AB'den Türkiye'ye vize serbestisi şartı

17-02-2018
Rûdaw
Etiketler Türkiye AB Vize
A+ A-

Haber Merkezi- Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Türkiye'ye vize serbestisi için “Terörle mücadele yasasının” yumuşatılması gerektiğini açıkladı.

 

Türkiye uzun süredir Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınmasını talep ediyor.

 

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye'ye vize kolaylığı konusu görüşüldü.

 

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynder yaptığı açıklamada, “Türkiye bu yasayı AB değerleriyle uyumlu hale getirirse, vize kolaylığı konusunda ilerleme sağlanır” dedi.

 

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Sofya'da yaptığı açıklamada, “Türkiye Avrupa'nın kendisi için en güvenilir komşu olduğunu prensipte biliyor ve iyi bir ilişki onların yararına olacaktır” dedi.

 

Johannes Hahn, Türk hükümetinden bazı işaretler geldiğini söyleyen Hahn, ancak hukukun üstünlüğü konusunda durumun hala tatmin edici olmadığını söyledi.

Türkiye'nin Rojava’nın Efrin kentine düzenlediği operasyonu da görüşen AB, operasyonlarda siviller konusundaki endişelerini dile getirdi.

 

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Bulgaristan'ın Dışişleri Bakanı Ekaterine Zaharieva, Türkiye'nin güvenlik konusundaki kaygılarını anladığını belirterek, “Ancak bizler doğal olarak operasyonda sivil ölümlerinden ve Cenevre sürecinin zorlaşmasından endişe ediyoruz” dedi.

 

Toplantıya katılan Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, ise şunları söyledi:

 

“Bazı kaygılar ve endişeler sürekli olarak dile getiriliyor. Özellikle vurguladığım konular şunlardır. Zeytin Dalı Operasyonu kayıtsız şartsız uluslararası hukuka uygun bir operasyondur. Türkiye'nin etrafında bir terör koridoru oluşturulmaya çalışılıyor. Bu terör koridoruna karşı en güçlü şekilde tepki vermemizden daha doğal bir şey yoktur.

Tam tersi olduğu açıktır. Rakka'da olduğu gibi, Afrin'de de PKK'nın PYD ve YPG ile yakın ilişki içerisinde olduğu nettir. Üstelik, PYD'nin hakimiyet kurduğu bölgelerde güvenlik açıkları yüzünden, yabancı terörist savaşçılar denilen DEAŞ militanları oradan Türkiye'ye ve Avrupa'ya gelmektedir. Bizim orada sağlayacağımız güvenli bölgeyle birlikte esasında DEAŞ militanlarının da Türkiye ve Avrupa'ya geçişi engellenecektir. Dolayısıyla PYD ile yürütülen mücadelenin aynı zamanda DEAŞ'la yürütülen mücadeleye de katkı sağlayacağı açıktır.”

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 6 Şubat'ta bir özel televizyon kanalına verdiği demeçte, AB'nin Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanıması için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriteri tamamladığını belirterek, “Bize göre bu 72 kriteri tamamladık. Artık top AB'de” açıklamasını yapmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli