Ezidi adaylar Irak seçimlerinde sandalye sayısını artırmak istiyor

02-10-2021
Rûdaw
Etiketler Ezidi Irak Seçim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak'taki yeni seçim sistemi artık Ezidi Kürtlerin parlamentoda daha fazla temsil edilmesine olanak sunuyor. Ezidi Kürtler yeni seçim sisteminin sunduğu bu avantajı değerlendirmek istiyor.  

Ezidiler halen parlamentoda 3 milletvekili ile temsil ediliyor. Bu sayının 10 Ekim’de yapılacak olan genel seçimlerde 5’e çıkması bekleniyor.

Ezidi adaylardan Şerif Süleyman, Ezidi köylerinde kampanya yürütüyor. Süleyman, 2018 seçimlerinde de aday olmuş ancak oy sistemi nedeniyle kazanamamıştı.

Bu kez kazanmayı uman Şerif Süleyman, kampanyası kapsamında gideceği yerel bölgeleri sıralayarak  "Neredeyse herkes beni tanıyor ve bu iyi bir şey; çünkü doğrudan bir ilişkimiz var ve bu hem seçmenler hem de vatandaşlar için faydalı” dedi.

Bu seçimde Ezidi Kürtlerin parlamentodaki sandalyelerini 3'ten 5'e çıkarması bekleniyor çünkü yeni sisteme göre Ninova vilayeti iki seçim bölgesine ayrıldı.

Demokrasi İçin Atılım Hareketi Başkan Yardımcısı Dilgeş Sadık, "Bu sefer seçim sistemi değişti ve Ezidilerin belirlenmiş iki seçim bölgesi var ve her iki seçim bölgesinde de 7 sandalye var” dedi.

7'si kotalı, 10'u Ninova’nın seçim bölgelerinde olmak üzere 17 Ezidi Kürt seçimlerde yarışıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli