Eski BM Genel Kurulu Başkanı Lajčák: Dünyada yeterince barış yok

26-09-2024
Sinan Tunçdemir
Etiketler Miroslav Lajčák Genel Kurulu Birleşmiş Milletler BM
A+ A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun eski başkanlarından Miroslav Lajčák, BM Genel Kurul Görüşmeleri'nin ilk gününde önemli değerlendirmelerde bulundu.

Lajčák, toplantıların tüm dünyayı bir araya getiren eşsiz bir fırsat olduğunu belirterek, “Her lider kendi sorunlarını gündeme getiriyor. İçerideki konuşmalar kadar, arka plandaki görüşmeler de büyük önem taşıyor. BM’yi özel kılan da bu yoğun diplomasi trafiği” dedi.

Dünyadaki krizlere vurgu

Lajčák, dünya genelinde yaşanan barış eksikliğine dikkat çekti. İlk gün yapılan konuşmalarda Gazze, Ukrayna ve Sudan gibi kriz bölgelerinin ön plana çıktığını dile getiren Lajčák, küresel çapta eşitsizlik, sürdürülebilir kalkınma hedeflerindeki başarısızlık ve Paris İklim Anlaşması ile ilgili sorunların da liderlerin gündeminde olduğunu vurguladı. ABD Başkanı ve BM Genel Sekreteri’nin konuşmalarında bu sorunlara dikkat çektiklerini belirtti.

"BM güçlendirilmelidir"

Birleşmiş Milletler’in gücünün, üye ülkelerin ona verdiği yetkilerle sınırlı olduğuna dikkat çeken Lajčák, BM’nin eleştirilmesinden ziyade, daha etkin çalışabilmesi için fırsat tanınması gerektiğini söyledi.

80 yıllık BM Tüzüğü'nün güncellenmesi gerektiğini ifade eden Lajčák, özellikle Güvenlik Konseyi’nin mevcut yapısının dünya gerçeklerine tam olarak yanıt veremediğini savundu. “Eğer BM olmasaydı, onu icat etmek zorunda kalırdık. Bu yüzden hâlâ BM’ye büyük ihtiyaç var” dedi.

"Diyalog Şart"

Lajčák, dünyadaki sorunların çözümü için diyaloğun önemine vurgu yaparak, "Sorunları çözmemiz gerekiyor ve BM yasalarına, kararlarına saygı göstermeliyiz. Açık fikirli olabilirsek, her türlü konuyu tartışabiliriz” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun eski başkanlarından Miroslav Lajčák Rûdaw’ın BM Temsilcisi Sinan Tunçdemir’in sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Toplantılar nasıl geçti? Bize biraz anlatabilir misiniz?

Miroslav Lajčák: Şu an için konuşmak biraz erken. Bugün genel görüşmelerin yapıldığı ilk gün ama bu toplantıların tüm dünyanın bir araya gelmesi açısından eşsiz bir fırsat olduğunu söyleyebilirim. Tüm liderler kendi sorunlarını gündeme getiriyor. İçerideki konuşmalar kadar, arka planda yapılan görüşmeler de önemli. Herkesin yoğun bir toplantı takvimi var ve Birleşmiş Milletler’i eşsiz kılan da bu.

Rûdaw: Sizce şu anki en önemli uluslararası meseleler neler?

Miroslav Lajčák: Maalesef liste oldukça uzun. Ancak ben öncelikle barış konusuyla başlamak isterim. Dünyada yeterince barış yok ve krizler çok fazla. İlk konuşmalarda Gazze, Ukrayna ve Sudan’daki durumlardan bahsedildi. Bunun yanı sıra eşitsizlik, küresel ısınma, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin başarısızlığı ve iklim konulu Paris görüşmeleri gibi önemli konular da var. Genel Sekreter ve ABD Başkanı'nın konuşmalarında bu meseleler açıkça vurgulandı.

Rûdaw: Birleşmiş Milletler, dünyada barışı inşa etme sorumluluğunu yerine getiriyor mu sizce?

Miroslav Lajčák: Birleşmiş Milletler, üye ülkelerin ona verdiği yetki kadar güçlü diyebilirim. Ben her zaman Birleşmiş Milletler’i savundum ve Genel Kurul Başkanı olarak görev yapma onuruna eriştim. BM’yi eleştirmek yerine ona yükümlülüklerini yerine getirmesi için fırsat tanınması gerektiğini düşünüyorum. BM statüsü 80 yıl önce oluşturuldu, dolayısıyla güncellenmesi gerekiyor. Ayrıca Güvenlik Konseyi'nin yapısında da değişikliklere ihtiyaç var; çünkü mevcut haliyle dünya gerçeklerine tam olarak cevap veremiyor. Eğer Birleşmiş Milletler olmasaydı, onu icat etmek zorunda kalacaktık. Dolayısıyla BM’ye hâlâ çok ihtiyacımız var.

Rûdaw: Son olarak, Ortadoğu’daki Kürt meselesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Miroslav Lajčák: Bu soruya cevabımı kısa tutacağım. Diyaloga ihtiyacımız var, sorunları çözmemiz gerekiyor ve Birleşmiş Milletler yasalarına ve kararlarına saygı göstermeliyiz. Eğer açık fikirli olabilirsek, her türlü konuyu tartışabiliriz.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli