Fewzi Hariri: Başkan Neçirvan Barzani ile Zayed Al Nahyan birçok konuda hemfikir

24-05-2024
Rûdaw
Etiketler BAE Kürdistan Bölgesi Fewzi Hariri Abu Dabi
A+ A-

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Hariri, Kürdistan Bölgesi’nde seçimlerin 10 Haziranda yapılmasının mümkün olmadığı dolayısıyla her hangi bir tarihin belli olup olmadığına ilişkin bir soruya, “Şimdi değil ama elbette bunu komisyonla ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi partilerle koordineli olarak en kısa zamanda karar vermeliyiz” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile BAE Başkanı Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasındaki görüşmeleri değerlendiren Fewzi Hariri, “Kürdistan Bölgesi ile BAE arasındaki bölgesel ilişkiler, dostluk, siyasi ve ekonomik bağlamda tüm bölgenin ilişkileri tartışıldığı için sayın başkan (Neçirvan Barzani) sık sık davet ediliyor. Dolayısıyla Kürdistan Bölgesi Başkanıyla burada olmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

BAE ile Kürdistan Bölgesi arasındaki iyi ilişkileri neye bağlıyorsunuz sorusunu, Fewzi Hariri, “Bunun pek çok nedeni var, Kürdistan Bölgesi vatanaşı olan ve ekonomik konularda iyi hizmet veren bir Irak konsolosluğumuz var. Ancak kuşkusuz bu çok iyi bir soru, yakın bir gelecekte Kürdistan Bölgesi bu konun altyapısını oluşturmak için adım atacaktır. Bunun için de hazırlık yapılması gerekiyor” diye yanıtladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Hariri, BAE’nin başkenti Abu Dabi’de Rûdaw muhabiri Senger Abdulrehman’ın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: BAE başkanı ile yapılacak görüşmelerde neler konuşulacak?

Fawzi Hariri: BAE Başkanı'nın Kürdistan Bölgesi Başkanı'na daveti üzerine yapılmış dostane bir ziyarettir. Kürdistan Bölgesi ile BAE arasındaki bölgesel ilişkiler, dostluk, siyasi ve ekonomik bağlamda tüm bölgenin ilişkileri tartışıldığı için sayın başkan (Neçirvan Barzani) sık sık davet ediliyor. Dolayısıyla Kürdistan Bölgesi Başkanıyla burada olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi başkanı ile BAE başkanı arasındaki bu ikili ilişkinin güç olmasını merak ediyorum şahsen bunu neye bağlıyorsunu?

Fawzi Hariri: Elbette BAE genel olarak Irak'a ve daha çok Kürdistan Bölgesi'ne özel önem veriyor. BAE ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin tarihi bugüne dayanmıyor. Yıllardan beri iyi ilişkiler ve ikili ziyaretler gerçekleştiriliyor. Erbil'de iyi çalışan çok aktif bir BAE konsolosumuz var, bu nedenle bu ilişki derin özellikle sayın başkanın çok iyi ilişkileri var. Seçim sorunları ve Kürdistan Bölgesi’ndeki istikrarın korunması yanı sıra, Bağdat ile ilişkiler, akabinde Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyareti, sayın başkanın İran ziyareti bütün bunlar Kürdistan Bölgesi için çok önemli gelişmelerdir. Bu nedenle sayın başkanın bölgedeki bu girişimleri BAE’nin ilgisini çekiyor aynı zamanda desteğini de alıyor. Kürdistan Bölgesi ile BAE arasındaki bu diyalog ve özellikle ekonomik konuların tartışılması kuşkusuz her iki tarafın çıkarına hizmet etmektedir.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi başkanı son yıllarda BAE'yi birkaç kez ziyaret etti. Sık sık yapılan bu görüşmelerin arkasında açıklanmayan bir anlaşma mı?

Fawzi Hariri: Bu görüşmelerin neticeleri şu ki, aynı görüşteler, bölgedeki sorunlara ilişkin aynı perspektife sahipler ve BAE'nin Kürdistan Bölgesi'ni ekonomik alanda destekleme konusunda güçlü bir kararlılığı var. Kuşkusuz Kürdistan Bölgesi Başkanı BAE'yi bu konular için birkaç kez ziyaret etti, dolayısıyla bu ilişkilerin kendine has özellikleri var ve her yerde olduğu gibi burada da Kürdistan Bölgesi Başkanının görüşleri ciddiyetle karşılanıyor. Dolayısıyla burada yapılacak olan bütün bu görüşmeler Kürdistan Bölgesi'nin ve Irak'ın çıkarına olacaktır.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi ile BAE arasındaki bu iyi ilişkilere rağmen neden şu anda kadar Kürdistan Bölgesi’nin BAE’nde bir temsilciliği yok?

Fawzi Hariri: Bunun pek çok nedeni var, Kürdistan Bölgesi vatanaşı olan ve ekonomik konularda iyi hizmet veren bir Irak konsolosluğumuz var. Ancak kuşkusuz bu çok iyi bir soru, yakın bir gelecekte Kürdistan Bölgesi bu konun altyapısını oluşturmak için adım atacaktır. Bunun için de hazırlık yapılması gerekiyor.

Rûdaw: Kürdistan parlamento seçimleri için yeni bir tarih belirlemeyi planlıyor musunuz? 10 Haziranda seçimlerin yapılması mümkün gözükmüyor.

Fawzi Hariri: Şimdi değil ama elbette bunu komisyonla ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi partilerle koordineli olarak en kısa zamanda yapmalıyız.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw Grafik

İran’ın Erbil Başkonsolosu: Düşen helikopteri İran Kızılayı buldu

İran’ın Erbil Başkonsolosu Nasrullah Reşnudi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ilk anından beri Kürdista Bölgesi’ndeki yetkililerin kendileri ile temasa geçerek üzüntülerini paylaştıklarını söyledi.