Prigojin açıkadı: Wagner güçleri tasfiye edilecek

26-06-2023
Rûdaw
Etiketler Prigojin Wagner İsyan Rusya
A+ A-

Haber Merkezi – Rusya’nın yurt dışı operasyonlarında kullandığı paralı asker grubu Wagner'in başkanı Yevgeniy Prigojin, silahlı isyanın ardından bugün yaptığı açıklamada, Wagner güçlerinin tasfiye edileceğini söyledi.

Telegram kanalından yayınladığı ses kaydında neden isyana kalkıştıklarını açıklayan Prigojin, "Amacımız Wagner'in yok olmasını önlemekti. Yürüyüşümüze adaletsizlik nedeniyle başladık. Hiç saldırganlık göstermedik ama füzelerle ve helikopterle vurulduk. Bizi tetikleyen buydu" dedi.

Silahlı isyanlarının Rusya’nın ciddi güvenlik açıklarını ortaya çıkardığını ifade eden Yevgeniy Prigojin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Rus askerlerinin kanını dökmemek için geri döndük. Rus havacılığını vurmak zorunda kalmaktan pişmanlık duyuyoruz. Özel askeri operasyon sırasında hata yapanlardan hesap sormak istedik. Bu durum Rusya'daki ciddi güvenlik sorunlarını gösterdi. Wagner grubu 1 Temmuz itibariyle dağılacak.”

Rusya Savunma Bakanlığı isyandan önce, paralı askerlerin 1 Temmuz'a kadar orduya sözleşmeli asker olarak katılmalarını istiyordu.

Ne olmuştu?

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Cuma gecesi Rusya ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları da Ukrayna'yı terk ederek Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) “silahlı isyan” suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, isyanı "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Prigojin ise Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. 

Yapılan görüşmelerin ardından Prigojin hakkındaki soruşturmanın düşürülmesina karşılık birliklerinin  üslerine geri çekilmesi kararı almış, kendisi de Belarus’a gitmişti.

24 saatlik isyan boyunca Rostov’u çatışma çıkmadan ele geçiren Wagner daha sonra M4 karayolu üzerinden Voronej'e geçeren burada da kontrolü sağlamıştı.

Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov'u devireceklerini öne sürüyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli