Dünya Sağlık Zirvesi Başkanı Dr. Pries: Dünya yeni bir küresel salgınla karşılaşmaya hazır değil

16-10-2023
Etiketler Dr. Axel Pries Dünya Sağlık Zirvesi Almanya
A+ A-

2023 Dünya Sağlık Zirvesi 15 Ekim Pazar günü Almanya’nın Berlin kentinde başladı.

Bu yılki zirveye 140 ülkeden 400 konuşmacı ve 4 bin konuk katılıyor. 17 Ekim gününe kadar devam edecek zirve boyunca 60 binden fazla kişi de çevrimiçi bir şekilde zirveyi takip edecek.

İlkin 2009 yılında Charte Üniversitesi tarafından düzenlenen Dünya Sağlık Zirvesi o tarihten bu yana her yıl Berlin'de Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler’in desteği ile düzenleniyor.

Zirve esnasında Rûdaw muhabiri Ala Şali’ye konuşan Dünya Sağlık Zirvesi Başkanı Dr. Axel Pries, dünyanın koronavirüsten ders aldığını ancak bugünkü koşullarda yeni bir küresel salgınla yüzleşmeye hazır olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin soruları ve Dünya Sağlık Zirvesi Başkanı Dr. Axel Pries’in yanıtları şöyle:

Rûdaw: Sayın Dr. Pries, bu zirvenin öneminden bahsedebilir misiniz?

Dr. Axel Pries: Bu zirve, dünyanın her bölgesinden farklı sektörlerden katılımcıları bir araya getirerek küresel sağlık ortak hedefini öne çıkarması açısından çok önemli. Dünyada dinler ve milletler arasında bu kadar çok sorun ve gerginlikler yaşanmasına rağmen, Dünya Sağlık Zirvesi hepimizi ortak bir hedef doğrultusunda, daha iyi bir dünyada daha iyi bir yaşama amacıyla bir araya getiriyor.

Rûdaw: Zirvenin temel amacı nedir?

Dr. Axel Pries: Temel amaç; gerçekten inisiyatif almak ve katılımcıların önemli konuları birlikte ele almaları için bir yol bulmaktır. Bir yandan Covid gibi bulaşıcı hastalıklar için, diğer yandan kalp sağlığı, obezite, kanser, ruh sağlığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar için birlike çözümler bulmak ve sonrasında yeni hedefler belirlemek. Zirvenin asıl amacı bu.

Rûdaw: Kısaca üç gün sürecek olan bu zirvenin en önemli konuları nelerdir, kimler konuşmacı olarak katılacak?

Dr. Axel Pries: 100 farklı ülkeden çoğunluğu kadın 300 panelistimiz olacak. En önemli konulardan biri iklim ve sağlık, yanı sıra salgınların önlenmesi, yeni virüs tehditlerine hazırlık. Ama aynı zamanda ruh sağlığı, gençlik sağlığı ve kadın sağlığı da tartışılacak. Gerçekten çok fazla konu var ve her biri bir diğerinden önemli. Tüm bu konuların tartışılacağı birbirini tamamlayan birçok panel düzenlenecek.

Rûdaw: Siz Dünya Sağlık Zirvesi'nin başkanısınız, sizce dünya çeşitli salgın hastalıklarla karşı karşıya kalabilir mi? Covid-19'dan ne öğrendik?

Dr. Axel Pries: Ders aldık, öğrendik, örneğin Berlin'de salgına karşı mücadele kapsamında hazırlanıyoruz. Ayrıca uluslararası iş birliği de şimdi daha iyi ama herkes böyle bir tehdidin tekrar yaşanması halinde durumun koronavirüs öncesinden daha kötü olacağını söylüyor çünkü şu anda uluslararası alanda bir çok yerde gerilim yaşanıyor ve bazı ülkeler arasında güven çok az. Çok çalışmamız gerekiyor. Sağlık Bakanı Sayın Lauterbach’ın (Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach) dediği gibi, gelecek yıla kadar salgınla mücadele konusunda bir anlaşmaya varamazsak, bir sonraki salgına daha az hazırlıklı olacağız. Son salgına hazırlıklandığımkız gibi.

Rûdaw: Irak ve Kürdistan Bölgesi kolera gibi bazı salgın hastalıkların görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor, bu ülkelerde sağlık sektörüne nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Dr. Axel Pries: Öncelikle dünyadaki eşitsizlik ve adaletsizlikle yüzleşmeliyiz. Elbette bu insanlığın binlerce yıldır yaşadığı bir sorun ama iklim değişikliği ve dünya sağlık sistemi gibi dış baskılar nedeniyle giderek artıyor. Dolayısıyla, eğer zenginliğimizi daha adil bir şekilde dağıtmayı ve birbirimizle ortak çalışmayı öğrenemezsek, büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Bugün bu sorunlarla yüzleşmek için çok fazla enerjiye sahip gençlerden çok şey duyduk ve onlardan umutluyuz.

Rûdaw: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlık sektörü gelişmemiş ülkelere yardım ediyor, bu ülkelere yardım etmek ne kadar önemli?

Dr. Axel Pries: Bunun için DSÖ’nün birçok mekanizması var, Birleşmiş Milletler'in de kendi mekanizmaları var. Ama burada da bahsettiğimiz gibi ekonomisi iyi olan ülkelerin, DSÖ’nün daha iyi işbirliği yapabilmesi için maddi yardımda bulunmadığını düşünüyorum. Çünkü DSÖ'nün kriz zamanlarında daha iyi ve daha güçlü işbirliği yapma ve katılım becerisine sahip olması gerekiyor.

Rûdaw: İklim değişikliğinden bahsedildiğinde sizi en çok ne tedirgin ediyor?

Dr. Axel Pries: En büyük endişem insanlığın zamanında harekete geçmiyor olması, bedeli çok ama çok ağır hale gelene kadar bekleniyor olması. Sıcakların 1,5 derece artığını ilan ettik. Birçok ülkede anlaşılmaz bir şekilde konuyu gizleme, konuşmama ve “zaten bir şey yapamayız” şeklinde bir eğilim var. Ama ben konuya iyimser ve büyük bir enerjiyle yaklaşmamız gerektiğini söylüyorum, aksi halde herkes acı çekecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli