YENİ KEŞİF: Jüpiter’den büyük, pamuk şekeri kadar hafif gezegen

18-05-2024
Etiketler WASP-193b Yeni keşif Gezegen NASA
A+ A-

Haber Merkezi - Araştırmacılar, 2023 yılında keşfi yapılan, Jüpiter'den daha büyük boyutta olan "WASP-193b" adlı gezegegen ile ilgili yeni bulgular elde etti. Yeni bilgilere göre ötegezegenin pamuk şeker kadar kabarık ve hafif olduğu açıklandı.

Araştırmacılar, 2023'te ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) tarafından keşfi duyurulan "WASP-193b" ötegezegeni hakkında yeni bulgular elde etti.

"WASP-193b" ötegezegeninin boyutuna göre oldukça düşük yoğunluğa sahip olduğunu tespit eden araştırmacılar, "pamuk şeker" kadar kabarık ve hafif yapıya sahip olduğunu belirledi.

Araştırmacılar, ötegezegenin çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluştuğu için bu kadar düşük yoğunluğa sahip olduğunu tahmin ediyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) gökbilimci Khalid Barkaoui, "Gezegene süper kabarık diyoruz çünkü gezegen katı maddeler yerine çoğunlukla hafif gazlardan oluşuyor." dedi.

WASP-193b, şimdiye kadar keşfedilen en az yoğun ikinci gezegen olarak kayırlara geçti.

Pamuk Şeker Gezegen WASP-193b Nedir?

Yeni keşfedilen WASP-193b ötegezegeni, düşük yoğunluğu ve ağırlıklı olarak hidrojen ile helyumdan oluşan yapıya sahip.

Araştırmalar, evrenin derinliklerinde yer alan ötegezegen WASP-193b'nin, beklenmedik bir biçimde düşük yoğunluğa sahip olmasının altında yatan nedenleri aydınlatmaya devam ediyor. Gezegenin bu özelliği, onu gökbilimciler için oldukça değerli bir inceleme konusu haline getiriyor.

Bilim insanları, WASP-193b'nin yapısal özelliklerini detaylı bir şekilde incelerken, gezegenin çoğunlukla hidrojen ve helyum gibi hafif gazlardan oluştuğunu belirledi. Bu bulgu, gezegenin neden bu kadar düşük bir yoğunluğa sahip olduğunu açıklıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli