İngiltere'nin Kürt Maliye Bakanı Zahawi Rûdaw'a konuştu: Ruanda planını uygulamakta kararlıyız

02-09-2022
Rûdaw
Etiketler Ruanda Kürt göçmen İngiltere
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw'a konuşan İngiltere’nin Kürt Maliye Bakanı Nadim Zahawi, ülkesinin, “yasadışı göçün köklerini kurutmayı amaçlayan” sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planının “çok yerinde” olduğunu söyledi.

İngiltere, Nisan ayında, yasadışı göçmenlerin kaçakçılar tarafından kullanılan küçük teknelerle Manş Denizi’ni geçmesini önlemek ve ülkeye gelen göçmenleri sınır dışı etmek amacıyla Ruanda ile anlaşma imzaladı.

Söz konusu karar, göçmen hakları savunucuları ve sivil toplum tarafından geniş çapta kınanırken, Maliye Bakanı ve Muhafazakar Milletvekili Nadim Zahawi, İngiliz hükümetinin göçmenleri Ruanda'ya göndermekte “kararlı” olduğunu söyledi.

Washington ziyareti sırasında Rûdaw'dan Diyar Kurda'ya konuşan Nadim Zahawi, “Bu politika çok yerinde… Hükümet bunu yapmaya kararlı. Ruanda’nın göçe ihtiyacı olan bir yer. Ekonomisini başarıyla inşa ediyor. Ve bence bu doğru bir politika” diye konuştu.

Plana rağmen, İngiliz hükümeti geçen ay Manş Denizi’ni aşarak İngiltere'ye geçen göçmen sayısının yeni bir zirveye ulaştığını söyledi. Buna göre 23 Ağustos itibariyle yaklaşık 22.670 geçiş kaydedildi.

Haziran ayında birkaç düzine sığınmacıyı Ruanda'ya taşıyacak olan uçağın uçuşu, kalkışından kısa bir süre önce iptal edilmişti.

Zahawi, mültecilerin Ruanda’ya gönderilmesi planını dünyanın farklı yerlerinden masum insanları sömüren ve küçük teknelerle hayatlarını tehlikeye atan mafya ve insan kaçakçılarının planını da bozacağını söyledi.

“Gençlerin ve masum insanların hayatlarının bu şekilde ellerinden alındığını görmek gerçekten çok kötü ve çok üzücü” diyen Zahawi, bu yüzden insan ticaretini bitirmek istediklerini ve dolayısıyla Ruanda kararının doğru olduğunu düşündüğünü belirtti.

Zahawi, "Birleşik Krallık’a gelmek istiyorsanız, yasal yollardan başvurun, dikkate alınacaksınız; ancak yasadışı bir yoldan gelirseniz otomatik olarak Ruanda'ya gönderileceksiniz" dedi.

İngiltere, sığınmacıların yeniden yerleşimi ve entegrasyonuna yardımcı olmak için Ruanda’ya yaklaşık 157 milyon dolarlık ön ödeme yapmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü daha önce Ruanda'daki insan hakları durumu hakkında "ciddi endişe" duyduklarını kaydetmişti. Örgüt, Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel'e gönderdiği mektupta Ruanda’daki durum için, "Bugüne kadar Ruanda'da konuşma özgürlüğünün bastırılması, keyfi gözaltı, kötü muamele ve işkence dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlalleri meydana gelmeye devam ediyor” demişti.

İngiltere’nin Ruanda planı, Manş Denizi boyunca tehlikeli bir yolculuğa çıkmak isteyen yüzlerce Kürdü etkileyebilir.

Irak ve Kürdistan Bölgesi'nden binlerce insan 2021'de Avrupa'ya gitmek için buraları terk etmişti. Irak ve Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere farklı ülkelerden 33 göçmeni taşıyan bir tekne 24 Kasım'da Manş Denizi'nde alabora olmuştu.

Zahawi: Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sorunların çözülmesi için çalışıyoruz

Nadim Zahawi, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve doğalgazı hakkındaki kararı ile Irak hükumetinin yabancı enerji şirketlerine yönelik baskısına karşı Erbil ile Bağdat arasında sorunun çözümü için girişimde bulunup bulunmadıkları şeklindeki soruya, şu yanıtı verdi:

“Tabii ki teşvik ediyoruz. Irak Başbakanı’nın ki kendisini tanıyorum, Kürdistan Bölgesi Hükumeti ile Irak hükümeti arasındaki ilişkilerin başarılı olması ve tüm Irak halkının güzel bir yaşam sahibi olması yönünde büyük desteği olmasını çok önemli görüyorum. Elbette Kürdistan Bölgesi Başbakanı’nı da, Irak'ın tamamının istikrarlı ve müreffeh kılınması için birlikte çalışıp bu adımları sürdürmeleri konusunda teşvik ediyoruz. Siz de biliyorsunuz ki Kürdistan, Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin değerli hidrokarbonlarını dünyanın tamamına ihraç edebilmesini sağlamakta ısrar ediyor. Bu da hepimizin enerji güvenliği konusunda ortak çalıştığımız bir döneme denk geliyor. Buraya (ABD’ye) yaptığım ziyaretin bir amacı da budur. Diğer bir konumuz ise petrol fiyatlarındaki istikrardır. Biz 2023 ve sonraki yıllarda bir şok daha yaşamak istemiyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli