Uluslararası Koalisyon: Peşmerge Güçleri ile koordinasyonumuz devam edecek

2 saat önce
Diyar Kurda
Etiketler Uluslararası Koalisyon ABD Ian McCary
A+ A-

ABD'nin IŞİD’a karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri Özel Temsilcisi Ian McCary, bölgede IŞİD'ın yeniden ortaya çıkma olasılığı konusundaki endişelerin devam ettiğini ifade ederek “IŞİD'ın yeniden ortaya çıkma olasılığı konusundaki endişemiz hala devam ediyor, her ne kadar çok ciddi zarar görmüş olsalar da. Dikkatli olmazsak ve odaklanmazsak, IŞİD Suriye'de yeniden ortaya çıkabilir. Bu yüzden bugün toplanan bakanlar, Irak ve Suriye'deki IŞİD tehdidine karşı dikkatli olmak ve Irak'taki ortaklarımızla çok yakın çalışmaya devam etmek konusunda hemfikir oldular. Irak'ta yaptığımız şey, Irak'ın terörle mücadele koordinasyonunda hükümetle güçlü bir şekilde çalışmaya devam etmektir” dedi.

Koalisyon güçlerinin bölgeden çekilmediğini ve bölgeye tamamen odaklandıklarını anlatan Ian McCary “Kuzeydoğu Suriye'de tutuklanan IŞİD üyeleri konusu hala bizim için öncelikli bir konu. Tutuklanan militanların güvenli bir yerde tutulmasını sağlamak için [yargılanana kadar] uluslararası düzeyde tüm ortaklarımızla çalışmaya devam edeceği. Kuzeydoğu Suriye'den mümkün olduğunca çok militanı oradan çıkarmak ve geldikleri yerlere geri göndermek en öncellikli çabalarımız arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Koalisyonun güçlerinin Peşmerge ile işbirliğini ve koordinasyonu sürdürmeye devam ettiğini aktaran McCary “Peşmerge ile koordinasyonu sürdürmeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi onlarla (peşmerge) işbirliğimiz ve koordinasyonumuz onlarca yıl öncesine dayanıyor. Irak hükümeti ile paralel olarak, Peşmerge ile çalışmaya devam edeceğiz, çünkü inanıyoruz ki Peşmerge, Irak'ın geleceğinin istikrara kavuşmasında çok önemli bir misyona sahip olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

ABD'nin IŞİD’a Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri Özel Temsilcisi Ian McCary, Rûdaw'ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Çok teşekkür ederiz, sayın özel temsilci. Rûdaw 'ın konuğu olduğunuz için teşekkürler.

Ian McCary: Çok teşekkür ederim.

Rûdaw: Bize son birkaç saatte bakanlar toplantısında neler konuşulduğunu söyleyebilir misiniz?

Ian McCary: Elbette, bu her yıl IŞİD'a karşı uluslararası koalisyonla yaptığımız bir toplantı. Koalisyonda 87 üyemiz var ve her yıl bakan düzeyinde bir araya geliyoruz. Gelişmeleri ve önceliklerimizi gözden geçirmek, ayrıca hala devam eden IŞİD tehdidine karşı nasıl koordine olacağımızı tartışmak için bir araya geliyoruz. Bu önemli bir toplantı çünkü uluslararası koalisyonun kurulmasının üzerinden 10 yıl geçti, 2014'te başlamıştı. Bildiğiniz gibi, o zaman bu terör grubu (IŞİD örgütü) Musul'u ele geçirdi ve daha sonra Irak ve Suriye'nin üçte birini kontrol altına aldı. Son 10 yılda, IŞİD'la mücadelede büyük ve önemli başarılar elde edildi. Irak ve Suriye'de onların kontrolü altında olan tüm bölgeleri geri aldık. Milyonlarca insanı IŞİD'ın elinden kurtardık. Bu örgütün altyapısını parçaladık, ayrıca bu suçlulardan bazılarına hesap soruldu. Bu nedenle, geçen yıllarda birçok başarı elde ettik, ancak hala yapmamız gereken çok iş var.

Rûdaw: İki aşamadan oluşan bu geçişten bahsettiniz, IŞİD'ın Irak ve Suriye'de yeniden ortaya çıkmayacağından ne kadar eminsiniz?

Ian McCary: Hala IŞİD'ın Irak ve Suriye bölgelerindeki tehdidine dikkatle odaklanmış durumdayız. Irak güvenlik güçlerinin yeteneklerine büyük güvenimiz var, son 10 yılda bizim koordinasyonumuz sayesinde olağanüstü bir ilerleme kaydettiler. IŞİD'ın yeniden ortaya çıkma olasılığı konusundaki endişemiz hala devam ediyor, her ne kadar çok ciddi zarar görmüş olsalar da. Dikkatli olmazsak ve odaklanmazsak, IŞİD Suriye'de yeniden ortaya çıkabilir. Bu yüzden bugün toplanan bakanlar, Irak ve Suriye'deki IŞİD tehdidine karşı dikkatli olmak ve Irak'taki ortaklarımızla çok yakın çalışmaya devam etmek konusunda hemfikir oldular. Irak'ta yaptığımız şey, Irak'ın terörle mücadele koordinasyonunda hükümetle güçlü bir şekilde çalışmaya devam etmektir. Ayrıca bu koordinasyonun çerçevesini, ilerlememize ve Irak güvenlik güçlerinin artan yeteneklerine göre değiştiriyoruz, ancak IŞİD'a ve Kuzeydoğu Suriye'deki unsurlarına baskı yapmaya devam edeceğiz, böylece ne orada ne de Irak'ta yeniden ortaya çıkmayacaklarından emin olacağız.

Rûdaw: Bölgedeki bazı medya raporlarına göre, hala yaklaşık 2 bin 500 IŞİD üyesi bölgede serbestçe hareket ediyor, diğer yandan Kuzeydoğu Suriye'deki hapishanelerde 29 bin IŞİD militanı var ve bu militanların ailelerinden yaklaşık 43 bin kişi orada. Bu değişiklikten veya koalisyon görevinin sona ermesinden bahsettiğimizde, bu geçiş ve aşama için hala çok erken olduğunu düşünmüyor musunuz? Çünkü hala bölgede tehdit var ve İŞİD üyeleri hapishanelerde.

Ian McCary: Bu soru için çok teşekkür ederim, gerçekten bunu vurgulamak istiyorum. Biz bu bölgeden çekilmiyoruz, bölgeye odaklanmayı da bırakmıyoruz. Kuzeydoğu Suriye'de tutuklanan IŞİD üyeleri konusu hala bizim için öncelikli bir konu, bu tutuklanan militanların güvenli bir yerde tutulmasını sağlamak için [yargılanana kadar] uluslararası düzeyde tüm ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Oradaki en önemli çabamız, Kuzeydoğu Suriye'den mümkün olduğunca çok militanı çıkarmak ve geldikleri yerlere geri göndermek.

Avrupa, Orta Asya, Afrika veya Orta Doğu'nun diğer ülkelerinden gelmişlerse; onları kendi ülkelerine göndermek istiyoruz ve şu anda bu süreçle uğraşıyoruz. Ayrıca, Hol kampındaki mültecilerle ilgili olarak, yıllardır orada sıkışıp kalan birçok Iraklı şu anda ülkelerine dönüyor, diğer ülkelerden az sayıda mülteci de dönüyor, bunlar arasında Orta Asya ve diğer ülkeler var. Şu anda kendi memleketlerine dönüyorlar ve yeni bir hayata başlıyorlar. Ne yazık ki, Hol kampındaki birçok kişi çocuk ve orada başka bir yer görmemişler, en kötü şartlarda büyüyorlar. Yapabileceğimiz en iyi şey, onları geri getirmek ve yeni bir hayat vermek.

Rûdaw: Bu geçiş döneminde Peşmerge ile ilişkilerinizin niteliğinden bahsedebilir misiniz, çünkü biliyoruz ki şu anda Irak hükümeti ile gelecekteki güvenlik ilişkileri hakkında görüşmeler yapıyorsunuz, Peşmerge ile ilişkilerinizin niteliği nasıl olacak? 

Ian McCary: (İlişkimiz) var ve Peşmerge ile koordinasyonu sürdürmeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi onlarla (peşmerge) işbirliğimiz ve koordinasyonumuz onlarca yıl öncesine dayanıyor. Irak hükümeti ile paralel olarak, Peşmerge ile çalışmaya devam edeceğiz, çünkü inanıyoruz ki Peşmerge, Irak'ın geleceğinin istikrara kavuşmasında çok önemli bir role sahip.

Rûdaw: Son soru, Irak'ta Irak hükümeti ile ilişkiniz var, ancak Suriye'de oradaki hükümetle herhangi bir ilişkiniz yok, o halde Eylül 2026'dan sonra görevinizi nasıl yeniden düzenleyeceksiniz?

Ian McCary: Bölgedeki ortaklarımızla ve uluslararası düzeyde çalışmaya devam edeceğiz, inanıyoruz ki Suriye'nin geleceği için tek yol, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında belirtilen genel ilkeler temelinde siyasi bir çözüme ulaşmaktır. Tüm diplomatik çabalarımız bu yöndedir ve şu anda İŞİD'ın yeniden ortaya çıkmasını önlemek için gerekli olan tüm insani ve askeri operasyonları gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

Rûdaw: Çok teşekkür ederiz, sayın özel temsilci.

Ian McCary: Çok teşekkür ederim.   

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli