Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan İran’ın saldırılarına dair açıklama

16-01-2024
Mehdi Ferec
Etiketler Çin Dışişleri Bakanlığı Çin Ernil Balistik füze İran Saldırı
A+ A-

Erbil Rûdaw – İran’ın başkent Erbil’e balistik füzelerle saldırı düzenlemesi hakkında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Çin'in her zaman Irak'ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygıyı savunduğunu ve taraflara gerilimi artırabilecek her türlü eylemden kaçınmaları çağrısında bulunduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Rûdaw Pekin Ofisi Müdürü Mehdi Ferec'in sorusu üzerine Çin'in bölgede barış ve istikrarı korumak için Irak'la birlikte çalıştığını ve Irak'ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü savunduğunu bildirdi.

Mao Ning, “İran, Kürdistan Bölgesi’nin  başkenti Erbil'e sivilleri hedef alan füze saldırısı düzenledi. Çin'in bu konudaki tutumu nedir?” sorusuna, “Çin her zaman Irak'ın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve korunmasını savundu. Bölgede barış ve istikrarın korunması için hep birlikte çalışacağız” cevabını verdi.

Sözcü Mao Ning, “Çin'in Suriye ve Türkiye ile iyi ilişkileri var. Türkiye, Suriye'nin Kürt bölgelerine saldırmaya devam ediyor. Çin bölgedeki durumu sakinleştirmeye mi çalışıyor?” sorusu üerine de “Çin, Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne etkin bir şekilde saygı gösterilmesi ve korunması amacıyla uluslararası ilişkilerin, uluslararası hukukun yanı sıra BM Şartı'nın temel ilkeleri temelinde ele alınmasını her zaman savundu. Terörle mücadele faaliyetleri uluslararası hukuk çerçevesinde yürütülmelidir” diye konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Türkiye'nin Rojava’daki alt yapı tesislerine yönelik devam eden hava saldırlarına ilişkin de terörle mücadele faaliyetlerinin uluslararası hukuk çerçevesinde yürütülmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İran Devrim Muhafızları dün gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenledi. Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi ve Dizayi’nin evinde bulunan Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ve Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda toplamda 16 sivil de yaralandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli