Ezidi Kürtleri konu alan belgesel İstanbul’da gösterildi

11-06-2024
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ezidi Kürtler Belgesel Film 17. İstanbul Belgesel Günleri
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) –  IŞİD katliamından kaçan 7  Ezidi Kürt kız çocuğunun hikayesini konu alan "Kürdistan'da Gece ve Sisadlı belgesel filmi 17. İstanbul Belgesel Günleri'nde gösterildi.

 17. İstanbul Belgesel Günleri festivali bu yıl 8 Haziran'da başladı ve 13 Haziran'a kadar devam edecek.

Festivalde 70'in üzerinde belgesel yer alıyor.

Festivalde Ezidi Kürtleri konu alan "Kürdistan'da Gece ve Sis"  (Night and Fog in Kurdistan)adlı belgesel de gösterildi.

Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Mahabad şehrinden yönetmen Şilan Saadi, 2015 yılında 7 Ezidi mülteci kız çocuğunu filme alarak, onların Diyarbakır kampındaki günlük hayatlarını anlattı.

Belgeselde 7 Ezidi kız çocuğunun acıları ve trajedileri anlatılıyor.

Kürt yönetmen Şilan Saadi belgeselinde, 7 Ezidi kız çocuğunun 4 yıllık yolculuğu boyunca yaşadığı acıyı, trajediyi, katliamı, yolculuğu, hayalleri, dostluğu ve Diyarbakır kampından Avrupa'ya yolculuğunu konu alıyor.

2014’de IŞİD’in Şengal’e saldırması ile göç hayatı başlayan 7 kızın 2015’te başlayan hikayesi 2019’da Avrupa’da son buluyor.

"Ezidi toplumu çok acılar ve katliamlar yaşadı"

Belgeselin galasına katılan İnsan hakları savunucusu Bilal Yıldız Rûdaw'a şunları söyledi:

"Kürtler arasında Ezidi toplumu çok fazla acı ve katliam yaşadı. Bu belgesel de bize bunu gösteriyor. O dönemde biz de insan hakları dernekleri gibi Ezidi kamplarındaydık ve durumlarını kendi gözlerimizle gördük. "

Seyirci Aziz Tekin de şunları söyledi:"Bunun gibi festivaller Kürt filmlerini ve dünyanın dört bir yanından filmleri izleyebileceğimiz güzel fırsatlardır. Arkadaşlarla Li Kürdistan Gecesi ve Sisi belgeselini izledik. Gerçekten etkileyiciydi."

Belgesel festivali kapsamında 70 belgesel arasında 3 Kürtçe belgesel daha yer alıyor.

"Li Kurdistan Şev ü Mij" (Kürdistan'da Gece ve Sis) belgeselinin yanı sıra "Stêrka li Sînor" (Sınırda Yıldız) "Dargeçit" ve "Xabûr" adlı 3 belgesel de Kürtçe ve konuları Kürtlerle ilgili.

Belgeseller çoğunlukla insan hakları ve ekoloji konulara odaklanıyor.

"Belgesellerin konuları farklı"

Program Koordinatörü Necati Sönmez de şunları söyledi:

"Festivalde 70'in üzerinde belgesel var. Bunlardan 30'u Türkiye'den. Belgesellerimiz 2023 ve 2024 yıllarında çekildi. Belgesellerin konuları biri birinden farklı."

Dünyaca ünlü yönetmenler Jean-Gabriel Périot, Hubert Sauper ve Laila Pakalnina da onur konuğu olarak davet edildi. Yönetmenler sinemaseverlere sinema dersleri verecek.

Fransız yönetmen Jean-Gabriel Périot şunları söyledi:

"Bu festivale katıldığım için çok mutluyum. İnsanlarla etkileşime geçmek, onlardan yeni fikir ve görüşler almak benim için iyi bir fırsat. İnsanların filmlerini başka bir yerde göstermesi çok güzel bir şey."

Avusturyalı yönetmen Hubert Sauper da şunları söyledi:

"Sinema dersi vermek üzere davet edildim. Bu nedenle İstanbul'da olmaktan çok mutluyum. Çoğunlukla politik belgeseller yapıyorum."

İstanbul  17. Belgesel Günleri bu yıl 8 Haziran'da başladı ve 13 Haziran'a kadar devam edecek.

Festivalde dünyanın farklı  ülkelerinden ve Türkiye'den 70'in üzerinde belgesel yer alıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli