Haber Merkezi - İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ikinci bir bağımsızlık referandumu için kampanya başlattı.
İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya'nın ekonomik olarak İngiltere dışında daha iyi durumda olacağını söyleyerek, ikinci bir bağımsızlık referandumu için kampanya başlatacağını açıkladı..
Sturgeon, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da ikinci bağımsızlık referandumuna ilişkin düzenlediği basın toplantısında, hükümetin bağımsızlık savunmasını içeren "Daha Zengin, Daha Mutlu, Daha Adil: Neden İskoçya Değil?" başlıklı belgeyi yayınladı.
Sturgeon, bağımsızlık argümanlarını ortaya koyan bir dizi hükümet belgesinin ilkini yayınlarken, “Olan her şeyden sonra – Brexit, COVID, Boris Johnson – farklı ve daha iyi bir vizyon belirleme zamanı” ifadelerini kullandı.
Sturgeon, 2023'ün sonundan önce bağımsızlık için yeni bir oylama istediğini söyledi. Bunun için, yeni bir referanduma karşı çıkan ve sorunun 2014 seçimlerinde çözüldüğünü söyleyen Birleşik Krallık genelindeki Başbakan Boris Johnson hükümetinin yeşil ışık yakması gerekecek.
"İskoçya bugün bağımsızlığa daha da hazır"
İskoç halkının, artan yaşam maliyeti ve eşitsizliğin yanı sıra Brexit'in birçok etkisinden muzdarip olduğuna işaret eden Sturgeon, "Brexit, ticarete, yaşam standartlarına ve kamu hizmetlerine büyük zarar vererek, bizi Avrupa Birliği’nden (AB) ve Tek Pazardan kendi isteğimiz dışında söküp attı" değerlendirmesinde bulundu.
İskoçya'nın bugün "bağımsızlığa daha da hazır" olduğunu söyleyen Sturgeon, "Bizi AB dışında daha iyi olmayan hatta daha da kötüleşme olasılığı olan nispeten zayıf ekonomik ve sosyal sonuçlara götüren bir İngiliz ekonomi modeline bağlı mı kalacağız, yoksa bunun yerine gözlerimizi umut ve iyimserlikle kaldırıp ilham mı alacağız?" dedi.
İkinci bir bağımsızlık referandumunun yasal şekilde yapılması gerekliliğine dikkati çeken Sturgeon, İngiliz hükümetinin izni olmadan bunun nasıl yapılabileceğine ilişkin stratejisini çok yakında parlamentoya sunacağını kaydetti.
Sturgeon, 13 Eylül 2021'de lideri olduğu İskoç Ulusal Partisinin (SNP) sonbahar konferansının kapanış konuşmasında, 2023 sonunda bağımsızlık referandumuna gitmeyi planladıklarını söylemişti.
2014’deki referandumda ‘bağımsızlık’ reddedilmişti
İskoçya, 2014 referandumunda bağımsızlığı reddetti ve seçmenlerin %55'i Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak kalmak istedikleriyönünde oy kullandı.
İngiltere genelindeki Başbakan Boris Johnson hükümeti, sorunun bu oylamada çözüldüğünü söyleyerek bağımsızlık konusunda yeni bir oylamaya karşı çıkıyor.
Ancak Sturgeon, o zamandan beri durumun değiştiğini, en önemlisi İngiltere'nin İskoçya'daki insanların çoğunluğunun karşı çıktığı bir politika olan Avrupa Birliği'nden ayrılması nedeniyle değiştiğini savunuyor.
Sturgeon, BBC'ye verdiği bir röportajda, "Birleşik Krallık'ın o zaman izleyeceği yol hakkında şimdi bildiğimiz her şeyi 2014'te bilseydik, İskoçya'nın o zamanlar evet oyu vereceğinden şüphem yok" dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın