Musul ve Irak'ın bazı kentlerinde vali seçimleri yapıldı

05-02-2024
Etiketler Musul Irak Seçim Bağdat
A+ A-

Musul (Rûdaw) – Kerkük ve Musul’da dahil Irak’ın 15 kentinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin üzerinden bir buçuk ay sonra Musul, Kerbela, Vasıt, Necef ve Salahaddin vilayetlerinde yeni valiler seçildi.

Kerkük’te 18, Musul ve Irak'ın diğer kentlerinde 10 yıl aradan sonra 18 Aralık 2023'de yapılan yerel seçimler sonrası bazı kentlerde il meclis toplantıları gerçekleştirildi.

Musul’da Sünni Arap bileşenlerden Abdulkadir Dahil, oy çokluğu ile yeni vali olarak seçilirken Dr. Ahmed Hüseyin de İl Meclisi Başkanı oldu.

Seçimin ardından ilk açıklamasını yapan Dahil, “Musul için çok önemli projelerimiz var. Yakın zamanda büyük değişimler göreceksiniz. Tüm taraflarla ortak çalışıp Musul’u eski güzel günlerine kavuşturmak istiyoruz” dedi.

Öte yandan başkent Bağdat ve Diyala, Babil, Meysan, Zikar, Musenna ve Kadisiye vilayetlerinde henüz vali seçimi yapılmadı.

Şii çoğunluğun yaşadığı Kerbela, Vasıt ve Necef ve Sünni Arapların çoğunlukta yaşadığı Salahaddin ve Anbar vilayetlerinde de il meclisleri toplanarak yeni yönetimi belirledi.

Kerkük'te Arap ve Türkmenler oturuma katılmadı

Öte yandan 18 yıl sonra yerel seçimlerin yapıldığı Kerkük'te ise Vali Vekili’nin çağrısı üzerinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Hristiyan üye mecliste hazır bulundu ancak Türkmen ve Arap üyeler katılmadıkları için toplantı yapılamadı.

KDP ve KYB yönetimi dünkü açıklamanın ardından Kerkük'te Kürt vali seçilmesi konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Ancak Kerkük'teki Türkmen ve Araplar ise valinin kendilerinden olmasını istiyor.

Yerel seçimlerin 28 Aralık'ta açıklanan sonuçlarına göre, Kerkük'teki seçimlerde KYB en yüksek oyla (5 sandalye) birinci sırada yer alırken, KDP 2 sandalye kazanmıştı.

Araplar bileşenler 6 ve Birleşik Irak Türkmenleri Listesi de 2 sandalye kazanırken Hristiyanlara ait "Babiliyyun" seçim listesi de kotadan 1 sandalye elde etmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli