İtalyan Kızıl Haçı Göç Birimi Başkanı Francesca Basile, "Bu yıl 100 binden fazla göçmen İtalya'ya girdi" dedi.
Francesca Basile ayrıca, "Göçmenlerin ilk geliş yolunun Lampedusa Adası olduğunu ve oradan da Tralia'ya gittiklerini" belirtti.
Son zamanlarda Afrika'dan İtalya'ya giden göçmenlerin sayısı önemli ölçüde arttı.
Bir hafta içinde Lampedusa Adası'na yaklaşık 7.000 göçmen ulaştı.
Bu nedenle İtalyan hükümeti Avrupa Birliği'nden göçmenlere çözüm bulmasını istedi.
İtalyan Kızıl Haçı Göç Birimi Başkanı Francesca Basile, Rûdaw muhabiri Zinar Şino'nun göçmenlerin İtalya'ya gelişiyle ilgili sorularını yanıtladı.
Rûdaw: Lampedusa'daki göçmen kabul merkezindeki mevcut durum nedir?
Francesca Basile: Bugün mülteci merkezinde 2 binden fazla insan bulunuyor ve son günlerde gelenlerin nakil süreci devam ediyor. İnsanların otobüsle, oradan da feribotla diğer İtalya adalarına gönderildiğini görüyoruz. Aynı zamanda adaya başka insanlar da geliyor.
Rûdaw: Bu kadar çok sayıda göçmen için kalacak yeterli yer var mı?
Francesca Basile: Aslında bu yeni göçmen dalgasında biz İtalyan Kızıl Haçı olarak tüm temel hizmetleri hayata geçirdik. İmkanlarımız kısıtlı da olsa bu insanlara temel yardımları sağlayacağız. Bu programa göre her göçmene gıda, hijyen malzemesi, kıyafet ve sağlık malzemeleri gibi tüm temel ihtiyaçlar sağlanacak, ancak bu rakam normalin üzerinde.
Rûdaw: Genel olarak göçmenlerin durumu hakkında ne söylebilirsiniz?
Francesca Basile: Aslında Lampedusa rotası göçmenlerin ilk uğrak limanı ama göçmenlerin ulaştığı başka adalar da var. Ama bu ada göçmenlerin ana varış noktası ve bu göçmenlerin çoğu İtalya'ya gitti.
Rûdaw: Elinizde herhangi bir rakam var mı? Bu yılın son aylarında İtalya'ya kaç kişi geldi? Çünkü artık burada sığınmacılarla nasıl başa çıkılacağı konusunda Avrupa Birliği düzeyinde tartışma var.
Francesca Basile: Bu yıl 100 binden fazla göçmenin İtalya'ya girdiğini gördük. Göçte önemli bir artış görüyoruz ve geçen hafta gördüğümüz akın da bu artışın bir parçası.
Rûdaw: Bu insanların nereden geldiğini biliyor musunuz? Bu insanlar sadece Tunuslu değil, hangi ülkelerden geliyorlar?
Francesca Basile: Aslında bunların çoğu Afrika çöllerinden ve birçoğu Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili ve Mali'den geliyorlar. Ama aynı zamanda Eritre, Tunus, Sudan gibi ülkelerden gelenler de var.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın