Moskova Rojavalı Kürtlerden ne bekliyor?

26-12-2021
Kamiz Şeddadi
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Rusya Suriye Kürtler Rojava
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Rus uzmanlara göre, Suriye’de Kürtlerin ülke yönetimindeki temsili anayasal güvenceye kavuşturulmalı. Ancak aynı zamanda Kürtlerin Şam'la uzlaşmakta geç kaldığına da dikkat çekiliyor.

Kürtlerin Şam'la diyaloğu, Moskova'nın Suriye krizini çözme politikasında önemli bir gündem haline gelmiş durumda.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin er ya da geç Suriye'den ayrılacağını, dolayısıyla Kürtlerin tutumlarını netleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Lavrov, “Kürtler bence ilkeli tavır almalı. Bu konuda yardıma hazırız. Zaten onlarla görüşüyoruz.   Görevimiz Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne katkı sağlamak. Ve tabii ki azınlıkların çıkarlarının da dikkate alınması başlıca koşullardan biri” açıklamasını yaptı.

Lavrov Rusya’nın desteğinin detaylarına değinmese de Rus uzmanlara göre Moskova’nın Suriye krizi ve Kürtlere ilişkin bir takım projeleri bulunuyor.  

Rûdaw’a konuşan Rus diplomat Andrey Baklanov, ““Kürtlerin ülke yönetiminde temsili Anayasa'da yer almalıdır. Tanzanya'da Zanzibar için yapıldığı gibi. Parlamentoda ve merkezi hükümette daha fazla sandalye verilmeli. Ülke siyasetinde gerçek bir etkiye sahip olabilmeleri için Kürtlere üst yönetimde de bazı önemli pozisyonlar verilmelidir” görüşünü savundu.

Bir kaç gün önce Şam’ı ziyaret eden Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Ortadoğu Bölümü Başkanı Nikolay Surkov da Kürtlerin daha erken Şam ile uzlaşması gerektiğini, zira şimdi zamanın Kürtlerin aleyhine işlediğini düşünüyor.

Nikolay Surkov, “Bu diyalog bir veya iki yıl önce, Kürtlerin konumu daha da güçlüyken ciddiyetle yapılmalıydı. Şu an Şam'ı Kürtlere taviz vermeye ikna etmek çok daha zor olacak. Çünkü belli ki Türkiye'den çok büyük bir baskı var ve ABD desteği her ay biraz daha azalıyor. Bu nedenle bence şimdi Kürtlere teklif edilecek anlaşma iki yıl öncesinden bile daha sınırlı olacaktır” dedi.

Moskova’da uzmanlar, Suriye krizini çözme sürecinin tamamlanmak üzere olduğuna ve Kürt-Şam diyaloğunu hızlandırma zamanının geldiğine inanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli