CAN ATALAY DAVASI - 13. Ağır Ceza Mahkemesi AYM’nin ‘tahliye’ kararına uymadı

30-10-2023
Etiketler Can Atalay Dava AYM TİP Yerel mahkeme Tahliye
A+ A-

Haber Merkezi –  Gazeteci İsmail Saymaz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Can Atalay davasında tahliye kararı vermediğini, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdiğini söyledi.

Gazeteci İsmail Saymaz konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Saymaz mesajında, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay Davası’nda tahliye kararı vermedi. Mahkeme dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi” ifadelerini kullandı.

Demirören Haber Ajansı da (DHA) daha sonra aynı yönde haber geçerek, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı doğrultusunda bir karar vermeyerek dosyayı Yargıtay'a gönderdi” dedi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu geçen hafta; Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan bireysel başvuruda ihlal kararı vermişti.

Yüksek Mahkeme, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Atalay'ın bireysel başvurusunda Atalay'ın, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda, "ihlal kararı" vermişti.

Atalay hakkında yeniden yargılamaya da hükmeden Yüksek Mahkemenin oy çokluğuyla aldığı kararın, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi göndermişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de Atalay’ı AYM kararaı uyarınca serbest bırakması gerekiyordu. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay’a gönderdi.

Yargıtay reddetmişti

Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli