BM Genel Sekreteri Sözcüsü’nden Rûdaw’a: Yoksul ülkelere yardım edilmeli

13-04-2020
Mecid Nizamedin Gıli
Mecid Nizamedin Gıli
Etiketler Stephane Dujarric Birleşmiş Milletler Korona Yaşlı kadın koronavirüsü yendi
A+ A-

New York (Rûdaw) -  BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, koronavirüsü salgınına karşı küresel bir mücadele gerektiğini belirterek, bu kapsamda yoksul ülekelere yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle can kaybı hızla yükseliyor. Ülkede son 24 saatte 1831 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 20 bin 608’e çıktı.

Ülkede salgının etkisini en çok hissettirdiği kentlerin başında gelen New York'ta 8 bin 650 kişi öldü.

Ölenlerin cenazeleri “ölüler adasına” gömülüyor

Geçen hafta basına açıklama yapan New York Valisi Andrew Cuomo, salgınının eyalette 11 Eylül saldırılarından daha fazla can aldığını söyledi.

New York kentinde sahipsiz cenazeler "ölüler adası" olarak adlandırılan Hart Island'da toplu şekilde gömülüyor.

BM’den çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs salgınının "tüm insanlık için büyük bir tehdit" teşkil ettiğini belirterek, bu çerçevede salgınla mücadele için dünya çapında acil yardım çağrısında bulunmuştu.

BM’nin New York’taki genel merkezinde de diplomatlar, salgına karşı küresel bir işbirliği sağlanması için çabalarını sürdürüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer liderlerle iki defa telefon görüşmesi gerçekleştirilmişse de hala salgına karşı mücadele için siyasi ve ekonomik bir mekanizma belirlenmiş değil.  

Telekonferans üzerinden Rûdaw’a konuşan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de Genel Sekreter Guterres’in çağırısını hatırlattı.

Dujarric, “Uluslararası toplumdan talebimiz, BM Genel Sekreteri’nin G-20 ülkelerine gönderdiği mektupta bahsettiği konuları kapsıyor. Virüsün yayılmasının önlenmesi, pandeminin sosyal ve ekonomik etkisinin en az indirilmesi için uluslararası bir dayanışma ve koordinasyona ihtiyaç var. Ayrıca, yoksul veya sağlık sistemi gelişkin olmayan ülkelere de yardım edilmeli. Salgınla mücadele kapsamında bu ülkelere örgütlü destek verilmeli” dedi.

Guterres geçtiğimiz Cuma günü de, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehdit uyarılarına ve küresel işbirliği çağrılarına rağmen yeni tip koronavirüs (Covid-19) konusunda uzun süre adım atmamakla eleştirilen BM Güvenlik Konseyi'ne birlik ve salgına karşı mücadele çağrısında bulundu. Ancak bu çağrıya da olumlu bir yanıt çıkmadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli