Zifte resim yapan Kürt ressam: Erbil'de resim sergisi açmak istiyorum

13-08-2023
Etiketler Nurettin Çakmak Ressam Mardin Mela Mustafa Barzani Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Ziftle çizerek resim sanatında kendine özgü bir tarz oluşturan Mardinli ressam Nurettin Çakmak, efsanevi Kürt lider Mela Mustafa Barzani’nin portresini yaptı. Çakmak, “İİyi bir portre çalışması olabilmesi için çizeceğim insandan ruhen etkilenmiş olmam gerekiyor” dedi.

Mardin’de bir sanat merkezinde çalışmalarını sürdüren Nurettin Çakmak, Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden 2002 yılında mezun oldu.

22 yıldır Mardin’de hem öğretmenlik hem de kendi atölyesinde ressamlık yapan Nurettin Çakmak, 18 yıldır da ziftle çizerek resim sanatında kendine özgü bir tarz oluşturarak bir ilke imza attı.

Çakmak 3 yıl önce başladığı Mela Mustafa Barzani portresini de tamamladı. 

"Ruhumu derinden etkileyen kişiliklerden bir tanesi de Ölümsüz Mela Mustafa Barzani’dir"

Rûdaw’a konuşan Çakmak portresini çizdiği insanların kendisini derinden etkileyen kişilikler olduğunu belirterek “İyi bir portre çalışması olabilmesi için çizeceğim insandan ruhen etkilenmiş olmam gerekiyor. O zaman yaptığım çalışma daha bir güzel oluyor” şeklinde değerlendirdi.

“Benim ruhumu derinden etkileyen kişiliklerden bir tanesi de Ölümsüz Mela Mustafa Barzani’dir” diyen Çakmak,  Ölümsüz Barzani’nin resmine 3 yıl önce başladığını, Kürdistan Bölgesi’ne gelerek portreyi bizzat kendi elleriyle Barzani ailesine hediye etmek istediğini söyledi.

Kullandığı resim tekniğine ilişkin ise Nurettin Çakmak, “Portreyi ilk önce ahşap bir zemin üzerine çiziyorum. Daha sonra bir bez üzerine aktarıyorum. Bu çalışmanın püf noktası kullandığınız tahta levhanın zemininin beyaz olması. Çünkü beyaz olması gereken yerlere müdahale etmiyorum. Diğer gölgelendirme yapacağım kısımları ise zifte neft karıştırarak inceltiyor ve kullanıyorum. Neft karıştırarak elde ettiğim ziftin yoğunluğu ve inceliği, resimdeki koyuluğa göre değişiyor. En zor kısmı portrede çizdiğiniz kişinin ifadesini doğru yansıtaabilmek. Mela Mustafa Barzani’nin portresinde bu ayrıntıları büyük bir zevkle yaptım” şeklinde değerlendirdi.

"Erbil’de bir sergi açmayı arzuluyorum"

İlk resim sergisini Mardin’de açan ressam daha sonra İstanbul, İzmir ve Berlin’de olmak üzere 18 resim sergisinde eserlerini sanat severlerle buluşturdu.

Kürtlerin önemli şahsiyetlerinin resimlerini çalışmak istediğini kaydeden Nurettin Çakmak “Son bir yıldır Kürtlerin tanınmış simaları Cigerxwin gibi, Muhemmed Şexo gibi 18 portreyi bu teknik ile yapmak istiyorum. Bir yıl sonra da inşallah Erbil’de bir sergi açmayı arzuluyorum” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli