Kürdistan Bölgesi Başkanlığı: Irak çekişmeleri çözme sahası olmamalı

04-01-2020
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Irak Kasım Şeşo
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ile sonuçlanan gelişmeler hakkında, “Irak topraklarının, ülkelerin kendi iç çekişmelerini çözme sahası olmamalı” açıklaması yaparak taraflara itidal çağrısında bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kerkük, Kaim ve ardından Bağdat’ta yaşanan olaylara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Gelişmelerin Irak’taki durumu daha fazla kaosa sürüklediği uyarısında bulunulan açıklamada, “Bu açıdan Irak topraklarının Irak topraklarının, ülkelerin kendi iç çekişmelerini çözme sahası olmasını ve egemenliğinin ihlal edilmesini reddediyoruz ki bunun sonunda son birkaç yılda IŞİD terörüne karşı savaşta önemli role sahip olan Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis hayatını kaybetti” ifadelerine yer verildi.

“Irak ülkelerin çekişme sahası olmamalı” denilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Sorunların diyalog yolu ile çözülmesini ve Irak’ın egemenliğine saygı duyulmasını talep ediyoruz. Bu kaos, emel ve parçalanma Irak ile bölgeyi uçuruma ve bilinmeyen bir geleceğe sürüklediği gibi IŞİD terörü ve radikalizmin güçlenmesine neden oluyor.

Bu hassas ve karmaşık durum karşısında tüm tarafları itidalli davranmaya ve tehlikelerin tırmanmasının önünü almaya davet ediyoruz.”

Süleymani'nin öldürülmesi

İran’ın bölgedeki en güçlü figürlerden biri olan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Sülaymani, dün Bağdat Havaalanı yakınlarında ABD tarafından gerçekleştirilen hava saldırısı sonucunda hayatını kaybetmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Süleymani’nin yanı sıra Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in de öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, İranlı subayların da aralarında bulunduğu 5 Iraklıyla toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle, onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ülkede 3 günlük yas ilan eden Hamaney, Süleymani'nin yerine yardımcısı Tuğgeneral İsmail Kaani'yi getirmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli