Kürt kadın ressam Şayan Şehir'in resim sergisi Erbil'de açıldı

11-12-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Şayan Şehir Nureddin Erbil Ressam Resim sergisi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Ressam Şayan Şehir Nureddin, “namus” gerekçesiyle katledilen yedi Kürt kadınının hikâyesini anlatan resimleri Erbil’de sergilendi. Sanatçı tablolarında yedi hayat, yedi ruh ve yedi hayalden bahsettiğini söylüyor.

Kadın ressam Şayan Şehir Nureddin’in 'Ruhlar ve Düşler Asla Unutulmayacak' ismiyle açılan resim sergisine “namus” adı altında cinayete kurban giden 7 Kürt kadının hikayesinin konu aldığı sergiye 8 tablosu ile katılıyor.

Alman Goethe Enstitüsü'nün Framing School ve Save Gallery işbirliğiyle gerçekleştirdiği 'Yuva' projesi kapsamında 10 Aralık’ta açılan sergiye başka ressamların da katılımıyla 16 tablo sergileniyor. Sergi bir hafta boyunca sanat severler tarafından ziyaret edile bilinecek.

Resimlerinde ağırlıklı olarak dijital ortamda çalışan sanatçının, dijital tabloların da yer aldığı ağırlıklı yeşil zeytini renk tonları ile çalıştığı ilk yağlıboya resim sergisi oldu.

Rûdaw’a konuşan ressam Şayan Şehir Nureddin, 'Ruhlar ve Düşler Asla Unutulmayacak' projesinin Kürdistan'da namus kurbanlarına odaklandığını, tablolarını İspanya'nın Bilbao kentinde kaldığı süre resmettiğini söyledi.

Şayan Şehir Nureddin  tabloları hakkında şunları söyledi:

"Proje, namus kurbanı olmuş yedi kadının güzel ruhlarını onurlandırıyor. Resimlerde yedi kadın huzur içinde uyuyor gibi görünüyor çünkü ruhlarının artık dünyanın çirkinliklerinden uzakta huzur içinde yattığına inanıyoruz. Bu tablolarda yedi hayat, yedi ruh ve yedi hayalden bahsediyorum"

Etkinlik 25 Kasım Kadına Karşı Mücadele Haftası kapsamında 16 günlük eylem planının bir parçası olarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde açıldı.

Kürt kadın ressam “namus” adı altında kadınların katledilmesine yönelik toplumun öncüleri konumundaki, yazar, gazeteci, aydın ve akademisyenlerin çalışmaları ile bir duyarlılık yaratması gerektiğinin altını çizdi.

Erbil'de dünyaya gelen  Şayan Şehir Nureddin, ağırlıklı olarak dijital resim ve duvar resmi alanında çalışan bir sanatçı ve fotoğrafçı.

Resim konusunda uzman olan babasının teşvikiyle çocuk yaşta resim yapmaya başlayan genç ressam, Amerika'da işletme okumak için sanatına bir süre ara vermek zorunda kaldı.

2013 yılında İtalya'nın Floransa kentinde bulunan Academy of Arts'ta üç haftalık bir klasik çizim kursuna katıldı, 2015 yılında Sky Center'da ve 2016'dan 2018'e kadar Flag Center'da genişletilmiş bir kurs aldı.

İlk kişisel sergisini 2019 yılında Erbil'deki Fransız Enstitüsü'nde açtı. Erbil'de beş duvara resim yaptı ve birçok fotoğraf ödülü kazandı. Eserleri Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra Avrupa, ABD ve Irak'ta birçok sanatsever tarafından satın alındı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli