Yevgeny Prigojin gizlice defnedildi!

29-08-2023
Etiketler Yevgeny Prigojin Wagner Rusya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Wagner'in basın birimi, Yevgeny Prigojin'in St. Petersburg’da gizlice toprağa verildiğini duyurdu.

Wagner’in kurucusu Prigojin 23 Ağustos’ta Moskova'dan St Petersburg'a doğru seyahat eden özel bir jetin Tver yakınlarında düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti.

Wagner’e ait basın birimi tarafından Telegram kanalında paylaşılan mesajda, Prigojin’in Saint Petersburg'daki Porochovsky mezarlığına gizlice defnedildiği belirtildi.

Mesajda, "Yevgeny Viktoroviç’in vedası gizlice yapıldı. Veda etmek isteyenler Porochovsky mezarlığına gidebilirler" denildi.

Ancak Progojin’in ne zaman toprağa verildiği ile ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin'in cenaze törenine katılmayı planlamadığını bildirmişti.

Cenaze töreniyle ilgili düzenlemelerin ailevi bir konu olduğunu ifade eden Peskov, bununla ilgili planlardan haberdar olmadığını belirtmişti.

Amerikan istihbaratı ise Prigojin'in de bulunduğu uçağın patlama sonucu düştüğünü ve kazanın kasıtlı olduğunu ileri sürüyor.

Kremlin, hem bu iddiayı hem de bazı Batılı siyasetçi ve yorumcuların Putin'in intikam için Prigojin'in öldürülmesini emrettiği yönündeki iddialarını "yalan" olarak nitelendirerek reddediyor.

Prigojin, kendisine bağlı Wagner paralı askerleriyle birlikte Rus komutanlarına karşı bir isyan başlatarak ülkenin güneyindeki Rostov kentini ele geçirmiş, başkent Moskova'ya doğru ilerlediği sırada Belarus lideri Aleksander Lukaşenko'un arabuluculuğu ile hareketi sonlandırmıştı.

Putin, Prigojin'in ölümünün ardından bir kararname çıkararak Wagner grubuna bağlı askerlerin Rusya'ya bağlılık yemini etmesini istedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli