Yazar İbrahim Sediyani, Sabah Gazetesi'ne açtığı tazminat davasını kazandı

29-07-2021
Rûdaw
Etiketler İbrahim Sediyani Sabah Gazetesi Adını Arayan Coğrafya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Yazar İbrahim Sediyani, “Adını Arayan Coğrafya” kitabından kendisinden izinsiz ve kaynak göstermeden alıntı yapan Sabah Gazetesi’ne açtığı maddi ve manevî tazminat davasını kazandı.

“Adını Arayan Coğrafya” kitabının yazarı İbrahim Sediyani, 4 yıllık yoğun bir araştırma sonucunda tamamladığı ilk kitabından kaynak ve yazar ismi belirtilmeden 17 sayfa yayınlayan Sabah Gazetesi’ne açtığı maddî ve manevî tazminat davalarını kazandığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Sediyani, 2015 yılında Sabah Gazetesi’ne “emek hırsızlığı” davası açtığını hatırlatarak, “9 kitabım var ancak Adını Arayan Coğrafya benim ilk kitabım. 2009 yılında çıkan kitaptaki 17 sayfa, 2015 yılında kaynak ve yazar ismi belirtilmeden Sabah Gazetesi tarafından sanki kendi araştırmalarıymış gibiymiş yayınlanmıştı. Bu gerekçe ile gazeteye maddî ve manevî tazminat davası açtık” dedi.

3 Kasım 2015’te İstanbul 1’inci Fikrî ve Sinaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde başlayan davanın 6 yıldır sürdüğünü belirten Sediyani, “Aylarca, şehir şehir, ilçe ilçe gezerek, Almanya’da kütüphane kütüphane dolaşarak, bütün zamanımı ve enerjimi harcayarak, ailemi ve çocuklarımı ihmal edip zamanımın tümünü harcayarak ulaştığım ve kaleme aldığım bilgileri, birileri sadece 30 saniyelik bir emek harcayarak, sadece ‘kopyala – yapıştır’ yaparak ve hiç utanmadan, hâyâ ve edep duygusu taşımadan, Allah’tan korkmadan, kendi çalışmasıymış gibi yayınlıyor. Hırsızlığa, hele hele emek hırsızlığına karşı müsamaha göstermemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Almanya’da yaşayan yazar ve seyyah Sediyani, “Kazandığım maddi tazminatın miktarı söylemeye bile değmez. Zaten çok az bir meblağ. İl dava açtığımızda avro 3-4 TL’ydi, şimdi 10 TL. Tabi önemli olan bu davayı kazanmaktı, bu zaferi kazanmaktı” diye belirtti.

İbrahim Sediyani, dava açıldıktan bir yıl sonra, konuyla ilgili mektup tarzında “Sabah Gazetesi’ni niçin Mahkemeye verdim?” başlıklı bir makale kaleme almış, süreci ve mevzunun içeriğini tüm detaylarıyla Türkiye kamuoyu ile paylaşmıştı.

“Adını Arayan Coğrafya” adlı araştırma, “Gülistan” adlı şiir, “Guldexwîn” adlı çocuk, “Bütün Yönleriyle Şeyh Said Kıyamı” (2 cilt) adlı araştırma, “Sözlerim Var Sevgiye Dair” adlı deneme, “Siyah Devrim” adlı düşünce, “Aydın Duruşu ve Erdemli Olmak” adlı düşünce kitabı ve “Frizya ve Günümüzde Frizler” adlı araştırma kitapları bulunan İbrahim Sediyani’nin son olarak “Kadın Peygamberler” kitabı da bu yıl başında yayınlanmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli