Cannes (Rûdaw) – Cannes Film Festivali’ne katılan bir grup yetenekli genç kast ve yapım şirketlerle bir araya gelerek projelerine destek arıyor. Duhoklu yönetmen Dilpak Mecit Şariya kampındaki bir anne ile kızın hikayesini belgelemek için uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
77. Cannes Film Festivali, 14 Mayısta Fransa'nın Cannes şehrinde başladı. Muhabirimiz Peyam Serbest festivalin başlangıcından bu yana Cannes’ta gelişmeleri takip ediyor.
Üç yıl önce yaşadığı Duhok ilinin Şariya topluluğunda 40 koyunu ve keçisi olan bir anne-kızın hikâyesini çekmeye karar veren Dilpak Mecit projesinin uluslararası film dünyasında ün kazanması için yapım şirketleriyle görüştüğünü aktardı.
Rûdaw’a konuşan Kürt yönetmen Dilpak Mecit, "Film 2026'da hazır olacak o zaman uluslararası festivallere gönderebiliriz. Bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum. Uzun metrajlı bir film çekmek isteyen bütün yönetmen adaylarına buradan çağrı yapmak istiyorum. Küresel bir üne kavuşmak için çok sabırlı olmanız gerekiyor” dedi.
Rudaw Medya Grubu’nun yapımcılığını üstlendiği belgeselin posteri Cannes Film Festivali'nde yayınlandı. Proje üzerinde üç yıldır çalışılıyor ve çekimlere bu yıl başlandı.
Filmin yapımcısı Merwa Temam, “Dilpak'la ilk kez Lübnan'da tanıştım. Kürtler ve Ezidiler hakkında pek bir şey bilmiyordum ama bana iki kadının hikayesini anlattı. Sanırım birçok Arap kadınının bu anne ve kızlarına benzer hikayeleri var çünkü aynı korku, engel ve hayallere sahipler" dedi.
Ağustos 2023'te Bosna'da düzenlenen bir festivalde "Annem ve Ben" belgeseli, 22 proje arasında en iyisi seçildi. Bu nedenle Cannes Film Festivali'nin Spotlight listesine girdi.
Rûdaw’a konuşan Can Docs departmanı başkanı Alexis Chevitt, "Bu hikayeler ve karakterler benim için yeni ve onları daha önce hiç görmemiştim. Onlardan, özellikle de hikayeden, bize gösterdikleri enerjiden çok keyif aldım" değerlendirmesinde bulundu.
Spotlight sürecinde yapım şirketleri "Ben ve Annem" belgeseli gibi projeleri mercek altına alıyor. Anlaşmaya verdıkları taktirde şirketin filmin yönetmeni ve yapımıcısında mali destek sağlaması gerekiyor.
İngiliz bir yayın şirketinin temsilcisi Katarina Radisk, "Bu çok iyi bir proje çünkü hikayedeki kadınlara benzeyen çok sayıda kadın var, o kadar güçlü kadınlar kendilerini dünyanın her yerindeki hikayenin içinde bulabilirler" dedi.
Projenin bütçesi 215 bin dolar olarak tahmin ediliyor
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın