‘Kürdistan patatesinin yüzde 90'ı ihraç ediliyor’

08-08-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Patates Birleşik Arap Emirlikleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Petrol dışı geliri arttırmak isteyen Kürdistan Bölgesi hükümeti, nardan sonra patates anlaşması için de Körfez ülkeleri ile anlaşmalar yapıyor. BAE, Kürdistan Bölgesi'ndeki patateslerin çoğunu ithal etmek istiyor. Öte yandan diğer Körfez ülkeleri de sıraya girmiş durumda.

Kürdistan Bölgesi'nde bu yıl şu ana kadar 650 bin ton patates üretildi. Kürdistan Bölgesi hükümeti, Aralık ayında Körfez ülkelerine ilk kez nar ihracatını gerçekleştirmiş bu da petrol dışı ihracattan elde edilen ilk gelir olmuştu.

Hükümetin gelir kaynaklarını çeşitlendirme çalışmaları kapsamında bu yıl patates ihracatına yönelik anlaşması ile Kürt çiftçilere yeni bri gelir kapısı açmış oldu.

Kürdistan Bölgesi’nde bu yılki verimli hasat ve açılan ihracat kapısı, çiftçileri patates üretimi ile daha fazla uğraşmaya teşvik etmiş durumda. Bu yıl tarlasında patates yetiştiren çiftçi Hasan Mehdi, gelecek yıl 10 dönüm daha ekmeyi planlıyor.

Duhok’un Berdereş ilçesinde çiftçilik yapan Hasan Mehdi, “Geçen yıl yaklaşık 20 hektar ektik, bu yıl ise 23 hektara çıkardık. Hükümet bizi desteklerse ve yine tarla kirası ile gübre fiyatları artmaz ise çiftçiler daha fazlasını eker. Ben gelecek yıl 35 hektar ekmeyi düşünüyorum” dedi.

Patates üretiminin en fazla olduğu Berdereş ilçesindeki Navkor ovasında bu yıl 300 bin tonun üzerinde ürün elde edildi.

Kürdistan Bölgesi'nde üretilen kaliteli patates Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dikkatini çekmiş durumda. Bu yüzden Erbil ile Abu Dabi, patates ihracatı konusunda geçtiğimiz gün bir anlaşma imzaladı. Kürdistan patatesi BAE'deki McDonald's zincirine gidiyor.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakan yardımcısı Kerim Süleyman, "İki taraf arasında imzalanan anlaşma ile önümüzdeki günlerde BAE'ye 5 bin ton patates ihraç edilecek. Tabii McDonald's gibi ünlü bir restoran zinciri ürünü alıyorsa bu ürünün kalitesinin çok iyi olduğu anlamına geliyor” diye konuştu.

BAE’nin yanı sıra Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Yunanistan gibi diğer ülkeler de Kürdistan Bölgesi’nden patates almak için bekliyor.

BAE'nin Erbil Başkonsolosu Ahmed İbrahim, Kürdistan Bölgesi'nden patates ihracatının devam edeceğini söyledi.

İbrahim, “Şu an Kürdistan Bölgesi’nde üretilen patatesin yüzde 80-90'ı ihraç ediliyor. İmzaladığımız anlaşma BAE'nin Kürdistan Bölgesi işadamlarıyla daha iyi ticari ilişkiler kurmak istediğini gösteriyor" dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde 2009 yılında sadece 2 bin ton patates üretildi. Ancak bu bu yıl üretilen 650 bin ton yurt içi ihtiyaçların tamamını karşılayabilecek seviyeyi aştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli