Sağlık Bakanlığı: Kürdistan Bölgesi’nde henüz ‘Delta Varyantı’ saptanmadı

12-07-2021
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Koronavirüs Delta Varyantı Dr. Aso Hawezi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Aso Hawezi, Kürdistan Bölgesi’nde şu ana kadar da koronavirüs delta varyantı vakası saptanmadığını belirterek, “Aşıların bu varyanta karşı etkisiz olduğuna dair herhangi bilimsel bir belge yok” dedi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Aso Hawezi, “Kürdistan Bölgesi’nde şu ana kadar herhangi bir hastada delta varyantı tespit edilmedi. Böyle bir şey olursa gerekli açıklamayı yaparız” dedi.

Şu ana kadar geliştirilen aşıların mutasyona uğrayan koronavirüs varyantlarına karşı etkisiz olduğuna diar herhangi bir resmi belge bulunmadığını vurgulayan Hawezi, “Dünya Sağlık Örgütü’nün konu hakkında herhangi bir açıklaması da yok” diye konuştu.

Salgına karşı alınan tedbirlerin geçerli olduğunu dile getiren Dr. Aso Hawezi, “Daha önce alınan tedbirlerimiz var. Vatandaşlardan tedbirlere uymalarını istiyor ve gerekli uyarıları sık sık yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Erbil Sağlık Müdürü Serheng Celal, vatandaşların koronavirüs tedbirlerine uymadığını, bunun da Kürdistan Bölgesi’nde üçüncü dalgaya zemin sunduğunu belirterek uyarıda bulunmuştu.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı verilerine göre salgının başından bu güne kadar 194 bin 705 vaka görüldü, 4 bin 540 kişi vefat etti, 180 bin 675 kişi hastalığı yenmeyi başardı.

Koronavirüs: Delta varyantı nedir, belirtileri neler?

İlk kez Hindistan'da görülen ve İngiltere'de yayılan Delta varyantına dair belirtilerin diğer varyantlardan bazı farklılıklar gösterdiği ortaya çıktı.

“Zoe Covid Belirtileri” adlı araştırmayı yürüten Profesör Tim Spector, Delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görüldüğünü; genç yaştaki hastaların "daha ziyade ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi" hissedebildiğini söyledi. Daha önce İngiltere Sağlık Hizmetleri tarafından Covid-19 belirtileri öksürük, ateş, koku ve tat kaybı olarak sayılıyordu.

Çoğu durumda aşılanan kişilerin koronavirüs ile mevsimsel soğuk algınlığını ayırt edemediğinin altını çizen uzmanlara çift aşı olup virüse yakalananların gösterdiği en yaygın belirtiler şöyle...

ZOE Covid Semptom çalışması kapsamında bu kişilerde 4 ana semptom belirlendi.

Ekipten yapılan açıklamada bunların baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı olduğu bilgisinin altı çizildi.

Delta Plus varyantı nedir?

Delta varyantı dünyada yeni bir tedirliğine yol açtı. Delta Plus, Delta varyantının bir türü ve K417N adı verilen bir ‘spike’ protein mutasyonuna sahip.

Delta Plus, Delta’nın mevcut özellikleriyle bir araya geldiğinde; daha kolay yayıldığı/bulaşabildiği, akciğer hücrelerine daha kolay tutunduğu ve virüsü etkisiz hale getiren monoklonal antikor tedavisine karşı daha dirençli olduğu için ‘endişe’ yaratıyor.

Bu nedenle de DSÖ, Delta ve Delta Plus varyantlarını ‘endişe verici’ kategoriye aldı. Delta ve Delta Plus varyantları aşılardan ve hastalığa karşı önceden var olan bağışıklıktan kaçabiliyor.

Plus ön adlı varyant, ilk olarak geçen yıl Hindistan'da tespit edilen ve ikinci dalgada çok sayıda yeni vaka ve can kaybına yol açan Delta varyantı ile bağlantılı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli