Google'dan Türkiye’ye lisans durdurma uyarısı!

15-12-2019
Rûdaw
Etiketler Google Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi- Google, 12 Aralık itibariyle Türkiye'de satışı yapılan android telefonlardaki kendilerine ait programların lisansını iptal etti.

Rekabet Kurumu’nun Amerikan internet devi Google hakkında “haksız rekabete yol açtığı” gerekçesiyle kestiği cezanın ardından, Google iş ortaklarına mektup yazdığı ortaya çıktı.

Habertürk’ün Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir’in haberine göre Rekabet Kurulu, “rekabete aykırı davrandığı” gerekçesiyle Google’a bildirilen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini görüşerek 7 Aralık’ta yaptırım kararı aldı.

Söz konusu ceza kararı üzerine Google, Türkiye’deki iş ortaklarına, telefon üretici firmalarına ve akıllı telefon satışı yapan GSM operatörlerine bir yazı yazarak aldığı kararı duyurdu.

Google, 12 Aralık itibariyle Türkiye’de satışı yapılan android işlemcili akıllı telefonlardaki kendilerine ait programların lisansını iptal ettiğini, bu tarihten sonra piyasaya girecek android telefonlara Google programları için lisans verilmeyeceğini, uygulamaların yeni sürümlerinin kullanılamayacağını açıklamıştı.

Açıklamada, bundan böyle Google Search, Google Play, YouTube, Gmail ve diğer Google uygulamalarının Türkiye’de satılan android telefonlarda kullanılamayacağı belirtildi.

Google, müşterilerine yazdığı mektupta, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Rekabet Kurumu Başkanı Bilal Küle’nin iletişim bilgilerini paylaşarak, kararın geri alınması ya da düzeltilmesi için bu kurumlar nezdinde telefon/maille baskı yapılmasını istedi. Aksi durumda ise üretici veya satıcı firmalar büyük sıkıntı yaşayacak.

Google’ın bu kararı cep telefonu sektöründe bomba etkisi yarattı.

Türkiye’de her yıl 10-11 milyon cep telefonu satılıyor ve bu telefonların yüzde 90’ını android’ler oluşturuyor. Uzmanlar, karar geri alınmazsa cep telefonu satışlarını etkileyeceği gibi androidlerdeki uygulamaları da kilitleyip karmaşaya yol açacağını söyledi. Sıkıntı aşılamazsa artık Türkiye’de satılan android cihazlarda Google servisleri önyüklü olmayacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli