İngiltere Kürt mültecileri Erbil’e geri gönderecek

25-05-2024
Etiketler İngiltere Göçmen Sınır dışı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Mülteciler Federasyonu Sekreteri Deşti Cemal, İngiltere hükümetinin bazı Kürt mültecileri Kürdistan Bölgesi'ne sınır dışı edeceğini söyledi. Cemal, Kürdistan Bölgesi Hükümetine çağrıda bulunarak geri iadeyi reddetmesini istedi.

Rûdaw bültenine katılan Deşti Cemal,  İngiltere'de son dönemde 70 Kürt mültecinin tutuklandığını ve İngiliz hükümetinin bunlardan üçünü 27 Mayıs Pazartesi günü Erbil'e sınır dışı edeceğini bildirdi.

Avrupa ülkelerindeki göçmenlere yönelik politika değişikliğine gidildiğini hatırlatan Cemal, Kürt mültecilerin zor koşullarla karşı karşıya kaldığına değinerek, “Avrupa ülkelerinin mültecilere yönelik politikasının değişmesi ile birlikte özellikle Almanya'da çok zor durumdalar” dedi.

Her ne kadar yetkililer iki ülke arasında mutabakat zaptı çerçevesinde Kürt ve Iraklı mültecilerin gönüllü olarak geri gönderileceği söylense de de Deşti Cemal bu görüşü reddetti.

Cemal, "Gönüllü bir dönüş yok ve var olan, Irak ile Avrupa ülkeleri arasında 2012 yılına dayanan ve şu anda yeniden yürürlüğe giren bir mutabakat anlaşmasıdır” diye konuştu.

Irak Mülteciler Federasyonu verilerine göre 2012'den bu yana Avrupa ülkelerinden 6.500 göçmen zorla Kürdistan Bölgesi'ne geri gönderildi.

İngiliz hükümetinin Erbil'e geri gönderilmesi planlanan üç göçmene bilet kestiğini belieterek, “Irak Büyükelçiliği zorla sınır dışı edilmelerini desteklemek amacıyla göçmenlere geçici pasaportlar verdi” dedi.

Deşti Cemal, Kürdistan Bölgesi Hükümetine çağrıda bulunarak İngiliz hükümetinin politikalarına alet olmamak için geri iadeyi reddetmesini istedi.

Cemal, “Kürdistan Bölgesi ve Irak havalimanları zorla geri gönderilen mültecileri kabul etmemeli. Mültecileri havalimanlarına gitmeye zorlayan şirketler cezalandırılmalı. Eğer geri almazlarsa mültecilere destek olmak için biz de avukatları olarak destekleyeceğiz” diye konuştu.

Irak Mülteciler Federasyonu Sekreterine Deşti Cemal, İngiltere’nin 23 yıldır bu ülkede yaşayan bir mülteciyi de Kürdistan Bölgesi'ne zorla sınır dışı edeceğini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.