Almanya Başbakanı Scholz bıçaklı saldırının olduğu Solingen'i ziyaret etti: Sınırlarımızı sıklaştırmalıyız

26-08-2024
Etiketler ​Almanya Başbakanı Olaf Scholz Solingen Bıçaklı Saldırı
A+ A-

Haber Merkezi –  Almanya Başbakanı Olaf Scholz  Solingen’de 3 kişinin ölümü 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının gerçekleştiği yeri ziyaret etti. Olay yerinde konuşan Almanya başbakanı, "Sınırlarımızı sıkılaştırmalıyız ki yasadışı göçmenlerin gelmesini engelleyelim. Müslümanlar ve Hristiyanlarla birlikte çalışarak şiddete karşı durmalıyız" dedi.

Saldırının gerçekleştiği Solingen kentinde şehrin 650. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Çeşitlilik Festivali" alanını Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst, KRV İçişleri Bakanı Herbert Reul, Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ve Başbakan Yardımcısı Mona Neubaur ile ziyaret eden Başbakan Scholz, olay yerine beyaz bir gül bıraktı.

Başbakan Scholz, burada yaptığı açıklamada, saldırıyı "hepimize yönelik terör" olarak tanımlayarak, saldırgan ya da saldırganların hızlı ve sert bir şekilde cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

İhtiyaç halinde yasal düzenlemeler yapılarak sınır dışı etme işlemlerinin hızlandırılması gerektiğini belirten Scholz, silah yasalarını da güçlendirme sözü verdi.

Scholz, saldırıya ilişkin, "Bunun ne kadar korkunç bir suç olduğunu derinden hissediyoruz. Bu hepimizi etkiliyor ve hiçbirimiz bunu unutmayacağız." dedi.

Olaf Scholz, Solingen'deki olay yerinde şunları söyledi:

"Birlik olmalı ve insanların hayatlarını korumak için çaba göstermeliyiz. Bu tür olaylarla sürekli karşı karşıya kalıyoruz. Bu olay hepimizi derinden etkiledi ve asla unutmayacağız."

Olaf Scholz, "Çok üzgünüm ve bu nefret ve öfkeye karşı savaşmalıyız. Polis saldırganı yakaladı ve şu anda soruşturma altında" diye ekledi.

"Ülkemizin güvenliğini sağlamalı ve hukuki açıdan kararlı adımlar atmalıyız. Diğer Avrupa ülkeleri de desteklerini bize gösterdi. Bu tür olayların yaşandığı diğer ülkelerle de iş birliği yapıyoruz." diyerek güvenliğin önemine vurgu yaptı.

Bu arada, Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, "Bazı Suriyeli ve Afgan mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini" söyledi.

Hendrik Wüst ayrıca, siyasilerin sert söylemlerinin durdurulması ve bu tür olayların engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Bıçaklı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmişti

Solingen kentinde, şehrin 650. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla 23 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilen "Çeşitlilik Festivali'nde" düzenlenen bıçaklı saldırıda 67 ve 56 yaşlarında 2 erkek ile 56 yaşında bir kadın hayatını kaybetmiş, 4'ü ağır 8 kişi yaralanmıştı.

Rasgele insanlara bıçaklayan saldırgan ise olay yerinden kaçmış, ülkenin emniyet birimleri saldırganı yoğun bir şekilde aramıştı.

Karlsruhe kentinde bulunan Federal Başsavcılıktan yapılan açıklamada, 26 yaşındaki Suriye vatandaşı Issa Al H'nin çıkarıldığı mahkemece olayın şüphelisi olarak tutuklandığı açıklanmıştı.

Açıklamada, zanlının "ülke dışında bir terör örgütüne üye olmanın" yanı sıra 3 kişiyi öldürmek ve 8 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmekle suçlandığı ifade edilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli