Almanya Sağlık Bakanı Lauterbach: Yeni bir salgınla mücadeleye hazırlanmalıyız

16-10-2023
Etiketler Karl Lauterbach Almanya Başbakanı Dünya Sağlık Zirvesi
A+ A-

Berlin’de düzenlenen 2023 Dünya Sağlık Zirvesi kapsamında Rûdaw muhabiri Ala Şali’ye konuşan Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, iklim değişikliği nedeniyle dünyanın daha fazla salgınla karşılaşacağını söyledi.

Alman bakan, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için yenilebilir enerjiye geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu yılki Dünya Sağlık Zirvesi’ne 140 ülkeden 400 konuşmacı ve 4 bin konuk katılıyor. 17 Ekim gününe kadar devam edecek zirve boyunca 60 binden fazla kişi de çevrimiçi bir şekilde zirveyi takip edecek.

İlkin 2009 yılında Charte Üniversitesi tarafından düzenlenen Dünya Sağlık Zirvesi o tarihten bu yana her yıl Berlin'de Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler’in desteği ile düzenleniyor.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın Rûdaw muhabiri Ala Şali’ye verdiği yanıtlar şöyle:

Rûdaw: Merhaba sayın Lauterbach, bu zirve için mesajınız nedir?

Karl Lauterbach: Buradan mesajım şu; sağlık sorunlarının siyasetin odağında olduğu ancak sorunun çözümsüz kaldığı bir çağda yaşıyoruz. Dünyada bir sonraki salgınla mücadeleye çok da hazırlıklı değiliz. Dünya nüfusunun büyük bir kısmının sağlık hizmetlerine erişimi yok ve iklim değişikliği riskiyle karşı karşıyayız. Bu zirve ve bunun gibi toplantılar, bu sorunlara çözüm bulmak için birbirimizle görüş alışverişinde bulunmak açısından çok önemli.

Rûdaw: Irak, sağlık sektörünün gelişmemiş olduğu ve kendi başına iyileştiremediği birçok hastalığın bulunduğu ülkelerden biri. Irak gibi ülkelere nasıl yardım edebilirsiniz?

Karl Lauterbach: Bugün bu konuda bir açıklama yapamam ancak Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Komisyonu bu tür soruları olan ülkelerle yakından çalışıyor. Salgın olan, sağlık denetimi iyi olmayan ülkelerle birlikte çalışıyor.

Rûdaw: İklim değişikliği büyük bir sorun ve buradaki sunumunuzda bunun dünyanın karşı karşıya olduğu büyük bir tehdit olduğunu söylediniz. Günümüzde salgınla mücadele kabiliyeti koronavirüs öncesine göre daha mı iyi?

Karl Lauterbach: İklim değişikliği nedeniyle daha fazla salgınla karşılaşacağız. Biz kendimiz buna karşı hazırlanıyoruz, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler, Avrupa Komisyonu, Fransa, Almanya, ABD, Japonya gibi başı çeken ülkeler fon topluyor. İlerlediğimizi düşünüyorum, önemli olan enerji üretimini yenilenebilir enerjilere kaydırmak, böylece iklim değişikliği dizginlenebilir ve aşırı salgın riski engellenebilir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli