İTALYA - Hristiyan ve Müslümanlar Kürt göçmenleri andı

24-06-2024
Zinar Şino
İTALYA - Hristiyan ve Müslümanlar Kürt göçmenleri andı
İTALYA - Hristiyan ve Müslümanlar Kürt göçmenleri andı
Etiketler İtalya Hristiyan Göçmen botu Facia Müslüman Müslüman Karşıtlığı
A+ A-

İtalya (Rûdaw)- İtalya’da Hristiyan ve Müslümanlar tekne faciasında yaşamını yitiren onlarca Kürt için anma düzenledi..

13 Haziran’da Türkiye’nin Bodrum kentinden yola çıkan 17 Haziran’da İtalya’nın güneyinde batan göçmen teknesi 20 Haziran’da bir Fransız balıkçı gemisi tarafından fark edilmişti.

Doğu ve Güney Kürdistanlıların çoğunlukta olduğu teknede 76-80 arası göçmenin olduğu tahmin ediliyor. Şuana kadar 12 kişi sağ kurtarılırken 35 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Onlarca göçmenden ise haber alınamıyor.

Olayın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen 26’sı çocuk 60’a yakın kayıp göçmenin bulunması için arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Göçmen teknesinin batması ile bazı aileler tümden yok olurken, bazılarından ise geriye bir kaç üyesi kaldı.

Facia İtalya ve Kürdistan kamuoyunda büyük üzüntü yarattı.

İtalya’nın Rochelle kıyı kentinde hayatını kaybeden göçmenler için Müslüman ve Hristiyan din adamlarının katılımıyla bir anma düzenlendi. Anmada Suriyeli din adamı Melle Muhammed Kuran-ı Kerim’den ayetler okudu. Ardından katılımcıların büyük çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu anmada Hristiyan din adamı hayatını kaybeden göçmenler için dualar okudu. Anmaya katılanlardan bazılarının göğüslerine Kürdistan bayrağı taktığı görülürken törende mumlar yakıldı ve çiçekler bırakıldı.  

 İtalya Kızılhaç Örgütü çalışanları büyük bir üzüntü içerisinde naaşların ilk ulaştığı salonun kapısına beyaz güller bıraktı.

Anmada Rochelle Belediye Başkanı da hazır bulundu.

“Benim için bu törene katılmak önemliydi”

Rûdaw’a konuşan Rochelle Belediye Başkanı Vitoriyo Zito “Diğer meslektaşlarımla ve çevredeki bazı şehirlerin belediye başkanlarıyla birlikte burada olmak benim için önemliydi. Kurbanların trajedisine saygı duyuyoruz ve hayatta kalanları destekleyeceğiz” dedi.

Faciada hayatını kaybeden göçmenler için Afgan ve Arap Müslümanlar cenaze namazına durdu.

Tekne faciasından kurtulan Miran ve Larina gibi akranları, boğulan kardeşleri için küçük ve narin ellerinde beyaz balonlar taşıyarak onları andı.

“Tüm insanlığın birbirine destek olması gerekiyor”

Katolik Kilisesi Rahibi Francisco Oliva da merasimde Kürt göçmenler için dua okudu.

Rûdaw’a konuşan rahip Francisco Oliva zor dönemler insanların birbirine yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Francisco Oliva şunları dile getirdi:

“Genel olarak tüm insanlığın birbirine destek olması gerekiyor. Çünkü biz insanlar en azından diğer ülkelerdeki sorunları anlamalıyız. İster savaş ister başka şeyler olsun, göç de olsa dünyaya mümkün olan her şekilde yardım etmemiz gerekiyor."

Törende Rûdaw ekibi dışında hiçbir Kürt kurumunun yer almaması dikkat çekti. Kürtçe hazırlanan dua temsilci olmaması nedeniyle okunmadı. 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli