Almanya Savunma Bakanı Pistorius: Irak politikamızı değiştirmeyi düşünmüyoruz

19-10-2023
Etiketler Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Peşmerge Güçleri Almanya ordusu
A+ A-

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius "Irak'taki politikamızı değiştirmemiz gerektiğini düşünmüyorum. Ancak bu karar asker sayımızı artırmamıza olanak tanıyacak" dedi.

Alman Federal Meclisi’nde dün düzenlenen özel oturumda 672 milletvekillinden 560’ı Alman askerlerinin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde kalması yönünde oy kullandı.

Oturumu takip eden Rûdaw muhabiri Ala Şali, 108 milletvekilinin tasarıya “hayır” oyu verdiğini, 4 milletvekilinin de çekimser kaldığını aktardı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesi askerinin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki görev süresinin uzatılmasına ilişkin Rûdaw’a konuştu.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius " Bu talep Irak hükümetinden geldi. Biz de görev misyonunu bir süreliğine uzattık. Güvenlik durumu her ne kadar büyük ölçüde iyileşmiş olsa bile, birlikte daha fazla istikrara katkıda bulunabileceğimizi savunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kararın ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani dün yayımladığı mesajda Alman hükümetine ve parlamentosuna teşekkür ederek, "Hep birlikte IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlayacağız" dedi.

Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile röportajı şöyle:

Rûdaw: Alman birliklerinin Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki varlığının ve rolünün önemi nedir?

Boris Pistorius: Almanya'nın koalisyon misyonu çerçevesinde önemli bir rolü var, hem Kuzey Irak'ta hem de Bağdat'taki yetkililerle çok yakın ve işbirliği içinde çalışıyoruz. Bu talep Irak hükümetinden geldi. Biz de görev misyonunu bir süreliğine uzattık. Güvenlik durumu her ne kadar büyük ölçüde iyileşmiş olsa bile, birlikte daha fazla istikrara katkıda bulunabileceğimizi savunuyoruz. Birlikte büyük bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Çok şükür parlamento güçlerimizin görev süresinin uzatılmasına karar verdi, bu karardan çok memnunum.

Rûdaw: Irak'ta sadece 250 askerle mi aktif olacaksınız, ya da asker sayısını artıracak mısınız? Alman Savunma Bakanı olarak Irak Kürdistan Bölgesi'ne daha fazla nasıl yardım sağlamak istiyorsunuz?

Boris Pistorius: Irak'taki politikamızı değiştirmemiz gerektiğine inanmıyorum, ancak askerlerimizin Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki kalış sürelerini ve görevlerini uzatma kararı, asker sayımızı artırmamıza olanak tanıyor. Şu anda bu büyüklükte kalsak da (250 asker), değişikliklere her an tepki verebiliriz. Ancak bu karar asker sayımızı artırmamıza olanak tanıyacak.   

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi'ndeki Peşmerge Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılması sürecine nasıl bir katkıda bulunuyorsunuz?

Boris Pistorius: İşbirliğini güçlendirmeye yönelik yürütülen süreçlerin sürdürülmesini sağlamasında tarafsız bir destekçi olarak rolümüz var. Irak'ın iyi gelişim seyri izlediği bu aşamada bu gerçekten önemli. Dolayısıyla bunu ortak bir koordinasyonla yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. 

Rûdaw: Yakın süreçte Irak'ı ziyaret edecek misiniz?

Boris Pistorius: Aslında bunu bu yıl yapmayı planlamıştım ama gelişmeler buna izin vermedi. Bu yüzden gelecek yıl mümkün olan en kısa sürede bunu yapmayı planlıyorum.

Rûdaw: Ortadoğu'daki mevcut durum göz önüne alındığında, güçlerinizin Irak'taki görev süresinin uzatılması Almanya için ne kadar önemli?

Boris Pistorius: Kuvvetlerimiz sınırlı bir sayıda olsa da orada bulunmanın ne kadar önemli olduğu ortada. Referans önemli. Bölgedeki ortaklarımızın yanında olmaktan ve güçlerimizin kalış süresini uzatabilmiş olmaktan memnunuz.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli