Suriye'de Kürt meselesi için adım atacak mı? Rus vekil: Çok umutluyum

29-05-2024
Kamiz Şeddadi
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Alexey Chepa Rusya Suriye Rojava Kürt
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Rus Parlamenter Alexey Chepa, Kürt meselesinin “Anglo-Saksonlar tarafından yaratılan suni bir sorun” olduğunu ileri sürdü. Chepa, “Sizce bu sorun yakın zamanda Suriye’de çözülür mü?” sorusuna ise, “Çok umutluyum” yanıtını verdi.

Rûdaw Rusya Ofisi Temsilcisi Kamiz Şeddadi’ye konuşan Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı ve Parlamento Üyesi Alexey Chepa, Rusya’nın Rojava’daki Kürtler hakkındaki tutumu ve Moskova-Şam ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.  

“Moskova ile Şam ilişkilerde herhangi bir zayıflama söz konusu değil” diyen Chepa, “Mesela yakın bir geçmişte Suriye'deki güçlerimiz, Suriye silahlı kuvvetleriyle birlikte IŞİD'e karşı başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. Bence Orta Doğu ve Ukrayna'daki diğer çatışmaların tırmanması nedeniyle Suriye sorununa daha az önem veriliyor” dedi.

Chepa, “Ne yazık ki sorunlar hala devam ediyor ve Anglo-Saksonlar tarafından yıllar önce suni olarak yaratılan Kürt halkının sorunu da varlığını sürdürüyor. Bana göre bu sorun bir bakıma Filistin halkının sorununa benziyor. Bu sorun, gerektiğinde bazı bölgelerde kaos ve çatışma yaratılabilsin ve orada etkili olabilsinler diye özel olarak yaratıldı" yorumunu yaptı.

Rus vekil, “Peki özellikle de Suriye’de bu sorunun yakın zamanda çözülmesi ihtimali var mıdır?” sorusuna ise kısaca, “Çok umutluyum” sözleri ile yanıt verdi.

Arap basını, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın 4 Mayıs’ta Şam’da gerçekleşen Baas Partisi toplantısında “hükümetin birkaç ay içinde Kuzey Doğu Suriye (Özerk Yönetim) ile siyasi çözüme ulaşma” niyetinde olduğunu dile getirdiğini yazdı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli