Berlin (Rûdaw) - Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine, AB dışında sığınma kabul merkezleri kurulmasını desteklemediğini ancak sığınmacıların sayısını azaltmak için de AB sınırlarının korunması gerektiğini söyledi.
Başbakan Olaf Scholz, 16 eyaletin başbakanlarıyla ülkedeki mültecilerin durumunu, düzensiz göçü ve eyaletlere yapılacak maddi desteği ele almak için bir araya geldi.
Ülkede mülteci yükünün hafifletilmesi ve göç sorununun üstesinden gelinmesi için federal hükümet ile eyalet başbakanları anlaşmaya vardı. Alınacak önlemler arasında kaynak ülkelerle anlaşma yapılması, sığınma başvuru sisteminin dijitalleştirilmesi ve sınır dışı işlemlerinin hızlandırılması ile eyaletlere göçle mücadele için 1 milyar euroluk destek konuları karar bağlandı.
Almanya'ya bu yılın ilk dört ayında yapılan sığınma başvurusu 101 bin 981 olurken, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artış olarak kayda geçti. Geçen yıl ülkeye 218 bin sığınma başvurusu yapılırken, en fazla başvuru yapılan ülkeler sırasıyla Suriye, Afganistan, Türkiye ve Irak oldu.
Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana bir milyondan fazla Ukraynalı Almanya'ya kaçmak zorunda kaldı
Alman medyasına göre, 16 eyaletin liderleri, federal hükümeti, göç dalgasıyla başa çıkmak için bölgelere daha fazla yardım ve yeni göçmenler için geçici barınak sağlamaya çağırdı.
Toplantının ardından paylaşılan karar metninde, eyaletler üzerlerindeki baskıyı hafifletmek için ülkenin sınırlarını sıkılaştırmayı ve yasadışı göçmenlerin girişini önlemek için kontrol noktaları kurmayı teklif etti.
Metinde, "Duruma göre hükümet, Avusturya sınırında aldığı güvenlik önlemlerinin aynısını diğer Almanya sınırlarında da uygulayacak" denildi.
Almanya'nın Avusturya ile olan sınırları, pasaport kontrolünün olduğu tek sınır. Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Polonya ve İsviçre ile ortak sınırlara sahip.
Metinde ayrıca, mülteciler konusunda insani sorumlulukları üstlenmeye devam edileceği, ancak bunun için ek tedbirlere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Alman hükümeti, 2022 yılında ülkenin göçmen krizini çözmek için 30 milyar dolardan fazla harcayacağını duyurdu. Metinde, eyaletlere 2023’te ek 1 milyar euro daha destek verileceği bilgisi paylaşıldı.
Almanya’da kalma hakkı olmayan ve ülkeyi terk etmesi gerekenlerin büyük zorluluk teşkil ettiği aktarılan metinde, sınır dışı uygulamalarının kararlı bir şekilde yerine getirileceği, sınır dışı gözaltı süresinin de 10 günden 28 güne çıkarılmasının planlandığı belirtildi.
Metinde, düzensiz göç ile mücadelede federal polisin yetkilerinin arttırılacağı, adli merciler ile yabancılar daireleri arasındaki bilgi alışverişinin iyileştirileceği vurgulandı.
Başbakan Scholz ve eyalet başbakanların yayımladığı metinde, Avrupa Birliği (AB) ortak iltica sisteminin yenilenmesine ilişkin devam eden müzakerelerde Almanya’nın, uluslararası koruma verilmesi ihtimali düşük olan kişilerin AB dış sınırındaki ülkede iltica sürecinden geçirilmelerinden yana olması talep edildi.
Düzensiz göçü azaltmak için Frontex’in güçlendirilmesi istenen metinde, AB dış sınırında düzensiz göçten etkilenen AB ülkelerine destek çağrısında bulunuldu.
Eyaletlere ve yerel yönetimlere mültecilerin barınması konusunda destek vereceği ve bunun için federal hükümete ait mülklerin kira alınmadan tahsis edileceği ifade edilen metinde ayrıca barınma yerlerinin inşa edilmesinin kolaylaştırılması için yönetmeliğin değiştirileceği kaydedildi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, toplantının ardından Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil ve Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Scholz, Almanya’nın büyük zorluklarla karşı olduğunu belirterek, toplantıda alınan kararlardan memnun olduğunu söyledi.
Eyaletlere mülteciler konusunda kalıcı maddi destek verilmesine ilişkin yapılacak görüşmelerin her çabaya değeceğini ifade eden Scholz, “Ancak bu görevi çözmek de kolay değil, çünkü son yıllarda çok şey yaşandı” dedi.
Rûdaw muhabiri Zinar Şino’nun sorusuna yanıt veren Scholz, “Avrupa Birliği dışında sığınma kabul merkezleri kurulmasını desteklemiyoruz ancak sığınmacıların sayısını azaltmak için de Birliğin sınırlarının korunması gerekiyor” dedi.
Hükümet ile yerel yönetimler arasında mültecilerin barınması ve bakımı için ayrılan para konusunda tartışma yaşanmış, yerel yönetimler de konuyu Başbakan Scholz ile görüşmek istemişlerdi.
Alman hükümeti, eyaletlere daha önce mültecilerin barınması ve bakımı için 2,75 milyar euro ayırmıştı. Yerel yönetimler ise artan mülteci sayılarında dolayı söz konusu paranın yetmeyeceğini savunmuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın