ABD'li diplomat: Kürdistan Parlamento seçimlerine vatandaşların katılması önemli

24-09-2024
Rûdaw
Etiketler ABD Irak Zalmay Khalilzad Birleşmiş Milletler BM Kürdistan Bölgesi
A+ A-

New York (Rûdaw) – ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Zalmay Khalilzad, 20 Ekim'de yapılacak Kürdistan Parlamento seçimlerine vatandaşların katılım sağlamasının önemli olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin liderleri ve üst düzey temsilcilerini bir haftalığına New York'ta bir araya getiren BM 79. Genel Kurulu oturumu başladı.

BM’nin 79. Genel Kurulu oturumlarını takip eden Rûdaw Washington temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtlayan ABD’li diplomat ve eski Irak Büyükelçisi Zalmay Khalilzad Kürdistan Bölgesi’nde 20 Ekim'de yapılacak parlamento seçimlerini değerlendirdi.

Seçimlerin yapılmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Khalilzad, Kürdistan vatandaşlarının sandık başına gitmelerinin önemine vurgu yaptı.

Zalmay Khalilzad, “Tüm Kürtleri seçimlere katılmaya çağırıyorum. Seçimler evde oturup televizyondan izleyeceğiniz bir süreç değil, katılım sağlamanız ve süreci takip etmeniz gerekiyor" dedi.

Kürt halkının devleti olmayan büyük bir millet olduğuna dikkat çeken Khalilzad, "Büyük sömürgeci güçlerin ve diğerlerinin eylemleri sonucunda sınırların yaratılması ve Kürtlerin birçok ülkeye bölünmesi tarihi bir adaletsizliktir" diye ekledi.

Iraklıların anayasaya saygılı olmaya davet eden Zalmay Khalilzad, seçimlere hile karıştırılmaması temennisinde bulundu.

ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Zalmay Khalilzad Rûdaw Washington temsilcisi Diyar Kurda'nın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi’nde seçimler yaklaşıyor. Siz orada bulundunuz ve KYB ve KDP gibi siyasi partilerle, ayrıca diğer siyasi gruplarla iyi ilişkileriniz var. Bu seçimden ne bekliyorsunuz ve özellikle Kürdistan Bölgesi’nde olmak üzere Irak'taki süreci nasıl görüyorsunuz?

Zalmay Khalilzad: Seçimler çok önemli. Demokrasiye katkı sağlayan temel unsurlardan biridir, ancak tek başına yeterli değil. Ayrıca özgür bir basına, rekabete ve insanların örgütlenme ve inançlarını ifade etme özgürlüğüne de ihtiyaç vardır. Ancak seçimler demokratik sürecin kritik bir parçasıdır. Seçimlerin zamanında yapılıp yapılmayacağı konusunda uzun tartışmalardan sonra, seçimlerin gelecek ay yapılması konusunda bir anlaşmaya varılmış olmasından memnunum. Tüm Kürtlere katılmaları çağrısında bulunuyorum. Bu, televizyon karşısında oturup izleyebileceğiniz bir süreç değil; aktif olarak katılmanız gerekiyor. Demokrasi, sadece aktif katılımla güçlenir. İnsanlar "Çok meşgulüm" ya da "Oyum önemli değil" diye düşünmemeliler. Bu bir hata olur ve demokrasiyi zayıflatır.

Rûdaw: Yaklaşık 50 milyon Kürt var, ancak Birleşmiş Milletler’de bir temsilcileri yok. Deneyimlerinize dayanarak, Kürtler gibi bir milletin burada nasıl temsil edilebileceğini ve bölgedeki uzun süredir devam eden sorunlarına çözüm bulmak için meselelerinin masaya nasıl getirilebileceğini düşünüyorsunuz?

Zalmay Khalilzad: Bu, sömürge güçleri ve diğerleri tarafından alınan kararlar sonucunda Kürtlerin birden fazla ülkeye bölünmesine yol açan tarihi bir adaletsizliktir. Kürtler, kendi devleti olmayan büyük bir millettir. Ancak mevcut gerçeklikle başa çıkmalıyız. Irak'ta bulunduğum dönemde, Kürtlerin önemli katılımıyla yeni Anayasa hazırlandı. Federal bir sistem kurarak, federal hükümetin ve bölgesel hükümetin yetkilerini belirledi. Tüm Iraklılara bu anayasaya saygı göstermeleri ve bölgeye ve federal hükümete verilen yetkileri siyasi çıkarlar doğrultusunda zayıflatmaya çalışmamaları çağrısında bulunuyorum. Anayasa tam olarak uygulanırsa, Kürtler Irak parlamentosunda temsil edilecek ve kendi parlamentosunu, yasalarını ve uluslararası temsilciliğini koruyacak. Örneğin, Kürdistan Bölgesi Washington, D.C.'de bir temsilcilik ofisi var ve burada Kongre üyeleri ve diğer yetkililerle görüşüyorlar. Umarım bu federal sistem işler ve Iraklı Kürtlerin daha geniş bir Irak çerçevesinde temsil edilmesine olanak tanır. Irak'ta bazıları alternatif düzenlemeler düşünebilir, ancak şu an için bu yasal ve anayasal sistemdir.

Rûdaw: Teşekkür ederim, sayın büyükelçi. Sizinle konuşmak güzeldi.

Zalmay Khalilzad: Aynı şekilde. Sizinle olmak güzeldi.

Zalmay Khalilzad, 2003-2005 yılları arasında ABD'nin Afganistan büyükelçisi, 2005-2002 yılları arasında da ABD'nin Irak büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli