Avukat Serhat Eren: ATK ve savcılık Aysel Tuğluk’un tahliyesini sağlamalı

06-08-2022
Rûdaw
Etiketler Aysel Tuğluk Tahliye kararı Hasta tutuklu AYM ATK
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Serhat Eren, yargılandığı Kobani davasında hakkında tahliye kararı verilen ancak başka bir davadan hükümlü olduğu için cezaevinden çıkamayan eski milletvekili Aysel Tuğluk için, “Tahliye edilmesi için ATK’nın cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyeceğine ilişkin rapor vermesi ve Savcılığın bu rapora dayanarak infazın ertelenmesine karar vermesi gerekmektedir” dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Serhat Eren, tahliye kararı dolayısıyla Diyarbakır’da düzenlediği basın toplantısında demans hastalığı bulunan Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesi için yapılan başvurulardan Adli Tıp Kurumu’nun aleyhindeki kararları nedeniyle sonuç alınamadığını hatırlattı.

“AYM, 2.5 yıl önce yapılan bireysel başvuruyu karara bağlamıyor”

Tuğluk hakkında kesinleşmiş 10 yıllık hapıis cezası bulunduğunu belirten avukat Eren, “Aralık 2016’da tutuklandığı dosyada Ankara 17. AĞCM’nin kararıyla hakkında kesinleşmiş on yıllık hapis cezası bulunmakta ve AYM, konuyla ilgili 2.5 yıl önce yapılan bireysel başvuruyu karara bağlamamaktadır. Söz konusu hükümlü bulunduğu dosya sebebiyle, cezasının infazının ertelenmesi ve uygun tıbbi koşullarda tedavisinin sağlanması için yaptığımız tüm başvurular, ATK kararları gerekçe gösterilerek Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedilmektedir. Oysaki gerek Temmuz 2021 tarihli Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurulunun oybirliğiyle verdiği heyet raporu, gerek TİHV ve İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nın uzman görüşleri ve gerekse de bizzat ATK raporlarının içeriğindeki unutma skorlarının ciddiyeti, Sayın Tuğluk’un bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“Son itirazlar bir an önce karara bağlanmalı”

ATK’nın aleyhteki son raporuna, raporun tebliğ edildiği aynı gün, 13 Temmuz 2022 tarihinde yeni bir itirazda bulunulduğunu belirten Serhat Eren, “Son olarak, AYM’ye yapılan ihtiyati tedbir talepli başvurunun, ATK Üst Kurulu ve Kocaeli CBS’ye yapılan son itirazların bir an önce karara bağlanmasını ve tek başına hayatını idame ettiremeyecek birine, insanlığa karşı suç kategorisinde olan işkence halinin yaşatılmasına son verilmesi için hukuki tüm girişimlerin eksiksiz sürdürüldüğünü paylaşmak isteriz. Sayın Tuğluk’un derhal, daha fazla vakit kaybedilmeden, özgürlüğüne kavuşturularak sağlıklı koşullarda tedavi edilebilmesi için hükümetin, yargının ve ATK’nın ayrımcı tutum ve uygulamalarından vazgeçmesini, kadın örgütleri başta olmak üzere, hukuk örgütleri, sivil toplum örgütleri ve kamuoyunu daha fazla duyarlı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli