5 yıl aradan sonra ABD'den Çin'e üst düzey ilk ziyaret: Masada ne var?

19-06-2023
Etiketler Çin ABD Pekin Tayvan Antony Blinken Qin Gang
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken iki günlük bir ziyaret için Çin'e gitti. Bu gezi, bir ABD Dışişleri Bakanının beş yıl aradan sonra Pekin'e yaptığı ilk ziyaret olma niteliğini taşıyor.

Ziyarete ilişkin konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, "Ziyaretin üç amacı var; birincisi, açık ve güçlü ilişkiler kurmak. İkincisi, ABD çıkarlarını ilerletmek. Üçüncüsü, işbirliğinin önemini tartışmak" dedi.

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki ülke arasında yaşanan casus balonu krizi sonrası gerçekleştirdiği Çin ziyaretinde ülkenin en üst düzey diplomatı Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile bir araya geldi.

Blinken’ın Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile Pazar günü 7,5 saat süren görüşmesinin “samimi ve yapıcı geçtiği” kaydedilmişti.

Çin devlet televizyon kanalı CCTV'ye göre Çin Gang, bu görüşmede Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken'e "Tayvan’ın sorununun, Çin'in çıkarlarının ağır bastığı en temel mesele, Çin-ABD ilişkilerindeki en önemli konu ve en önemli tehlike olduğunu” aktardı.

AFP ise Çinli bakanın, Pekin ve Washington arasındaki ilişkilerin 1979'dan bu yana 'en düşük seviyede' olduğu saptamasında bulunduğunu bildirdi.

Bu arada Reuters'in aktardığına göre Blinken, görüşmelerde iki ülke arasında gerilimi düşürmek için iletişim hatlarını açık tutmanın önemini vurguladı.

Görüşmede iki bakan, gelecek sefer Washington'da tekrar görüşme konusunda anlaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı açıklamada, Blinken'ın, Çinli mevkidaşıyla "samimi, somut ve yapıcı görüşme gerçekleştirdiğini" bildirdi.

Antony Blinken’ın beş ay önce yapılması planlanan ziyareti casus balonu krizi nedeniyle ertlenmişti. Blinken’in bu gezisi, ABD’den Çin’e beş yıl sonra gerçekleşen en üst düzey resmi ziyaret olma özelliği taşıyor.

Çin ve ABD arasındaki kriz ne zaman başladı?

İki ülke arasında son dönemde birçok gerginlik yaşandı. Şubat'ta ABD Hava Kuvvetleri, ülkedeki önemli askeri sahalar üzerinde casusluk yaptığını söylediği Çin’e ait dev balonu bir savaş uçağının attığı füzeyle düşürmesi iki ülke arasındaki diplomatik krizin tırmanmasına neden oldu.

Şubat ayında ABD, istihbarata göre Çin'in Rusya'ya askeri yardım sağlamayı planladığını duyurdu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 Ağustos 2022'de Tayvan'a yaptığı ziyaret, Çin'in ABD'yi endişelendirerek Tayvan'ın kontrolünü ele geçirmekle tehdit etmesine neden oldu.

26 Mayıs’ta, Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait bir J-16 savaş uçağı, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir RC-135 uçağına karşı keşif faaliyeti sırasında gereğinden fazla agresif bir manevra gerçekleştirdi.

5 Haziran'da ABD, Çin'i Tayvan Boğazı'nda bir ABD savaş gemisiyle çarpışmakla suçladı.

6 Haziran'da İran, 7 yıl aranın ardından Riyad'da büyükelçiliğini açtı. Çin,  Suudi Arabistan ile İran arasında ilişkilerin yeniden normalleşmesinde önemli bir rol oynadı. Çin'in bir sonraki adımı İran'a 400 milyar doları aşan uzun vadeli, Suudi Arabistan'a ise 30 milyar doları aşan orta vadeli yatırım yapmak. Bu ABD için endişe verici bir adım oldu

Tayvan sorunu ve Ukrayna'daki savaş da Blinken'in Pekin ziyaretinin başlıca öncelikleri arasında yer alıyor. Chu Yi, "ABD'nin çok sayıda borç, ekonomik, endüstriyel ve borç sorunu var. Sorunları Çin yardımı olmadan çözebilirler mi? Buna bütünsel bakmalıyız. Çin'den yardım istiyorlarsa Tayvan'ı terk etsinler" dedi. "

ABD ise Tayvan hükümeti ile yakın bir ilişki sürdürme kararlılığını sürekli vurguluyor.

İki ülke arasında diğer tartışmalı konular arasında, ileri teknoloji ürünleri ticaretİ hakkında anlaşmazlıklar, fentanil isimli uyuşturucu nitelikli ilacın Çin’deki üretimi de yer alıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli