Danimarka sandık başında: Seçim sonuçları Kürtleri de etkileyecek

01-11-2022
Etiketler Danimarka Erken seçim Kürtler
A+ A-

Haber Merkezi - Danimarka, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın tetiklediği güvenlik endişelerinin ve enerji krizinin tırmandığı bir dönemde planlanandan 7 ay önce bugün erken genel seçimlere gidiyor.

Seçimler, Kürtleri yakından ilgilendiriyor

Danimarka seçimleri bu ülkede yaşayan ve sığınma talebinde bulunan yaklaşık 30 bin Kürdü de yakından ilgilendiriyor.

Ülke yöneticileri son dönemlerde mülteciler ve sığınma talebinde bulunanlara yönelik süreçlerin daha da zorlaşacağını belirten açıklamalar yapıyor. Seçim propagandaları da sürecin bu kesimler için zorlaşacağının başka bir göstergesi.

Ayrıca Danimarka, suç oranlarını azaltmak ve Danimarka vatandaşları arasındaki işsizlik oranını düşürmek için yeni yasalar üzerinde çalışıyor

Bu konuda Rûdaw’a konuşan Suriyeli mülteci Mahmut Mehmet, “Sağcı partilerin siyasi tutumundan çekiyoruz. Onlar, sığınmacılar ve iltica talebinde bulunanların yaşamlarını zorlaştırmak istiyor” dedi.

Yabancı savunucusu olmamız gerekmiyor

BM resmi verilerine göre Danimarka nüfusunun yüzde 10,8’i göçmen ve mültecilerden oluşuyor.

Mültecilerin durumu ile ilgili olarak Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Demokrat Parti Milletvekili adayı Lars Brignbak ise, “Mülteciler ve iltica talebinde bulunanlar konusunda daha katı olacağız. Sonuna kadar yabancı savunucusu olmamız gerekmiyor. Onları ülkelerine geri göndermek ya da onları dönmeye mecbur bırakmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Erken seçime mecbur kalındı

Haziran 2019'da göreve gelen Başbakan Mette Frederiksen liderliğindeki azınlık Sosyal Demokrat hükümeti, salgında toplumu virüsün mutasyonundan korumak için milyonlarca sağlıklı vizonun öldürülmesi emrini verdiği gerekçesiyle eleştirilerin odağındaydı.

Ayrıca Frederiksen’in erken seçim çağrısı taahhüdü vermemesi halinde güven oylaması talep edeceğini belirten Hükümetin merkez sol müttefiklerinden Sosyal Liberal Parti de erken seçim sürecini hızlandırdı.

Seçimlerde 14 parti yarışıyor

Yaklaşık 6 milyon nüfuslu ülkede, 17 partiden 14’ü, 179 sandalyeli Danimarka Parlamentosu için yarışıyor. Partilerin parlamentoya girebilmek için en az yüzde 2  oranında oy alması gerekiyor.

Uzun yıllardır hiçbir partinin  parlamentoda çoğunluğu sağlayamadığı Danimarka’da, Sol partiler içerisinde Alternatif ve Bağımsız Yeşiller gibi yapılar öne çıkarken, Muhafazakar Halk Partisi, Sosyal Demokratlar, Sosyal Liberal Parti ve Venstre ise başlıca muhafazakar partiler olarak öne çıkıyor.

Anketlerde Sosyal Demokratların diğer sol partilerle birlikte yüzde 50 civarında bir desteğe sahip olduğu görülüyor ancak, sağ partiler buna yakın bir orana sahip olduğundan seçim sonuçlarını tahmin etmek zorlaşıyor.

Kesin sonuçlar iki gün sonra

Seçimlerin ilk ön sonuçlarının bugün gece yarısından sonra, kesin sonuçların da iki gün içinde açıklanması bekleniyor.

Kesin sonuçların açıklanmasından sonra ardından çok oyu alan parti, hükûmet kurmak için ittifak arayışına başlayacak.

11 Kürt aday oldu

Ülkede 11 Kürt aday da parlamentoya girmek için yarışıyor.

Danimarka Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Adnan Ağacan, seçimlere ve Kürt adaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

37 yıldır Danimarka’da bulunan ve öğretmenlik yapan Ağacan, popülist olan partilerin şansı olmadığını belirterek Kürtlerin tüm taraflarla iletişim içinde olduğunu dile getirdi.

"3 Kürdün seçilmesi kesin gibi"

Ağacan şunları söyledi:

“Kürtlerin parti ve taraf seçme lüksü bulunmuyor. Biz ilk olarak buraya geldiğimizde sol partilere yakındık ve dolayısıyla sol partilerle iletişim kurma gayreti gösterdik. Sonra baktık ki ‘hayır, biz tüm partiler lazım’ dedik.

Bizi tanıyan, bizim davamızı kabul eden partilere saygı gösteriyoruz. Aşırı sağcı ve yabancı düşmanı partilere yanaşmıyoruz. Ama merkezde duran tüm partilerle ilişkimiz bulunuyor.

Kürt siyasetçi Serdal Benli, Sosyalist Halk Partisi'nin ilk sırasında ve partinin genel başkan yardımcısı, çok büyük ihtimalle seçilecek. Yıldız Akdoğan partisi için ikinci sırada bulunuyor, seçilme şansı yüksek. Danimarka doğumlu Kürt aday Lars Aslan Rasmussen'in seçilme olasılığı da var. Aynı şekilde İbrahim Belli de seçilebilir. Yani 3 Kürdün seçilmesine kesin gibi görünüyor, 3 ya da 4.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli