Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Haniye suikastını Rûdaw'a değerlendirdi

01-08-2024
Rûdaw
Etiketler Haniye Suikast Çin Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rûdaw
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, İsmail Haniye'nin öldürülmesi şiddetle kınadıklarını ve "bu olayın bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden büyük endişe duyduklarını" söyledi.

İsmail Haniye'nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesine ilişkin Rûdaw’a konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "Bu teröre şiddetle karşı çıkıyor ve kınıyoruz. Bu olayın bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden de büyük endişe duyuyoruz” dedi.

Sözcü, çatışmaların daha da tırmanmasını önlemek için Gazze'de mümkün olan en kısa sürede kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi.

Lin Jien ayrıca; ülkesinin Filistin'in bağımsızlığının ve iç uzlaşmaya dayalı bir devlet inşasının erken dönemde gerçekleşmesini sabırsızlıkla beklediğini aktardı. 

Sözcü, Çin'in her zaman Ortadoğu'da barış ve istikrarı savunmaya kararlı olduğunu ve dış müdahaleye karşı olduğunu söyledi.

Lin Jien’in Rûdaw muhabirinin sorularına verdiği cevaplar şöyle:

Rûdaw: İsmail Haniye'nin öldürülmesi Çin'in Ortadoğu'daki barış çabalarına nasıl etki edecek? Yakın zamanda Çin'in arabuluculuğuyla imzalanan Pekin Deklarasyonu taslağı üzerinde bir etkisi olacak mı?

Lin Jian: Çin olayla ilgili tutumunu açıkladı. Bu teröre şiddetle karşı çıkıyor, kınıyoruz ve bu olayın bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açmasından büyük endişe duyuyoruz. Çatışmaların daha da tırmanmasını önlemek için Gazze'de mümkün olan en kısa sürede kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes sağlanmalı. Çin, Filistinli tarafların içeride uzlaşmasını her zaman desteklemiştir. Filistin'de iç uzlaşmanın sağlanmasının, Filistin sorununun çözülmesi ve Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanması yönünde önemli bir adım olduğuna inanmaktadır.

Çin, çeşitli Filistinli tarafların "Pekin Deklarasyonu" ile ilgili çabalarını takdir ediyor. Filistin bağımsızlığının ve iç uzlaşmaya dayalı devlet inşasının bir an önce gerçekleşmesini sabırsızlıkla bekliyor. Bu hedefe ulaşmak için ilgili taraflarla birlikte yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.

Rûdaw: Ortadoğu'daki sorunlar giderek karmaşık hale geliyor, bu durum sizi bölgede güvenlik ve barışı tesis etme çabalarınızdan soğutmuyor mu?

Lin Jian: Bu sorunun cevabına gelince, Ortadoğu'da durum ne kadar zorsa, uluslararası toplumun da durumu hafifletmek, sorun ve çatışmaları azaltmak için daha fazla çaba sarf etmesi gerekiyor.  Çin her zaman Ortadoğu'da barış ve istikrarın korunmasına kararlıdır ve dış müdahaleye karşıdır. Bölgede uzun vadeli barış ve istikrarın sağlanması için tüm taraflarla birlikte çalışmaya ve aralıksız çaba göstermeye hazırız.

Ne olmuştu?

Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunan Haniye, dün, kaldığı konuta düzenlenen füzeli saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli