlığını  inkar eden bu iktidar sistemini yıkmak için çözüm için çaba ve tavrımız olmalıyız” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli