‘Okul Traşı’ 9. Boğaziçi Film Festivali’nde büyük ilgi gördü

28-10-2021
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Okul Traşı Sinema Film Festivali Kürt yönetmen
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenen 9. Boğaziçi Film Festivali’nde Kürt yönetmenlerin 2 filmi yer alıyor.

58'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “En İyi Film” ödülünü alan Ferit Karahan'ın “Okul Traşı” festivalde gösterildi ve büyük ilgi gördü.

Rûdaw'a konuşan filmin senaristi Gülistan Acet, "Filmimiz, Türk eğitim sistemine maruz kalan Kürt çocukların sorunlarını anlatıyor” dedi.

Bazı Kürtçe diyaloglar da içeren film, asimilasyondan, Türk eğitim sisteminden ve Kürt çocukların gece okullarında ya da Yatılı İlköğretim Bölge Okulları’nda (YİBO) yaşadıklarına odaklanıyor.

Senaryonun taşıdığı önemden bahseden senarist Gülistan Acet, “Benim için de yönetmen için de öncelikli olan devletin etkisi altındaki Kürtlerin hayatından bahsetmekti” diye konuştu.

Oyuncu Cansu Fırıncı da neden rol aldığını şöyle anlattı:

“Senaryo benim için çok iyi gitti. Filmin teması yerel olsa da filmde sadece bir bölge ve bir ülkeden bahsedilmediğini görüyoruz. Bu yüzden filmin evrensel bir dili var."

Sinemasever Hatice Gözde, “Filmi beğendim. Filmde birçok mesaj vardı. Bu gerçek dikkate alınmalıdır” dedi.

Zöhre Konuksever, "Pandemi nedeniyle 2 yıldır evdeydim. İlk defa böyle bir festivale geliyorum” dedi. Hilal Ekren de "Film festivalleri, oyuncuları, yönetmenleri, yapımcıları ve izleyicileri bir araya getirmek için çok önemli ve değerli" diye konuştu.

Vedat Ece ise “Kürt filmleri festivallerde nadiren gösteriliyor. İstanbul'da ya da Kürdistan'da film festivalleri yapılıyor ama Kürt filmleri belki bilgi eksikliğinden dolayı fazla yer almıyor. Ya da yasaklardan dolayı bazı filmler festivallerde gösterilmeyebiliyor."

9. Boğaziçi Film Festivali 24 Ekim'de İstanbul'da başladı. Festival, Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bazı resmi kurumların desteğiyle düzenleniyor. Festivale sinemaseverler yoğun ilgi gösterdi. Bazı sinemaseverler de daha çok Kürt filminin festivallerde gösterilmesini istiyor.

30 Ekim'e kadar sürecek olan Boğaziçi Film Festivali'nde Türkiye'den ve dünyadan 100'ün üzerinde uzun metraj, kısa film ve belgesel film ile ödüllü filmler gösterilecek. Festivalde ayrıca Kürt yönetmen Aydın Orak’ın “Sabırsızlık Zamanı” adlı filmi de gösterilecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli